Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Afrika'da son 70 yılın en büyük çekirge istilası

Koronavirüs (Covid-19) dünyaya yayılmadan haftalar önce Afrika kıtasının bir bölümü bir başka devasa felaketle karşı karşıyaydı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-10 16:22:31

Afrika'da son 70 yılın en büyük çekirge istilası

773x435_cmsv2_22e24459-9aeb-5254-8da0-1ff5ba3c999f-4623658

Koronavirüs (Covid-19) dünyaya yayılmadan haftalar önce Afrika kıtasının bir bölümü bir başka devasa felaketle karşı karşıyaydı.

Afrika'daki bazı ülkelerde yayılan çekirge istilası, son 70 yılın en büyük felaketi olarak nitelendiriliyor.

Ayrıca uzmanlar, ikinci dalga istilanın, bir öncekinin yaklaşık 20 katı büyüklüğünde olduğunu dile getiriyor.

Somali'de milyarlarca çöl çekirgesi, mevsimsel yağışların ardından ortaya çıkarak yeni üreme alanı arayışı içerisinde girmiş durumda.

Savunmasız milyonlarca kişi risk altında. Ancak bölge halkları çekirge istilasıyla mücadele için bir araya gelmeleri halinde bu defa koronavirüsün yayılması riski ile de karşı karşıya kalıyor. Bu da kırsal kesimlerde yaşayanlar için ikinci bir tehdit anlamına geliyor.

Ugandalı çiftçi olan Yoweri Aboket, ülkesinde herkesin konuştuğu öncelikli meselenin çekirgeler olduğunu söylüyor.

"Eğer bir defa tarlanıza girerlerse tümüyle yok ediyorlar." diyen Aboket, "Bazı insanlar çekirgelerin koronavirüsten daha tehlikeli olduğunu söylüyor. Hatta kimileri Covid-19'un buraya ulaşacağına bile inanmıyor." diyor.

534x356_cmsv2_5efdef21-6538-5656-9971-d6c29c333efb-4623658

"ÇEKİRGELERİN KORONAVİRÜSTEN DAHA TEHLİKELİ"

Abokat'in köyü, Kenya sınırında. Buradaki bazı çiftçiler, çekirgeleri uzaklaştırabilmek için tavalara vuruyor, ıslık çalıyor veya taş atıyor. Ancak sonuç pek de değişmiyor. İstilayı hayal kırıklığı içinde izliyorlar. Diğer yandan da koronavirüs nedeniyle bir araya gelmeleri zaten yasak.

Eğer tarlalarındaki ürünler yetişmezse, bu çiftçiler için açlık anlamına geliyor. Zira 600 haneli bu köy halkı gibi Kenya, Etiyopya ve Güney Sudan da dahil olmak üzere benzer endişeler Doğu Afrika'nın büyük bir kısmında mevcut.

Öte yandan çekirge sürüleri Cibuti, Eritre, Tanzanya ve Kongo'da da görülmüş durumda.

Çekirge salgınını kısmen iklim değişikliğiyle bağlantılı gördüklerini belirten Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda ve Tarım Örgütü, bu durumun gıda güvenliği ve geçim kaynakları için "benzeri görülmemiş bir tehdit" olduğunu kaydetti.

BM Gıda Ajansı yetkilileri, yeni dalga çekirge istilasının bir öncekinin 20 katı büyüklüğünde olduğunu dile getirdi.

Ayrıca kurumun açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
"Doğu Afrika'daki mevcut durum son derece endişe verici... Kenya, Etiyopya'nın güneyi ve Somali'de artan sayıda yeni çekirge sürüleri ortaya çıkıyor."

534x356_cmsv2_32d7b80e-7159-5fb2-8104-fdbca17e75e4-4623658

Koşullarının elverişli olması nedeniyle ikinci üreme süreci haziran ve temmuz sonu gibi yaşanacak. Bu da hasat mevsimiyle aynı döneme denk geleceği anlamına geliyor.

BM ajansı, acilen harekete geçilmesi gerektiğini belirterek aksi takdirde yeni yağışlarla yeni çekirge sürülerinin oluşacağı konusunda uyarıda bulundu.

Ayrıca Gıda Örgütü, istilayla mücadele için 150 milyon dolar fona ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

Nairobi merkezli İklim Tahmin ve Uygulama Merkezi, "Çekirgeler, Doğu Afrika bölgesini daha önce hiç görülmemiş biçimde, olağanüstü büyük sürülerle istila ediyor" açıklamasında bulundu.

Kurumun analistlerinden Kenneth Mwangi, yeni sürülerin arasında genç yetişkinlerin olduğunu ve bunların yetişkin çekirgelere oranla çok daha fazla tahribat verdiğini söyledi.

Mwangi'nin yanı sıra Kenyalı diğer yetkililer, koronavirüs salgını nedeniyle getirilen kısıtlamaların sınır ötesi seyahatleri yavaşlattığını ve böcek ilaçlarının teslimini geciktirdiği için de istila ile mücadelede zorlandıklarını ifade ediyor.

Kimileri, dünyanın diğer bölgelerindeki gelişmeler nedeniyle unutulduklarını ifade ediyor.

Kenyalı çiftçi George Dodds, "Dünyanın geri kalanında yaşanan sorunlar yüzünden insanlar maalesef çekirgelerle ilgili sorunu unutuyorlar. Ama bu çok büyük ve çok gerçek bir sorun." sözleriyle üzüntüsünü dile getirdi.

Çekirge istilası Afrika'nın önemli bir bölümünde milyonlarca insanı etkilemeye devam ediyor. Bir sonraki dalganın ise devasa boyutlarda olacağı öngörülüyor.

Kaynak: https://tr.euronews.com/

Haber Ara