Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA'nın 12 Haziran'da Singapur'da düzenlenen zirveyle ilgili yayınladığı 42 dakikalık programda yer alan görüntülere göre Trump ve Kim, zirveye ev sahipliği yapan Capella Otel önünde ilk kez bir araya gelip tokalaştıktan sonra Kuzey Koreli askeri yetkililerle dolu bir odaya geçiyor.
SELAMLAŞAMADILAR, KIM GÜLÜMSEDİ
Trump takım elbiseli yetkililerle tek tek el sıkışıyor, sıra zirveden kısa süre önce Savunma Bakanı olarak atanan ve diğerlerini aksine üniformalı olan General No Kwang- chol'e geldiğinde ise işler 'karışıyor.' Trump, No ile tokalaşmak için elini uzatıyor ama No buna asker selamıyla yanıt veriyor. Trump'ın eli havada kalırken yaşananları izleyen Kim'in gülümsediği de dikkatlerden kaçmıyor. Trump da bunun ardından No'ya asker selamı veriyor ve ikili en sonunda el sıkışıyor.
Eskiden Trump'tan bahsederken isminin yanına 'bunak' gibi sıfatları getirmeyi ihmal etmeyen ama artık kendisini 'Başkan Donald J. Trump' ve 'lider' titrleriyle anan Kuzey Kore basınındaki bu olumsuzdan olumluya evirilen söylemin aksine ABD basınındaki şüphecilik ve eleştirel tavır ise sürüyor.
BEYAZ SARAY NE DİYOR?
CNN kanalına konuşan ABD'li bir yetkili Trump'a protokol hakkında daha önceden bilgi verildiğini ve askerlere asker selamı vermemesi gerektiğinin söylendiğini aktardı. Öte yandan Beyaz Saray bunun bir hata olmadığı, yalnızca 'büyük resme katkıda bulunan bir hareket' olduğu görüşünde. Nitekim dünkü basın brifinginde eleştirilere yanıt veren Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders "Bir hükümetten askeri bir yetkili asker selamı verdiğinde buna karşılık vermek nezaket kuralıdır" dedi.
ELEŞTİRİLER DE VAR
Eski Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise CNN Newsroom programında yaptığı değerlendirmelerde söz konusu kareyi 'çarpıcı' olarak niteledi. Protokol açısından Trump'ın bunu yapmasının uygunsuz kaçtığını ve Kuzey Kore'nin dünya sahnesinde meşruiyetini pekiştirmeye çalışan propagandaya hizmet ettiğini savunan Kirby, Trump'ın o an yapması gereken asıl şeyin başıyla selam vermek ve tokalaşmak olduğunu söyledi: "Trump, başkomutan. Kendi generallerine bile asker selamı vermiyor, generaller onu o şekilde selamlıyor. Bu işin teamülü budur."
OBAMA ELİNDE BARDAK, BUSH KUCAĞINDA KÖPEĞİYLE
Başkanların asker selamına yine asker selamıyla yanıt vermeye başlamasının mimarı Ronald Reagan. 1980'lerdeki bu yeni hareket Reagen'ın halefleri tarafından da benimsendi ama yöntem konusunda sık sık gündemin ilk sıralarına oturdu. Söz konusu Trump'ın selefi Barack Obama elinde kahve bardağı tutarken, Obama'nın selefi George W. Bush da köpeği kucağındayken asker selamı verdiği için hedef tahtasına oturtulmuştu.
Bununla birlikte Trump, Obama'yı başkanlığın ilk günlerinde Suudi Arabistan Kralı Abdullah'a selam verirken başını eğdiği için eleştirmiş ve 'amatör' olarak nitelemişti.
TRUMP'TAN ABD BASININA: SİZ BENİ, ONLARIN KİM'E YAPTIĞI KADAR İYİ YANSITMIYORSUNUZ'
Bu arada Trump'ın zirveyle ilgili olarak Fox News'e verdiği demeçte ABD basınını eleştirip Kuzey Kore basınını övdüğü de iddia edildi. Washington Post'un haberine göre Trump, Kuzey Kore devlet televizyonunun zirveyle ilgili haberini izledikten sonra şakayla karışık biçimde kanalın Kim için olumlu bir profil çizdiğini, Fox News'un ise kendisine bu kadar olumlu yaklaşmadığını söyledi. Hatta Trump, söz konusu kanaldaki spikerin bir ABD kanalında işe alınması gerektiği esprisi de yaptı.