Dolar

32,1899

Euro

34,9862

Altın

2.458,15

Bist

10.899,28

ABD'den 'soykırım konserine' destek için geri adım

AB'nin Ermenilerin soykırım olduğunu iddia ettiği 1915 olayları ile ilgili bir projeye verdiği destek Almanya'nın gündemine oturdu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-25 15:26:58

ABD'den 'soykırım konserine' destek için geri adım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle gözaltına alınan Hollandalı gazeteci Ebru Umar, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartı ve yurt dışı yasağı ile serbest bırakıldı.
Dün saat 11.00 uçağı ile Hollanda'ya gidecekken gözaltına alınan Umar, “Türkiye'de olduğumu unutmuşum” dedi. Gözaltı sürecinde Hollanda Dışişleri ve İçişleri Bakanlarının sık sık aradığı Ebru Umar'ı Adliye çıkışında Hollanda Cumhurbaşkanı'nın da arayıp “Geçmiş olsun” dileğini ilettiği öğrenildi.
Öte yandan Alman Bild gazetesi, kendisi için çalışan Yunan fotomuhabiri Giorgos Moutafis'in Türkiye'ye alınmayarak Atina'ya iade edildiğini açıkladı. Daha önce Reuters, CNN ve The Times gibi birçok basın kuruluşu için çalışan Moutafis'e ‘isminin Türkiye'ye alınmayacaklar listesinde yer aldığı' söylenerek Türkiye'ye girişine izin verilmediği belirtildi.
Cumartesi gecesini kendisine gösterilen bir yerde geçiren muhabirin Pazar günü Türkiye üzerinden Libya'ya geçmek istediği belirtildi. Moutafis, altı ay önce İstanbul'a girdiğini söyledi.


Alman Dresden Senfoni Orkestrası, 1915 olaylarının yıl dönümünde 'Aghet' (Ağıt) adlı bir konser projesi hazırlamıştı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu da bu projeye 200 bin Euro verecekti.

Konserle ilgili bilgileri AB'nin internet sayfasından duyurulmuştu. Türkiye'nin tepki göstermesi üzerine proje bilgileri internet sayfasından çıkarılırken, Bild Am Sonntag Gazetesi ve Spiegel Online'da yeni bri bilgiye yer verildi.

Buna göre komisyon, projenin içeriğini değiştirip yeniden internet sayfasına koyacak, finansal destek ise sürecek.

ALMAN BASINI TEPKİLİ

Alman basını Türkiye'nin devreye girmesini, “Kültürümüze müdahale" olarak değerlendirdi. Bild am Sonntag Gazetesi, “Erdoğan Alman kültür projesini durdurmak istiyor" başlığıyla haberi verdi.

SOYKIRIM'I SAVUNAN TÜRK TPEKİ GÖSTERDİ

Yeşiller de Türkiye'nin devreye girmesi üzerine AB Komisyonu'nun geri adım atmasını eleştirdi. Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, "Kesinlikle yanlış bir sinyal" değerlendirmesinde bulundu. Özdemir, "Ne AB ne de Almanya şantaja teslim olmamalı" dedi.

Cem Özdemir, Türkiye'yi sözde Ermeni Soykırımı'nı tanımaya davet ederek Türkiye'yi Ermenistan ile ilişkilerini normalleştirmeye çağırmıştı. 2015'in Mart ayında Ermenistan'ın başkenti Erivan'a bir ziyarette bulunan Özdemir, ziyaret kapsamında soykırım anıtına çelenk koymuştu.
ab_komisyonunda_konser_krizi_1461578200_1626

 

Haber Ara