Dolar

32,5111

Euro

34,9332

Altın

2.434,20

Bist

9.915,62

ABD'li müsteşar: Türkiye'de çok önemli çıkarlarımız var

Bahçeşehir Üniversitesinin (BAU Intertnational) Washington merkezli düşünce kuruluşu Küresel Politika Enstitüsünde (GPI) Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceği ile ilgili bir panel düzenlendi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-03 10:31:59

ABD'li müsteşar: Türkiye'de çok önemli çıkarlarımız var

TİMETURK | HABER MERKEZİ (AA)

Türk-Amerikan İlişkileri: Yeni Bir Başlangıç” başlıklı panelde konuşan ABD Siyasi ve Askeri İşlerden Sorumlu eski Dışişleri Müsteşarı Mark Kimmit, Türk-Amerikan ilişkilerinin ortak çıkarlara dayalı uzun bir geçmişi olduğunu ve bu çıkarların iki ülke arasında kurumsallaşmış bir iş birliği tesis ettiğini ifade etti. Kimmit, “Türkiye'de çok önemli çıkarlarımız var ve bu çıkarlar geliştirilmeli” dedi.

Kimmit, Türkiye'nin merkezinde olduğu bir kriz haritası göstererek, Afganistan'dan Libya'ya Ukrayna'dan Suriye'ye kadar bölgedeki bütün krizlerin doğrudan ve dolaylı olarak Amerikan menfaatlerini etkilediğini ve bu krizlerin kesişim noktasının ise Türkiye olduğunu söyledi.

ABD'nin Ortadoğu ve Avrupa'daki krizleri Rusya ile çözemeyeceğini dile getiren Kimmit, “Türkiye olmaksızın bu krizlerin çözümü mümkün değil” şeklinde konuştu.

"PYD İLE İŞBİRLİĞİ ABD'NİN ELİNDE PATLAR”

Bahçesehir Üniversitesinin Türkiye merkezli Amerika Etütleri Merkezi Başkanı Burak Kuntay da şunalrı söyledi:

Biz NATO müttefikiyiz, stratejik ortağız, askeri, siyasi ve ekonomi gibi başka birçok alanda işbirliğimiz var ama ABD'nin Suriye'de PKK terör örgütünün resmi kolu olan PYD ile iş birliği yaptığını gördüğümüzde üzülüyoruz. Türk halkı üzülüyorRadikal bir terör örgütüne karşı Marksist bir örgütle iş birliği yapmak yangına benzin dökmek gibi bir şeydir. Bu DEAŞ'a daha çok istihdam sağlıyor. Bu yaklaşım riskli ve sonuçsuz bir yaklaşımdır, ABD'nin elinde patlayacaktır. Bir ülkenin önceliğini diğerinin önüne koyarsanız sorunları çözemezsiniz.Türk halkı ABD yönetiminden Türkiye'nin yanında olduğuna dair bir adım atmasını bekliyor. Hiçbir lobi çalışması iki ülke arasında süregelen ilişkilerden daha güçlü değildir.” şeklinde konuştu.

“İLİŞKİLERDE BİR RÖNESANS BEKLİYORUM”

Panelde söz alan Trump'ın eski dış politika danışmanı Waleed Phares, iki ülke arasındaki ilişkilerin çok uzun bir geçmişi bulunduğuna ve kökleşmiş olduğuna vurgu yaptı.

Türk-Amerikan ilişkilerinin birçok krizden geçtiğine değinen Phares, bölgede her siyasi, kurumsal veya sınır değişikliğinin Türk-Amerikan ilişkilerini etkileyeceğini belirtti.

Phares şöyle devam etti:

“Herkes ABD'de Başkanı istediğini yapan, istediği adımı atan bir imparator zanneder. Öyle değil, ABD'de birçok siyasi erk söz konusu. İki partili bir Kongre var, çok dinamik bir medya var. Bir de halk var. Halk hiç olmadığı kadar siyasete müdahildir çünkü sosyal medya var. Trump'ın nasıl bir Twitter hesabı varsa hepimizin de var. Bütün bunların arasında bir şeyler hemen değişmiyor. Dolayısıyla mevcut yönetim daha çok yeni ve önümüzdeki süreçte de birçok şeyi daha iyi kontrol edebilecek duruma gelecek ancak Türk-Amerikan ilişkilerinde birçok yönden bir Rönesans'ın gerçekleşeceğine dair ümidim var.”

Türkiye ile ABD'nin Ortadoğu'daki önceliklerinin bir kısmının örtüşmediğini söyleyen Phares bu öncelikler üzerinde anlaştıkça ilişkilerin daha iyi bir noktaya gelebileceğinin altını çizdi.

Haber Ara