Dolar

32,2679

Euro

34,7462

Altın

2.408,50

Bist

10.298,15

'ABD Tahran'ın çabalarından rahatsız'

Rusya ve İran'ın Afganistan'ın içişlerine müdahale ettiğini belirten Nicholson, ABD'nin bu durumdan rahatsız olduğunu belirtti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-10 09:12:37

'ABD Tahran'ın çabalarından rahatsız'

Ajanslarda yer alan habere göre, ABD'nin Afganistan Kuvvetleri Komutanı Orgeneral John Nicholson, ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesinde "Afganistan'daki Durum" başlıklı oturumda senatörlerin sorularını yanıtladı.

Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Arizona Senatörü Cumhuriyetçi John McCain'in Afganistan'daki güvenlik durumu ile ilgili genel bir değerlendirme yapmasını istediği Nicholson, "Afganistan'da çıkmazdayız." dedi.

Afgan güvenlik güçlerinin verdiği kayıpların, orduya yapılan istihdamdan yüksek olduğunun altını çizen Nicholson, Afgan ordusunun kayıplarının sürdürülebilir olmadığını ifade etti.

"EKSİĞİMİZ VAR"

ABD ve NATO müttefiklerinin ülkede bulundurduğu asker sayısının yeterli olup olmadığına ilişkin bir soruya ise Nicholson, “Terörle mücadele görevleri için yeterli kaynağım var ancak eğitim, tavsiye ve yardım görevleri için birkaç bin kişilik eksiğimiz var. Bu rakam NATO'nun eğitim ve destek misyonu için söz konusu, dolayısıyla ABD'den veya müttefiklerimizden sağlanabilir.” yanıtını verdi.

Orgeneral Nicholson, yeni yönetimden asker sayısının artırılması ve angajman yetkisinde esneklik sağlanması talebinde bulunacağını kaydetti.

"RUSYA VE İRAN MÜDAHALE EDİYOR"

ABD'li komutan, Afganistan'ın içişlerindeki karışıklığa ek olarak İran ve Rusya gibi dış güçlerin de ülkenin içişlerine müdahale ettiğini öne sürdü.

Nicholson, İran'ın su ve ticaret gibi konularda Afganistan ile ilişki kurduğunu ancak ABD ile NATO'nun, Tahran'ın bu ülkedeki çabalarından rahatsız olduğunu savundu.

Haber Ara