Dolar

32,4516

Euro

34,7890

Altın

2.443,61

Bist

9.941,59

Dezenfektan orucu bozar mı? Dezenfektan abdesti bozar mı?

Korona salgını nedeniyle maskeler, kolonyağlar, dezenfektanlar hayatımızın her anında. Ramazan ayının da gelmesi ile dezenfektanlarla ilgili soru işaretleri de insanların kafasını kurcalamaya başladı. Dezenfektan orucu bozar mı? sorusu da vatandaşların en çok sorduğu sorular arasında. Peki oruçluyken dezenfektan kullanılır mı? Dezenfektan abdesti bozar mı? Diyanet'e göre dezenfektan kullanımı caiz mi? Dezenfektan, kolonya ve parfüm Ramazan ayında kullanılır mı?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-24 18:43:16

Dezenfektan orucu bozar mı? Dezenfektan abdesti bozar mı?

Koronavirüs salgını tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde yayılmaya devam ediyor. Uzmanlar salgının yayılması için temizlik ve sosyal mesafeyi şart koşuyor. Korona konusunda el hijyeninin ise sık sık kolonya ve dezenfektanlarla sağlıyoruz. Durum böyle olunca dezenfektan ve kolonya ile ilgili vatandaşların kafasında soru işaretleri oluşuyor. Ramazan ayında oruç tutacak olan insanlar Dezenfektan orucu bozar mı? Dezenfektan abdesti bozar mı? sorularını sormaya başladı. Peki Diyanet dezenfektan ve kolonya kullanımına nasıl bakıyor? Kolonya ve dezenfektan kullanmak orucu bozar mı? İşte cevabı;

Adana İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar vatandaşlardan sıkça gelen Dezenfektan orucu bozar mı? sorusunu yanıtladı. Çınar "Dezenfektan vb. maddelerin üretim maksadı temizlik ve sağlıktır. Coronavirüs salgınından korunmak için ellerimizi suyla yıkadığımız gibi, doktorlarımızın tavsiyesi olarak Dezenfektan kullanmamızın da sakıncası yoktur. Eğer elbisemize böyle temizlik maddeleri değmişse yıkamamız gerekmez. Çünkü hem bu maddelerin üretim maksadı temizlik ve sağlıktır hem de bu maddeler içerisinde bulunan alkol uçucudur. Bundan dolayı elbisemize değmişse , yıkamadan namaz kılmak caizdir." dedi.

Dezenfektan abdesti ve kolonya bozar mı?

Malatya Müftüsü Veysel Işıldar Dezenfektan abdesti ve kolonya bozar mı? sorusuna yanıt verdi. Işıldar açıklamasında şunları söyledi: “Oruçlu ve abdestli birisinin ellerini kolonya ve alkolle dezenfekte etmesinin bir sakıncası yok. Ancak söz konusu maddelerin, herhangi bir şekilde ağız ya da burun yoluyla boğaza ulaşması halinde ise oruç bozulur” dedi.

Dezenfektan-orucu-bozar-mı-Dezenfektan-abdesti-bozar-mı-olonya-abdesti-bozar-mı

Parfüm orucu bozar mı?

Ramazan ayında havalarında sısınmasıyla insanların kullanamay başladığı parfüm ve deodorantlarla ilgili de sıkça sorular sorulmaya başlandı. Ramazan ayında parfüm orucu bozar mı? sorusuna hocalar kısaca şöyl yanıt verdi; "Parfüm veya kolonya kullanmak orucu bozmaz."

Dezenfektan haram mı?

Antalya İl Müftülüğü'nden  Vaiz Saffet Sevim korona virüse karşı korunmak için kullanılan kolonya ve dezenfektanların içerisinde alkol bulunması nedeniyle 'haram mı?' diye çok soru geldiğini söyledi. Tüketilen ve sarhoşluk veren alkolle bu alkolün karıştırılmaması gerektiğini kaydeden Sevim, kolonya ve dezenfektanın hijyen amaçlı kullanılmasının bir mahsuru olmadığını ifade etti.

Koronavirüs salgının el temizliği çok önemli

Koronavirüs salgının önlenmesinde el hijyeninin önemi çok fazla. Virüs solunum yolu ile vücudumuza girebilir ancak çoğu zaman ellerimizi ağızımıza, burnumuza ve gözümüze değdirdiğimiz zaman da virüs bulaşabiliyor. O açıdan virüsün bulaş zncirini önlemek için el hijyeni çok önemli. Kolonya ve el dezenfektanı ile gerekli görüldüğü durumlarda eller sık sık temizlenmeli.

Haber Ara