Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

'2019'da Suriye sahnesinde başrol Türkiye'nin olabilir'

Kommersant gazetesi, 2019 yılında ABD'nin birliklerini geri çekmesiyle Türkiye'nin Suriye sahnesinde başrol oynamaya başlayabileceğini yazdı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-12-28 14:16:15

'2019'da Suriye sahnesinde başrol Türkiye'nin olabilir'

Aralık 2017'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Hmeymim üssüne gerçekleştirdiği ziyaret sırasında teröristlerin yenilgiye uğratıldığını ve Rus birliklerin önemli bölümünün eve döneceğini açıkladığını anımsatan Kommersant, Aralık 2018'de ise ABD Başkanı Donald Trump'ın benzer ifadeler kullandığına dikkat çekti.

Rus gazetesi, Trump'ın kararının çözüme doğru ilerlenirken güç dengelerini ciddi şekilde değiştirebileceğini belirterek ABD Başkanı'nın tweetlerinden Washington'un çekilme sürecini Ankara'yla koordine edeceğinin anlaşıldığını kaydetti.

Türkiye-ABD mutabakatında birçok belirsiz noktanın bulunduğuna da işaret eden gazete, "Örneğin; mevcut Washington yönetimi, Ankara'ya Kürt grupları vurma yetkisi verecek mi, Türkiye ve ABD, çözüm konularını koordine edecek mi, eğer cevap evet ise, Ankara eylemlerini eskiden olduğu gibi Astana üçlüsündeki partnerleri Rusya ve İran'la koordine edecek mi gibi sorular yanıt bekliyor" ifadelerine yer verdi.

"ABD'li diplomatlar, 2018 yılı boyunca Ankara'yı kendi yanlarına çekme ve Astana üçlüsünü dağıtma görevini yerine getirmeye çalıştı. ABD ile birden yeniden iyileşen ilişkilere rağmen Ankara, Rusya ve İran'dan vazgeçeceğe benzemiyor" diye devam eden Kommersant, Türkiye'nin Suriye'de başrol oynamaya aday olabileceğinin ve çözüm sürecini kendi kontrolü altına almaya çalıştığının altını çizdi.

27 Ekim'de İstanbul'da yapılan ve Astana üçlüsü ile küçük grup temsilcilerini ilk kez bir araya getiren Rusya, Türkiye, Almanya, Fransa zirvesinin Ankara'nın bu arzusunun açık bir göstergesi olduğunu kaydeden gazete, zirveden Moskova'nın beklediği sonuçların çıkmadığını, Suriye anayasa komitesini yıl sonuna kadar kurma hedefine ulaşılamamasının Rusya için hayal kırıklığını vurguladı.

Gazete, Astana üçlüsü ile küçük grubun Suriye anayasa komitesi üye listesi üzerinde uzlaşamaması halinde 7 Ocak'ta göreve başlayacak yeni BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen bu çalışmayı en baştan başlatabileceğine dikkat çekerek, "Ancak artık Ankara'nın Washington'u listeyi kabul etmeye ikna etme şansı var. Her halükarda, ABD-Türkiye ilişkilerinin geleceği ile Astana üçlüsünün çalışmalarının kapsamı, 2019 yılında Suriye için belirleyici unsurlar olacak" değerlendirmesinde bulundu.

 

Haber Ara