Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

ABD daha fazla destek istiyor

ABD yönetimi, IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonda yer alan Ortadoğu ülkelerinden daha fazla askeri katkı isteyecek.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-15 03:08:54

ABD daha fazla destek istiyor

ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD ile mücadelede yürütülen çalışmaları ve stratejiyi Pentagon'a giderek Savunma Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi üyeleri ile ele aldıktan sonra, basına açıklama yaptı.

IŞİD ile mücadelede ilerleme kaydedildiğini ancak bunun daha da hızlanması gerektiğini belirten Obama, IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun parçası olarak Fransa, İngiltere ve Almanya, Avustralya ve İtalya'nın mücadeleye destek için daha fazlasını yaptığını dile getirdi.

Obama, şunları söyledi:

"Diğerleri de yapmalı. Bu yüzden Savunma Bakanı Carter'dan Ortadoğu'ya gitmesini ve koalisyon ortaklarımızla bu savaşa daha fazla askeri katkı sağlamaları için çalışmasını istedim. Bu basın toplantısından hemen sonra yola çıkacak."

Obama, diplomatik açıdan da Suriye iç savaşının sona erdirilmesi amacıyla ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yarın Rusya'da, Viyana süreci kapsamında görüşmeler yapacağını bildirdi.

Paris ve ABD'nin San Bernardino kentindeki saldırıların ardından son dönemde IŞİD'e karşı hava saldırılarını artırdıklarını ve bugüne kadar 9 bin saldırı düzenlendiğini belirten Obama, en fazla saldırının son bir ayda yapıldığını ancak örgüt üyelerinin sivil halkın arasına saklandığını söyledi. Obama, sahadaki güçlerin de örgütle mücadeleyi sürdürdüğünü, ayrıca örgütün birçok liderinin de son aylarda öldürüldüğünü bildirdi.

Obama, "IŞİD liderleri saklanamayacak. Onlara mesajımız da gayet açık. Sıradaki siz olacaksınız" dedi.

Örgütün son dönemde manevra özgürlüğünü kaybettiğini ve geçen yaz Suriye'de ve Irak'ta hiç bir başarılı saldırı operasyonunun olmadığını belirten Obama, IŞİD'in Irak'ta yerleşim bulunan alanlarda kontrol ettiği toprakların yüzde 40'ını kaybettiğini ifade etti.

Obama, Suriye'de IŞİD ile mücadele eden Kürt, Arap, Hristiyan, Türkmen yerel güçlerin başarılı olduğunu, bu güçlerin IŞİD'i Türkiye sınırının büyük bölümünden püskürttüğünü, sınırın geri kalanının kapatılması için Türkiye ile çalıştıklarını söyledi.

Haber Ara