Dolar

32,3396

Euro

34,8427

Altın

2.378,40

Bist

10.263,80

18 bin insanı zincire vurdular

Endonezya'da psikolojik rahatsızlığı olan 18 bin hasta,'pasung' adı verilen tedavi yöntemiyle zincire vurulmuş bir şekilde yaşıyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-21 21:31:55

18 bin insanı zincire vurdular

Endonezya'da psikolojik rahatsızlığı olan 18 binden fazla hastanın zincire vurulmuş olarak yaşadığı ortaya çıktı.

İNSANLIK DIŞI KOŞULLARDA YAŞAM SÜRDÜRÜYORLAR

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) bugün yayınlanan raporunda Endonezya'da psikolojik rahatsızlığı olan 18 binden fazla hastanın zincire vurulmuş olarak yaşadığı açıklandı. Endonezya kültüründe "pasung" adı verilen tedavi yönteminde, psikolojik rahatsızlığı olan kişiler ya aileleri tarafından yada toplumsal ve dini "tedavi kurumları" gözetiminde zincire vurulmuş halde insanlık dışı koşullarda bir yaşam sürdürüyorlar.

''BİRÇOK FARKLI TÜRÜ VAR''

İnsan Hakları aktivisti Yeni Rosa Damayanti "pasung"u anlatırken "pasung'un bir çok şekli var. Aileler psikolojik rahatsızlığı olan yakınlarını ya bahçedeki bir barakada yada bir ağaç kütüğüne zincirle bağlı olarak tutuyorlar. Hiçbir yere hareket edemeyen bu hastalar her türlü ihtiyacını iki metre çaplı bir alanda görmek zorundalar. Bir başka yöntemde de aileler hastalarını ruhani iyileştiricilere yada kurumlara gönderiyorlar ki hastalara buralarda daha da kötü davranılıyor" diye konuştu.

40 YILDIR YASAK

Pasung geleneğinin Endonezya makamlarınca 1977 yılından beri yasaklanmış olmasına karşın Endonezya'da hala açık olarak uygulanmasına göz yumulduğu belirtilen İnsan Hakları İzleme Örgütü raporunda 250 milyon nüfuslu ülkede psikolojik rahatsızlığı bulunan hastalar için sadece 48 tedavi kurumunun bulunmasının Pasung geleneğinin devam etmesinin nedenlerinden biri olabileceği vurgulandı.

 

Haber Ara