Dolar

34,8708

Euro

36,6108

Altın

3.011,88

Bist

10.058,63

ABD: WannaCry saldırısının arkasında Kuzey Kore var

ABD, 150’den fazla ülkeyi etkileyen WannaCry siber saldırısının arkasında Kuzey Kore’nin olduğunu savundu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-20 16:05:46

ABD: WannaCry saldırısının arkasında Kuzey Kore var

Amerika, 150'den fazla ülkeyi etkileyen WannaCry siber saldırısından Kuzey Kore'yi sorumlu tuttu. Geçen Mayıs ayında düzenlenen saldırı, 150'yi aşkın ülkede dosyaları ve veri tabanlarını kilitleyerek hastaneleri ve bankaları zor durumda bırakmıştı.

FİDYE İSTENMİŞTİ

Amerikanınsesi sitesinde yer alan habere göre saldırıdan etkilenenler arasında Amerikan kargo firması FedEx, İspanyol telekomünikasyon firması Telefonica, İngiltere Ulusal Sağlık Servisi gibi kurumlar da vardı. Sanal korsanlar kilitledikleri bilgilere erişimin yeniden sağlanması için fidye istemişti. Başkan Donald Trump'ın İç Güvenlik Danışmanı Tom Bossert, Salı günkü Beyaz Saray brifingi sırasında Kuzey Kore'yi saldırıdan sorumlu tuttuktan sonra “onları utandıracağız” dedi. Bossert, bununla birlikte saldırıyı düzenleyenleri yargılamanın neredeyse imkansız olduğunu da itiraf etti.

"BOŞUNA SUÇLAMIYORUZ KANITLARIMIZ VAR"

Kuzey Kore'yi boşuna suçlamadıklarını söyleyen Bossert, kanıtları bulunduğunu ve çok sayıda hükümet ve özel şirketin de aynı sonuca ulaştıklarını kaydetti.

WannaCry'ın sorumlusunun Kuzey Kore olduğu sonucuna varan ülkeler arasında İngiltere, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve Japonya'yı sayan Bossert, özel şirketlerin de harekete geçtiğini, Microsoft'un saldırının izini sürerek Kuzey Kore hükümetinin siber bağlantılarını incelediğini ve güvenlik alanındaki başka şirketlerin de analizlerle buna katkıda bulunduğunu kaydetti.

"BASKI UYGULANACAK ALAN KALMADI"

Uzmanlar WannaCry'ın Microsoft Windows işletim sistemindeki bazı zayıf noktalardan faydalandığını sanıyor. Başkan Trump'ın İç Güvenlik Asistanı Bossert, Pyonyang rejiminin birçok alanda zaten ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya olduğu düşünüldüğünde, Kuzey Kore'ye daha fazla baskı uygulayacak alan kalmadığını söyledi.

Bosset, “Ancak bunu yapanın onlar olduğunu bildiğimizi aktarmak yine de önemli” diye konuştu. Bosset, Microsoft, Facebook ve diğer bazı şirketleri kendi inisiyatifleriyle geçen haftaki Kuzey Kore sanal saldırı girişimini engelledikleri için övdü.

Bossert bu şirketlerin Kuzey Kore rejimiyle bağlantılı saldırganların hesaplarını kapatarak güvenlik açıklarını kapattıklarını aktardı. WannaCry saldırısı, bir İngiliz bilgisayar korsanının virüsü etkisiz hale getiren bir kod bulmasıyla sona ermişti.

Pyonyang son yıllarda çok sayıda sanal saldırı düzenlemekle suçlanıyor. Bunlar arasında 2014'te Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'a yapılan bir suikast girişimini konu alan mizah içerikli “The Interview” filmi nedeniyle Sony Pictures Entertainment'a düzenlenen saldırı da var.

SON VİDEO HABER

İHH'dan Suriye'deki fırınlar için un desteği çağrısı

Haber Ara