The American Conservative gazetesinde Daniel Larison tarafından kaleme alınan bir makalede, Libya'da, ABD önderliğindeki koalisyonun Libya lideri Muammer Kaddafi'yi devirmesinden sonra ülkenin bölündüğünü ve rejim değişikliği kabusu yaşandığını belirterek; Mısır, Suudi Arabistan ve BAE'nin destek verdiği Halife Hafter'in başlattığı saldırıların başarılı olmaması halinde ise, Hafter'in kazanımlarından da olacağını öne sürdü. Makelenin Türkçe çevirisi şöyle:
KADDAFİ'NİN DEVRİLMESİ
LİBYA'YA HUZUR GETİRMEDİ
ABD liderliğindeki askeri müdahalenin Muammer Kaddafi'yi devirmesinden 8 yıl sonra, Libya'da hâlâ iç savaş sürüyor ve rejim değişikliği kabusu yaşanıyor.
Artan şiddetli çatışmalar yüzünden ABD, güvenlik güçlerini Libya'dan geçici olarak tahliye etmeye başladı.
Eski rejimin ve Kaddafi'nin 2011'deki şiddetli ölümünün çöküşünden bu yana, Libya rakip milisler arasında bölünmüş ve 2014'ten bu yana iki ulusal hükümet tarafından yönetiliyordu.
Trablus merkezli hükümet, uluslararası tanınma ve bir miktar Batı desteğine sahipken;
doğu Libya'daki Tobruk kentindeki hükümet ise Mısır, Suudiler ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin desteğinden yararlandı.
HALİFE HAFTER, CIA'NIN
ADAMI OLARAK BİLİNİYORDU
Tobruk hükümetinin kuvvetlerinin lideri ve CIA ajanı olarak bilinen Halife Hafter, Libya'da Kaddafi'ye karşı başlayan ayaklanmadan bir ay sonra Mart 2011 yılında 20 sene sonra yeniden Libya'ya döndü.
Hafter 2014'te ABD'nin bölgedeki etkisinin zayıflamasının ardından CIA'den ayrıldı ve o zamandan beri Doğu Libya'nın kontrolünü ele geçirmek ve hükümete karşı çıkmak için bir mücadele verdi. Son birkaç ay boyunca, kuvvetleri ülkenin güneyindeki petrol sahalarını ele geçirdi.
Libya'nın uzun süredir devam eden iç savaşı, Hafter'in ulusal başkenti ele geçirmek amacıyla Trablus'a karşı, geçen hafta sürpriz bir saldırı başlatması nedeniyle çatışmalar hız kazandı.
Hafter'in beklenmedik hamlesi BM, ABD ve AB'den gelen geniş çaplı kınama ile karşılandı ve rakip milisler kendisine karşı muhalif grupta birleşmeye başladı.
SALDIRILAR, ULUSAL
KONFERANSI ERTELETTİ
Libya'daki siyasi anlaşmazlıkları çözmek için önümüzdeki hafta bir ‘ulusal konferans' yapılması planlanmıştı; ancak Hafter'in, başkent Bingazi'ye yönelik ani saldırı başlatma kararı, konferansın yapılmasını erteletti.
ABD liderliğindeki rejim değişikliği, eski hükümeti yıktığından sonra, ülkenin birçok savaşan grupları iktidar için yarışması Libya'daki karışıklığı daha da artırdı.
S.ARABİSTAN, MISIR VE BAE, HAFTER'E
SALDIRI BAŞLATMASI İÇİN DESTEK VERDİ
Yabancı güçler son sekiz yıldır Libya'yı oyun alanı olarak görüyor ve Hafter'in saldırısıyla Mısır, Suudi ve Birleşik Arap Emirlikleri liderlerinin gittikçe artan bölgesel etkisinin izlerini görebiliyoruz. Hafter 27 Mart'ta Riyad'ta Suudi Kralı Selman ile bir araya geldi ve hem Suudi hem de Mısır hükümetleri ona, Libya'da yeni bir saldırı başlatması için maddi destek verdiler.
Ülkedeki güvenlik koşulları son birkaç hafta içinde o kadar hızlı bir şekilde kötüleşti ki, Batı Libya'da bulunan Amerikan kuvvetleri hafta başında tahliye edildi.
ABD şu anda Libya'daki yetkisiz savaşlardan biriyle mücadele ediyor ve son birkaç yıldır yerel IŞİD üyelerine karşı Trablus hükümeti ile işbirliği yaptı. ABD, şu ana kadar Hafter'in güçlerine karşı mücadeleye katılmadı. Trump yönetimi, yeni taarruzları kamuoyunda eleştirdi ve saldırıyı durdurması için Hafter'e çağrıda bulundu; ancak, ABD'nin bundan daha fazlasını yapacağı şüpheli.
Eğer Halife Hafter'in saldırısı başarılı olamazsa, son kazanımlarından da olabilir.