Dolar

34,8785

Euro

36,7961

Altın

3.045,64

Bist

10.123,08

ABD ile Çin arasında Kuzey Kutbu tartışması

Çin'in Kuzey Kutup Dairesi'nden uzaklığına ilişkin harita paylaşan ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, yeni bir tartışma başlattı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-06 15:47:31

ABD ile Çin arasında Kuzey Kutbu tartışması

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin'in Kuzey Kutbu'na yakın olduğu iddiası için "komünist kurgu" dedi.

Pekin yönetimi, Pompeo'nun ifadesine tepki gösterdi.

"KOMÜNİST BİR KURGU"

South China Morning Post'un haberine göre Pompeo, hafta başında Twitter'da Çin'in Kuzey Kutup bölgesine yakın olduğu iddiasına "komünist bir kurgu" yorumunu yaparak, Çin'in Kuzey Kutup Dairesi'nden 1450 kilometre uzakta olduğunu gösteren bir harita paylaştı.

"POMPEO HESAPLAMA KONUSUNDA FENA DEĞİL"

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, ABD Dışişleri Bakanı'nın yorumunu, ABD'nin Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetlerine atıfta bulunarak, "Bay Pompeo mesafeleri hesaplama konusunda fena değil. Çin'in Kuzey Kutup Dairesinden 1450 kilometre uzakta olduğunu hesapladığına göre, hiç ABD ile Güney Çin Denizi arasındaki mesafeyi de ölçtü mü?" sözleriyle eleştirdi.

Güney Çin Denizi'nin ABD'den 13 bin 357 kilometre uzakta olduğuna işaret eden Hua, "Böylesi bir mesafeye rağmen ABD, yıl boyunca kesintisiz biçimde defalarca tatbikat ve yakın keşif için Güney Çin Denizi'ne savaş gemileri ve uçak gönderdi." dedi.

GÜNEY ÇİN DENİZİ SORUNU

Çin, 1947'de yayınladığı "Dokuz Çizgi Hattı" adı verilen haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Su altı kaynakları açısından zengin bölgedeki hak iddiaları başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkelerle egemenlik ihtilafına yol açıyor.

Pekin'in tartışmalı sularda inşa ettiği yapay adalar üzerinde kurduğu üsleri silahlandırdığı iddiaları, ABD ve bölge ülkeleriyle arasında gerginliğe sebep oluyor.

Uluslararası Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusuyla verdiği kararda, Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığına karar vermişti.

Haber Ara