Dolar

32,3800

Euro

34,6979

Altın

2.406,25

Bist

10.095,18

22 yıllık kölelikten özgürlüğe

22 yıl balıkçı olarak köle gibi zor şartlarda çalıştırılan Myanmarlı Myint Naing, kurtarılarak ailesine kavuştu.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-01 16:28:16

22 yıllık kölelikten özgürlüğe

Tayland'da köle olarak çalıştırılan 200 bine yakın balıkçı bulunuyor. Büyük çoğunluğu kandırılmış, kaçırılmış veya daha önce satılmış olan binlerce insan Avrupa, Amerika ve Japonya'nın en büyük balık tedarikçilerinden olan Tayland ve Endonezya'da köle gibi çalıştırılıyor.

Myint Naing bunlardan sadece birisi. 22 yıllık zorlu bir köle hayatı geçiren Naing'in vücudunda bir çok darp izi bulunuyor. Bu zorlu yıllar boyunca umudundan başka tutunacak hiç bir dalı olmadığını ifade ediyor.

Balıkçının hikayesi 1993 yılında komisyoncu olarak ailesine gelen bir kişinin, 18 yaşındaki Myint'e iş bulacağını söylemesi ile başlıyor. Myint, hikayesini şöyle anlatıyor:

“Myanmar'ın güneyinde yaşayan ailem paraya ihtiyacı olduğu için kabul etti. Bir gün komisyoncu apar topar eşyalarımı toparlamamı söyleyerek aileme veda bile etmeden zorla bir gemiye bindirdi. Yaklaşık 15 gün süren yolculuk sonrasında gemi nihayet demir adı. Kendimizi Endonezya'nın Tual adasında bulduk. Kaptan bir konuşma yaptı: Siz Burmalılar, artık bana aitsiniz. Asla eve gidemeyeceksiniz, sizi kimse aramaya bile gelmeyecek.”

Sonraki günlerde Myint çok zor şartlar altında açık denizde haftalar geçiriyor. 24 saat çalıştırıldığı da vaki olan köleler pirinçten başka hiç bir şey yemezken içme suyu olarak da deniz suyunu kaynatarak içtiklerini ifade ediyor. Yavaş çalışmaları halinde ise öldürülebileceklerini kaydediyor. Myint, kölelerin tuttuğu balıklara elini uzatmalarının bile yasak olduğunu kaydediyor.

Myint ailesini unutamadığından kaptana eve dönmek istediğini söylediğinde kafası kaskla yarılmış ancak sonraki dönemlerde bir kask tarafından kafası kırılan Burmalı balıkçı yine de kaçmayı başaryor.

Endonezyalı bir çiftçi Myint'a iyileşene kadar yardım eder ve ardından eğer isterse çiftlik işlerini yapması karşılığında çiftlikte kalabileceği teklifini sunar. Burma'ya geri dönmek isteyen Myint, 2011'de eğer çalışırsa memleketine bırakma sözü ile bir balıkçı ile anlaşır. Şartlar ilk gemininkinden çok daha kötüdür. Yaklaşık bir ay sonra, gemi kaptanı Tayland'a tek başına gideceğini söyler. Bu sırada eli zincirli olan Myint zincirin kilidini çözmeyi başarır ve yeniden kaçar.

Küçük Taylandlı bir köle topluluğunun yaşadığını öğrendiği Dobo'ya gidem Myint, AP ajansının kölelerle röportaj yaptığını ve bilgi topladığını öğrenerek oraya gider. AP'nin de yardımıyla ülkesine dönen Myint şimdi ailesi ile birlikte yaşıyor.

Haber Ara