Dolar

32,2602

Euro

34,7641

Altın

2.410,22

Bist

10.267,09

ABD: Esed gitmek zorunda değil

ABD, Dışişleri Bakanı Kerry Suriye'deki son durumla ilgili açıklamalarda bulundu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-05 01:04:14

ABD: Esed gitmek zorunda değil

Suriye'de Rusya'nın rejimi destekleyen müdahalesiyle birlikte devam eden belirsizliğe ABD Dışişleri Bakanı Keryy'den kritik bir mesaj geldi.

Cumhuriyet'te yer alan bilgide; Obama yönetiminin Suriye'de Esedli geçiş planını benimsediğine dair işaretlerin sonuncusu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'den geldi. Kıbrıs'taki temaslarının ardından Yunanistan'ın başkenti Atina'ya geçen Kerry, basın toplantısında “Batının desteklediği isyancılar IŞİD'e karşı hükümet güçleriyle işbirliği yapar mı” sorusuna şu yanıtı verdi: “(Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad'ın geleceğinin ne olduğu veya olmadığı konusunda netlik olması halinde, ‘gitmek' zorunda olduğunun net olmadığını düşünüyorum”.

"ESAD GİTMEK ZORUNDA DEĞİL"

Ancak Kerry, Esed'in eninde sonunda iktidardan ayrılacağına dair bir inançları olmazsa, muhaliflerin 4 yıldır savaştıkları hükümet güçleriyle işbirliğine gitmesinin “aşırı zor olacağını” düşündüğünü de ekledi. İsim vermeyen ABD'li bir yetkili, Kerry'nin mesajının “Esad şimdi gitmek zorunda değil” olduğunu belirtti.

Uzmanlara göre ABD, Esed'in iktidardan aniden ayrılması halinde Şam'da oluşacak boşluktan IŞİD'in istifade etmesinden kaygılı. Washington'ın Suriye'de çözüm planının ilk adımı, Esed güçleri ve muhalif gruplar arasında ateşkes sağlamak. Ancak o gruplar arasında kimin olacağı konusunda Suriye, Rusya ve İran cephesinin farklı, Batılı güçler ve Arap müttefiklerinin ise farklı tercihleri bulunuyor.

Tarafların 18 Aralık civarı New York'ta bir araya geldiklerinde ateşkes kurallarını pazarlık etmeleri hedefleniyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun “Suriye'de ocakta ateşkes ilan edilmesini” umuyor. Kerry, önceki gün Belgrad'da katıldığı AGİT zirvesinde “Esad'ın iktidarının gevşetilmesi halinde ulaşılacak anlaşmayla Amerikan, Rus ve Suriye güçlerinden oluşan bir koalisyonun IŞİD'i aylar içinde silip atacağını” söyledi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras'la bir araya gelen Kerry, Atina hükümetinin gösterdiği ekonomik reform çabasını takdir ettiğini belirtti. Tsipras ise Kerry‘ye bölgede istikrar merkezi olmayı sürdüklerini göstermek istediğini söyledi.

Haber Ara