Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

AB 60 yaşında

AB'ye üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, birliğin kurucu anlaşması kabul edilen 1957 tarihli Roma Anlaşması’nın 60. yıl dönümü dolayısıyla İtalya'nın başkenti Roma’daki Conservatori Sarayı’nda bir araya geldi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-25 16:36:27

AB 60 yaşında

Sputnik'in haberine göre İkinci Dünya Savaşı'nın ardından eski kıtadaki yeniden yapılanma dönemini güçlerini birleştirerek aşmaya çalışan Fransa, Batı Almanya, İtalya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg'un 25 Mart 1957'de Roma'da imzaladığı anlaşmayla kurulan o günkü adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET), bugünkü haliyle 27 üyeli AB, 60. yılını temellerinin atıldığı Conservatori Sarayı'nın Orazi ve Curiazi Salonu'nda kutladı.

Haziran 2016'daki referandumla birlikten ayrılma kararı (Brexit) alan İngiltere ise zirveye katılmadı.

​Zirvenin açılışını yapan ve konuşmasına esprili bir dille başlayan İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, Brexit'e atıfta bulunup "Bu salon biraz fazla kalabalık" dedi. AB'yi sığınmacı krizine müdahale konusunda geç kalmakla eleştiren Gentiloni, "Vatandaşlarımızın güvenini yeniden kazanmalıyız" dedi.

​AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise "Bugün Avrupa'nın liderleri olduğunuzu, 60 yıl önceki kahramanlardan bize kalan bu büyük mirası koruyabildiğinizi kanıtlayın" çağrısı yaptı. "Siyasi bir varlık olarak Avrupa ya birlik olarak kalacak ya da hiç var olmayacak" diyen Tusk, Roma'daki bu zirvenin ardından AB'nin aynı ilkelere ve birlik olmaya her zamankinden daha çok önem vermesi gerektiğini vurguladı.

Konuşmasında kişisel bir anekdot da aktaran Tusk, "60 yıl önce doğdum. Avrupa Topluluğu ile aynı yaştayım" dedi.

Aynı zamanda eski Polonya başbakanı olan Tusk, "Hayatımın yarısı Demir Perde'nin arkasında geçti. Bu bahsettiğim değerlerin hayalini kurmak bile yasaktı" diye konuştu.

Öte yandan zirve sonunda AB liderleri, Roma deklarasyonunu imzaladı.

Deklarasyonda gerektiği noktalarda farklı hızlarda olsa bile daima aynı yönde hareket etme sözü verildi:

"AB daha önce eşi benzeri görülmemiş zorluklar yaşıyor: Bölgesel çatışmalar, terör, sığınmacı sorunu, korumacılık, toplumsal ve ekonomik eşitsizlikler… AB'yi, dayanışma ve ortak kurallara duyduğumuz saygıyla daha da güçlü yapacağız."

Liderler, tüm Avrupa vatandaşlarının serbestçe ve güvenli şekilde seyahat ettiği, dış sınırların sürdürülebilir göç politikasıyla da kuvvetlendirildiği, terörle ve organize suçla mücadelede kararlı, yeni istihdam, yatırım ve yapısal reformlarla ekonomik ve parasal birlik hedefi güden, ulusal sistemler arasındaki farklılıkları ve sosyal ortakların kilit rolünü dikkate alan, işsizlik, ayrımcılık, sosyal dışlama ve yoksullukla mücadele eden ve son olarak mevcut ortaklıkların daha da gelişmesini, yenilerinin kurulmasını destekleyen, doğu ve güney sınırlarında Ortadoğu ve Afrika'da istikrar ve gelişme için çalışan bir Avrupa'ya ulaşma hedeflerine imza attı.

​Bu arada 9 Mart'ta Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen AB zirvesinde Tusk'ın AB Konseyi Başkanı seçilmesine tepki gösteren Polonya, yine ilginç bir olaya imza attı. Polonya Başbakanı Beata Szydło, deklarasyonu imzlarken bir an kasten durakladı, imzasını bu 'tereddütün' ardından attı. Deutsche Welle muhabiri Georg Matthess de bu anı 'Polonya kara mizahı' ifadesiyle paylaştı:

 

Haber Ara