ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in Ankara ziyaretinin ardından varılan ateşkes sonrası ABD'deki tartışmalar sürüyor. Kongre'de hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlardan Türkiye'ye yönelik tepki ve yaptırım açıklamaları gelmeye devam ediyor.
Demokrat Chris Van Hollen, Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ile görüştüğünü, Türkiye'ye yönelik sert yaptırım tasarısı sürecini devam ettireceklerini söyledi. Yapılan ilk değerlendirmeler, alanda Suriye, İran ve Rusya'nın güç kazandığına işaret ediyor.
ABD'li senatörler Türkiye'yi hedef alan yeni yaptırım tasarısını açıkladı. Bu duyurudan hemen sonra Türkiye ile ABD arasında anlaşmaya varıldığı açıklandı, ancak senatörler yaptırım tasarısına "son sürat" devam edeceklerini vurguladı.
Tasarıyı hazırlayan senatörler Van Hollen'ın sözcüsü Bridgett Frey, "Van Hollen ile Lindsey Graham'ın "hazırlanan tasarıya tam sürat devam etmekte mutabık kaldıklarını" ifade etti. Sözcü, iki senatörün anlaşma duyurusunun ardından iletişim kurduklarını ve süreçte bir değişiklik olmadığını ileri sürdü.
YAPTIRIM PAKETİNDE NELER VAR?
Senatörlerin hazırladığı tasarıda, Halkbank'a yaptırım uygulanması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesinin mal varlığının araştırılması da girdi. Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham'ın açıklaması ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in Ankara'da Erdoğan ile görüştüğü saatlerde geldi. Erdoğan-Pence görüşmesinde Suriye'de ateşkes ilan edilmesi üzerinde anlaşıldı.
ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Türkiye'nin Suriye'de gerçekleştirdiği operasyonlardan dolayı Ankara'ya karşı yaptırımlar içeren bir yasa tasarısını Kongre'ye sunacağını açıkladı.
Graham, “Amerika'da yönetimin 3 ayağı olduğunu göstereceğiz. Jeffrey'i arayarak Ankara'ya Kürt müttefiklerimize saldırıyı durdurmaları mesajını vermelerini söyledim" dedi.
Hazırlanan pakette askeri mali transferler, Halkbank, S-400 alımı, Erdoğan ve ailesinin mal varlığının araştırılması ve vize yaptırımlar bulunuyor.
Tasarıya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesinin net mal varlığı tespit edilecek, 60 gün içinde rapor açıklanacak.
Ayrıca ABD vatandaşlarının Türkiye devlet tahvili alması yasaklanıyor. Halk Bankası'na yaptırımlar devreye girecek.
Ayrıca Türkiye'ni Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerinden dolayı Amerika'nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) çerçevesinde 30 gün içinde Ankara'ya yaptırım açıklanacak.
İncirlik Üssü'ndeki Amerikan askerlerinin nakledileceği alternatif üslere dair 30 gün içinde bir rapor hazırlanacak.
Graham'ın açıkladığı tasarıya göre ABD savunma sanayi ile ilgili teçhizat, mühimmat ve teknolojinin Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) satılması veya transferi için fon kullanımı yasaklanacak.
Tasarı Türkiye ile işbirliği yapan Amerikan ve yabancı vatandaşlara da yaptırım öngörüyor. Buna göre üst düzey Türk hükümet yetkililerine, TSK ile alış verişte bulunan veya destek sunan Amerikan veya yabancı kişilere, TSK tarafından kullanılmak üzere petrol veya doğal gaz üretimini destekleyen yabancılar yaptırıma maruz kalacak kişiler arasında yer alıyor.
Graham düzenlediği basın toplantısında ABD Başkanı Donald Trump'ın getirdiği yaptırımları memnuniyetle karşıladığını ancak kendilerinin buna daha fazlasını eklemek istediğini bildirdi. Senatör Graham “Mümkün olan en güçlü yaptırımları uygulayacağız.”dedi
YAPTIRIM HAFTAYA OYLANACAK
Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre ise, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Senato Demokrat Azınlık Lideri Chuck Schumer de Temsilciler Meclisi'nin haftaya Türkiye yaptırım tasarısını oylayacağını açıkladı.
Pelosi ve Schumer, ABD ve Türkiye arasında varılan anlaşmanın ABD'nin dış politikasının güvenilirliğine zarar verdiğini savundu.
Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Demokrat Eliot Engel “Ateşkes sağlanmasından memnunum. İyi bir işaret. Ancak sürüp sürmeyeceğine ve tam olarak ne anlama geldiğine bir bakalım” dedi. Engel, Türkiye'ye yaptırım baskısını terk etmek için henüz erken olduğunu söyledi.
Engel'in yaptığı yazılı açıklamada “Türkiye'nin operasyona ara vermesi rahatlattı. Ancak bu anlaşmanın hakiki ve kalıcı bir etkisi olup olmayacağını görmeliyiz. Türkiye'nin Suriye Demokratik Güçleri'ne, Kürt ve Arap sivillere ve diğer dini ve etnik azınlıklara yönelik saldırılarını tamamen durdurmasından daha azını kabul edemeyiz. Türk askerleri gecikmeden çekilmeli. Türkiye Suriye'nin kuzeyine düzenlediği askeri operasyondan geri adım atmalıdır yoksa Kongre daha fazla adım atmak zorunda kalacaktır” sözleri yer aldı.