Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

ABD'de eyalet valilerine brifing

Beyaz Saray, ABD'nin sığınmacı politikaları hakkında 34 eyaletin valisine brifing verdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-18 06:45:51

ABD'de eyalet valilerine brifing

AA'nın haberine göre: ABD'de eyaletlerin yarısından fazlasının valisinin Suriye'den kaçan sığınmacıları kabul etmeyeceklerini açıklamalarının ardından, Beyaz Saray mevcut sığınmacı kabul politikaları ve güvenlik taramaları tedbirleriyle ilgili olarak 34 eyaletin valisine telekonferans yöntemiyle brifing verdi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ülke genelinden her iki partiye de mensup 34 validen oluşan gruba verilen brifinge Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Denis McDonough'un başkanlık ettiği, İç Güvenlik Bakan Yardımcısı Alejandro Mayorkas, Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Sığınmacılar ve Göç Dairesi Müsteşar Yardımcısı Simon Henshaw, FBI Başkan Yardımcısı Mark Giuliano ile Ulusal Terörle Mücadele Merkezi ve Sağlık Bakanlığı'ndan temsilcilerin de katıldığı bildirildi.

Açıklamaya göre, 90 dakika civarında süren brifingde kapsamlı bir soru-cevap kısmı da yer alırken, yetkililer valileri sığınmacıların ABD'ye giriş yapabilmesi öncesinde gereken sıkı bir tarama ve güvenlik sürecine tabi tutuldukları yönünde bilgilendirdi.

Beyaz Saray açıklamasında şunlar kaydedildi:

"Yönetim yetkilileri, Başkan Obama'nın çok net ortaya koyduğu, ana önceliğinin Amerikan halkının güvenliği olduğu yönündeki pozisyonunu yineledi. Bu nedenle de ABD Suriyeliler de dahil daha fazla sığınmacı kabul ederken bunu ancak onların mümkün olan en sıkı tarama ve güvenlik sürecinden geçmesinden sonra yapıyoruz.

Çok sayıda vali, süreci daha iyi anlamaları ve sorunlarının sığınmacılar ve tarama programlarından sorumlu kurumların temsilcileri tarafından doğrudan ele alınması fırsatının tanınmasından dolayı takdirlerini iletti. Bazıları, valilerin sığınmacılara yönelik tarama ve yerleştirme süreci hakkında kamuoyundan gelen sorulara daha iyi yanıt verebilmeleri için daha fazla iletişimin olması çağrısında bulundu."

Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü McDonough'un, bilgi paylaşımı ve diyaloğun devam ettirilmesi için Ulusal Valiler Birliği ile çalışma kararlılığını dile getirdiği de bildirildi.

Paris'te 129 kişinin ölümüne yol açan saldırıların ardından ABD'deki 50 eyaletten 31'inin valileri, Suriye'den kaçan sığınmacıları kabul etmeyeceklerini açıkladı. Cumhuriyetçi başkan aday adayları da benzer yönde açıklamalar yapıyor.

ABD hükümeti, Suriye'deki olayların başlamasından bu yana yaklaşık bin 500 Suriyeliyi mülteci olarak ülkeye kabul etti.

Washington yönetimi, bu sayının 1 Ekim'de başlayan yeni mali yılda 10 bin olacağını duyurmuştu.

Haber Ara