Dolar

34,9458

Euro

36,7075

Altın

2.981,27

Bist

10.125,46

ABD silahlı saldırıya 300 bin kurban verdi

Amerika Birleşik Devletlerinde on yıl içerisinde 300 binin üzerinde insanın silahlı saldırılarda hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-03 13:43:01

ABD silahlı saldırıya 300 bin kurban verdi

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, ABD'de özellikle okullarda silahlı saldırılar çok sık yaşanırken, ülkede yaklaşık on yıl içerisinde 300 binin üzerinde insan silahlı saldırılarda hayatını kaybetti.

Silahlanmaya yasal sınır getirilmeyen ABD'de her yıl ortalama 10 binden fazla insan ateşli silahla vurularak öldürülüyor. Ülkede sivillerdeki silah sayısının 300 milyona yakın olduğu tahmin ediliyor.

Başkan Barack Obama, Oregon eyaletinde bulunan Umpqua yüksek okulunda 15 kişinin silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetmesi üzerine, Beyaz Saray'da "Bu artık bir rutin haline gelmiştir ve benim bu kürsüden çağrım, bu rutinin sona ermesidir" derken "Fakat başkanlık süresince edindiğim tecrübeye binaen, böyle bir garanti veremem" diye ekleyerek ABD başkanının dahi silah lobisinin durdurmaya gücü yetmeyebileceğini gösterdi.

ABD'de okullarda silahla vurularak öldürülen insanlar Obama'nın deyimiyle "Bir rutin haline gelmişken", 100 binlerce insan ateşli silahla vurularak öldürüldü. ABD, bu sonuçlara göre gelişmiş ülkeler arasında zirvede bulunmakta.

Bu konuşma, Obama'nın başkanlığı süresince silah şiddeti üzerine yaptığı 11'i halka hitaben olmak suretiyle 15'inci konuşması oldu.

Obama, konuşmasında ABD medyasına seslenerek, terör saldırıları sonucu hayatını kaybeden insan sayısı ve silah şiddeti üzerine ölen insan sayısını "karşılaştırmalı olarak inceleyin" diyerek, medyada fazlasıyla yer bulan terör haberleri ve fazla yer bulmayan silah şiddeti üzerine ABD medyasına adeta meydan okudu.

Yüz binlerce insan öldürüldü

ABD'de yayınlanan en güncel verilere göre, 2004 ve 2013 yılları arasında ateşli silahla vurularak öldürülen insan sayısı 100 binlerle ifade edilirken, terör olayları sonucu ülke sınırlarında ölen insan sayısı 10'larla ifade ediliyor.

Ülkede önlenemeyen silahlanmaya ve vurularak öldürülen kişilerin sayısı, terör saldırıları sonucu ölen insan sayısı karşılaştırılamayacak kadar fazla.

Hastalık Kontrolü ve Engelleme Merkezi'nin vermiş olduğu bilgilere göre, 2004 ve 2013 yılları arasında 316 bin 545 insan silah şiddeti sonucu ABD sınırları içerisinde hayatını kaybetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, aynı tarihler arasında ülke sınırları dışında terör nedeniyle hayatını kaybeden ABD vatandaşlarının sayısı 277 iken, kendi sınırları içerisinde terör saldırıları sonucunda hayatını kaybeden ABD vatandaşı sayısı 36.

Her üç evden birinde silah var

ABD genelinde sivillerin elinde yaklaşık 300 milyon civarında ateşli silah bulunduğu tahmin ediliyor. Araştırma şirketi PEW'nun yaptığı çalışmaya göre, ABD nüfusunun üçte biri evinde bir ya da daha fazla silah bulunduğunu beyan ediyor.

ABD'nin toplam kayıtlı nüfusu 320 milyon civarında olduğu düşünüldüğünde her yüz kişiye 90 silah ya da kişi başına neredeyse bir silah düşüyor.

Silah alma hakkı anayasa ile korunduğu için bireyler adeta silahlanma yarışı içinde.

Silah satın alabilmek neredeyse bakkaldan ekmek almak kadar kolay. Tabancadan, otomatik tüfeklere kadar her çeşit silah mağazalarda sabıka kaydına bakılmaksızın satılmakta.

Silah lobileri çok etkin

ABD'de bağışlara dayalı seçim kampanyasını en iyi kullanan lobilerin başında gelen silah lobisi bu sayede bir çok siyasetçiyi etkisi altına alıyor.

Özellikle Ulusal Tüfek Birliği, ABD Senato için yarışan adaylara büyük rakamlarda ekonomik destek sağlıyor. Bu yardımlarla seçilen senatörler de bazı durumlarda silah lobilerinin istemediği yasaları sürüncemede bırakarak kabul edilmesine engel oluyor.

Yaklaşık iki sene öncede ABD Senatosu, Connecticut eyaletindeki bir okula sabah saatlerinde gelen yüzü maskeli saldırganın, elindeki tüfekle 20'si çocuk en az 27 kişiyi öldürmesi sonrası, silah satın alımı için kişilerin geçmişinin araştırılması zorunluluğunu öngören bir teklifi teklifi reddetmişti.

Başkan Obama ise bu karara tepki göstererek, ülkenin yüzde 90'ının destek verdiği bir tasarının senatodan geçememesini "çarpıklık" olarak nitelemişti.

"Bu kimin zaferi, neyin zaferi?" diye tepkisini ortaya koyan Obama, teklifin Senato tarafından reddedildiği günü "Washington için büyük bir utanç günü" olarak tanımlamıştı.

Haber Ara