Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

'ABD Esed'i iktidarda bırakmaya hazır'

Suriye görüşmeleri sonrası Beşar Esed'in gelecekte kurulacak olan ulusal birlik hükümetinin bir parçası olacağı ve seçimlerde yeniden aday olmasına ABD'nin yeşil ışık yaktığı aktarıldı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-27 11:32:04

'ABD Esed'i iktidarda bırakmaya hazır'

Suriye görüşmeleri sonrası Beşar Esed'in gelecekteki durumu hala tartışma konusu, Suriyeli muhalif gruplar Esed'in olmadığı bir Suriye yönetimi konusundaki tutumlarının net olmasına rağmen ABD'nin bu konuda geri adım attığı billdirildi. Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Halid Hoca Keryy'nin bir vaatte bulunmadığını aktararak, " İran ve Rusya'nınkine benzer mesajlar verdi. Yani bir ulusal hükümet kurulması, Beşar Esed'ın iktidarda kalmasına izin verilmesi ve yeniden seçimlerde aday olması" diye konuştu.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre: Suriyeli muhalifler, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin kendilerine 'Esed'ın gelecekte kurulacak ulusal birlik hükümetinin bir parçası olmasını kabul etmek zorunda kalabaliriz' dediğini aktardı.

Times gazetesi, bunun ABD'nin Suriye politikasında önemli bir değişikliğe işaret ettiğini yazdı.

Gazeteye göre ABD şimdiye kadar, ülkeyi seçimlere taşıyacak geçiş yönetiminin kurulmasından önce Esed'ın istifa etmesi gerektiğini söylüyordu.

Times'a göre Kerry bu sözleri hafta sonunda Riyad'da bir araya geldiği Yüksek Müzakere Konseyi Koordinatörü Riyad Hicab ve diğer Suriyeli muhaliflerin temsilcilerine söyledi.

Times, "ABD bu geri adımla, Esed'ın müttefikleri İran ve Rusya'nın çizgisine yaklaştı" dedi.

'DOSTLARINIZI KAYBEDERSİNİZ'

Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Halid Hoca, CNN'e açıklamasında "Kerry hiçbir vaatte bulunmadı. Hiçbir öneri de getirmedi. İran ve Rusya'nınkine benzer mesajlar verdi. Yani bir ulusal hükümet kurulması, Beşar Esed'ın iktidarda kalmasına izin verilmesi ve yeniden seçimlerde aday olması" diye konuştu.

Suriyeli muhaliflere göre, Kerry tarafların barış görüşmelerine katılmamaları ya da görüşmeleri sabote etmesi halinde, 'dostlarını kaybedecekleri' uyarısında bulunarak ABD'nin kendilerinden desteğini çekebileceği imasında bulundu.

Haber Ara