Arifcan kampında görevli istihbarat subayı Yüzbaşı Nathan Michael Smith, Washington'daki bölge mahkemesinde açtığı davada, Obama'nın 1973 tarihli Savaş Yetkileri Yasası çerçevesinde Amerikan Kongresi'nden IŞİD'e karşı savaşma yetkisi almadığını iddia etti.
Amerikan basınına göre Smith ve avukatı tarafından mahkemeye verilen dava dilekçesinde, "Başkan Obama, IŞİD'e karşı savaş açarak, kongrenin verdiği sınırlı yetkileri zaman ve mekan sınırları olmadan kendi seçtiği düşmanlara savaş açmada açık çek olarak kullanmaktadır" ifadesi yer aldı.
Dilekçede, 1973'teki kararın Kongre tarafından Vietnam Savaşı'nda "başkanın benzer şekilde yetkilerini aşması üzerine alındığı" belirtildi ve 11 Eylül sonrasında 2001 ve 2002'de Kongre'nin verdiği askeri güç kullanma yetkilerinin IŞİD'e karşı yürütülen savaşı yasal zemine oturtmak için yeterli olmadığı ileri sürüldü.
Smith, dilekçesinde ayrıca, "dünyaya iyilik getirecek bir güç olduğu için" 2010'da orduya katıldığını, Afganistan'da görev yaptığını, IŞİD'e karşı 2014'te Irak ve Suriye'de başlatılan hava saldırılarını alkışladığını belirtti.
Smith, "Ancak sonra düşünmeye başladım. Bu yönetimin savaşı mı yoksa Amerika'nın mı? Anayasaya göre Kongre'nin bu soruya cevap vermesi gerekiyor ama Kongre de ortalıkta yok. Bu yüzden vicdanım rahat etmiyor" ifadesini kullandı.
Savaş ilanı yetkisinin sadece Kongre'de bulunduğunu hatırlatan Smith, Savaş Yetkileri Yasası'nın ABD Başkanı'nın savaş bölgesine Kongre onayı olmadan 60 günden fazla süreyle asker göndermesini engellediğini savundu.
Davanın danışmanlarından Yale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Bruce Ackerman, bir süre önce Atlantic dergisinde yazdığı makale üzerine Smith ile konuşmaya başladığını, daha sonrasında Smith'in dava açmaya karar verdiğini söyledi.
Ackerman, makalesinde ordu mensuplarının bu tür davalar açabileceğini yazmıştı.
Yüzbaşı Smith, davasında, Obama'nın Kongre'den yetki almasını, bu olmazsa IŞİD'e karşı yürütülen savaşın mahkeme tarafından "yasa dışı" ilan edilmesini talep ediyor.
NE OLMUŞTU?
Obama yönetimi, IŞİD'in El Kaide bağlantısı olduğu gerekçesiyle 2001 ve 2002'deki yetkilerin yeterli olduğunu savunuyor. Ancak yönetim, geçen yıl IŞİD ile mücadelede güç kullanımı konusunda ayrı bir yetki daha talep etmişti. Kongre, yönetime henüz böyle bir yetki vermedi.
Washington bölge mahkemesinde hukuki sürecin nasıl ilerleyeceği konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.