Dolar

32,2464

Euro

34,8206

Altın

2.452,45

Bist

10.218,58

Dünya basınında Zehran Alluş’un vefatı

Şam merkezli Ceyş'ül İslam (İslam Ordusu) hareketinin kurucusu ve lideri Muhammed Zehran Alluş'un Rusya tarafından düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybetmesi dünya medyasında önemli yer tuttu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-26 12:48:22

Dünya basınında Zehran Alluş’un vefatı

TIMETURK I HABER MERKEZİ

Suriye'nin Şam şehri Doğu Guta bölgesinde Esed rejimine karşı ciddi bir direniş sergileyen Ceyş'ül İslam grubunun lideri Zehran Alluş'un vefatı gerek uluslararası gerekse yerel medyada büyük yankı uyandırdı.

Dünya genelinde Zehran Alluş'un vefatını değerlendiren analistler, Suriye muhalefeti ve yeni filizlenen barış görüşmelerinin ciddi bir darbe aldığını belirtti.

Suriye üzerine yaptığı çalışmaları ile tanınan Charles Lister Alluş'un vefatı hakkında “muhaliflerin yaşadığı en önemli kayıplardan biri” açıklamasında bulundu.

Amerika'nın önemli düşünce kuruluşlarından Carnegie Enstitüsü yazarlarından Aron Lund “Zehran Alluş, Suriye muhalif hareketinin nadir başarılı birleştiricilerinden biriydi” dedi ve ekledi “Ama Zehran gitti, ve bu birleşim dağılabilir”.

NBC haber ajansı Alluş'un ölümünü Suriyeli muhaliflrin Esed rejimini devirmeye yönelik faaliyetlerine büyük bir darbe olarak değerlendirdi.

Reuters'da yer alan haberde liderin ölümünün, grubun kontrolünde bulunan Şam'ın Doğu Guta bölgesinde Esed'in gücünü arttıracağı belirtildi.

Suriye muhalefetinin önemli ve güçlü gruplarından Ahrar'uş Şam komutanlarından Lebib el Nahhas konu hakkında “Alluş'un şehadeti devrim tarihinde bir dönüm noktası olmalı. Muhalif gruplar bir soykırım ve Rusya başkanı Putin tarafından yürütülen bir yok etme savaşı ile karşı karşıya olduklarının farkına varmalı” dedi.

Suriye Ulusal Koalisyonu ise resmi sosyal medya hesabında bir taziye mesajı yayımladı.

Saldırıyı Suriye Rejimi Ordusu Üstlendi

Suriye devlet televizyonu Zehran Alluş'un vefatına sebep olan Rus hava saldırısını Suriye ordusunun “milli görev”in bir parçası olarak yürütülen “özel operasyon”u olarak aktarıldı. 

Suriye güvenlik güçleri AFP'ye yaptığı açıklamada saldırının Suriye hava kuvvetleri tarafından yeni temin edilen Rus füzeleri ile yapıldığını söyledi.
Suriye rejimi güvenlik güçleri toplantının yapıldığı alana 2 sorti gerçekleştirmiş ve dörder füzeden toplam sekiz füze attıklarını açıkladı.

Haber Ara