Dolar

34,8959

Euro

36,6160

Altın

3.009,57

Bist

10.058,63

80'lerin direniş sembolü Suha Beşara Lübnan gündeminde

İsrail destekli bir generale suikast girişiminde bulunmasıyla 1980'lerde İsrail'e karşı direnişin sembol isimlerinden biri haline gelen Suha Beşara bir generale yönelik sözleri sebebiyle Lübnan gündemine oturdu.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-17 13:49:16

80'lerin direniş sembolü Suha Beşara Lübnan gündeminde

TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

İsrail adına Lübnan'da işkenceler yaptığı iddia edilen Amer Fakhori'nin ülkeye geri dönmesi sebebiyle yaşanan tartışmalara 80'lerin direniş sembollerinden Suha Beşara da katıldı.

amer-fakhoury
Amer Fakhori

SUHA BEŞARA ÖYH ve CİBRAN BASİL'İ SUÇLADI

Beşara, bir Lübnan kanalında canlı yayına bağlarak "Bir işkencecinin Lübnan'a geri dönmesinden Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın partisi Özgür Yurtsever Hareketi'ni ve Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil'in sorumlu olduğunu" söyledi.

2019-09-17_13h15_43

FAKHORİ TUTUKLANDI

Lübnan askeri mahkemesi, birkaç gün önce Lübnan'a dönen ve Khiam cezaevindeki işkencelerden sorumlu tutulan Fakhori için tutuklama emri çıkardı..

Fakhori, Khiam cezaevinden sorumlu olan ve Suha Beşara'nın da suikast düzenlemeye çalıştığı Güney Lübnan Ordusu komutanlarından General Antoine Lahad'ın altındaki isimlerden biriydi.

Al Manar English'in aktardığına göre 56 yaşındaki Fakhori, Lübnan'ın güneyinden. Fakhori patronlarıyla olan anlaşmazlığın ardından 1998'de Lübnan'ı terk etti. Lübnan'da kaçırma, hapis ve işkenceyle tanındı. Fakhori, İsrail İstihbaratı tarafından doğrudan denetlenen Güvenlik ve Soruşturma Şefi Jean Al Homsi (Abo Nabil) ile birlikte çalışıyordu.

Öte yandan yargılaması süren Amer Elias Fakhouri'ye karşı protesto gösterileri de sürüyor.

05be4e06-3bc0-4ec4-9d75-84cc5fd94eb2


SUHA BEŞARA KİMDİR?

Suha Beşara (Souha Bechara) 1988 yılında, yirmi bir yaşında, Lübnan'da İsrail adına çalışan Hıristiyan milis örgütü Güney Lübnan Ordusu komutanlarından General Antoine Lahad'ı öldürmeye çalıştı. Tutuklanmasının ardından Kiam cezaevine gönderilen Beşara, yıllarca hiç yargılanmadı ve işkence gördü. Yaklaşık 10 yıl bu cezaevinde kalan Beşara'nın yaşadıklarını anlattığı kitabı Türkçe'ye "Direnişçi" adıyla çevrildi.

Beşara, Lübnan için İsrail'e karşı direnişin sembollerinden biri haline geldi. Öyle ki o yıllarda Arap coğrafyasında doğan kız çocuklarına yaygın olarak Suha adı verildi.

EEl5ILiXoAIcCXQ

EEl5ILhWkAIUw0m

SON VİDEO HABER

Polis memuru, ölümüne neden olduğu gencin ailesinden af diledi

Haber Ara