Dolar

32,4655

Euro

34,7249

Altın

2.438,63

Bist

9.894,34

Davos'un gündemi: 'Uluslararası Ticaret Sisteminde Reform'

Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu, son gününde ‘Uluslararası Ticaret Sisteminde Reform’ başlıklı bir oturum düzenledi. Oturumda, uluslararası ticaret sistemini gelecekteki olası sıkıntılara adapte etme yolları ve ticaret sistemini daha esnek hale getirmek için 2021 yılında endüstriler ve hükümetlerin nasıl birlikte çalışabileceği ele alındı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-31 21:37:06

Davos'un gündemi: 'Uluslararası Ticaret Sisteminde Reform'

Şark'ul Avsat'ın aktardığına göre oturuma katılanlar, siyasi gerginlikler ve dünyada koronavirüs salgınına yönelik tepkiler ışığında Dünya Ticaret Örgütü'nün beklentilerine göre 2020 yılında küresel ticaretin yüzde 9 oranında azaldığını belirtti.

Birleşik Krallık Ticaret Bakanı Liz Truss, oturum sırasında yaptığı konuşmada, “Küresel ticaret sistemi bir süredir çalkantılıydı. Durum, dünyanın ticareti korumak için direnmesini, serbest ve adil ticareti teşvik etmesini çok önemli kılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Truss, Birleşik Krallık'ın kurallara dayalı ticaret sistemini destekleyen diğer ülkelerle çalışma arzusunu dile getirdi.

İngiliz Bakan, ABD Başkanı Joe Biden'in Dünya Ticaret Örgütü reformunu destekleyen bir bildiri yayınladığını ve bunun, sorunların bazılarını çözmek için çok taraflı bir eylem arzusunu yansıttığını dile getirdi.

Liz Truss, Birleşik Krallık'ın artık bağımsız bir ticaret ülkesi olduğunu söylerken, “G7 başkanlığını, serbest ve adil ticareti teşvik etmek için kullanacaktır” dedi. Truss, ülkesinin çevre ticaretine verdiği büyük öneme de dikkati çekti.

Londra'nın küresel gümrük vergilerinin ikili ve çok taraflı düzenlemelerin yanı sıra öncekilerden daha düşük ve daha basit olduğunu belirten İngiliz Bakan, ülkesinin Dünya Ticaret Örgütü'ndeki anlaşmazlıkları çözme mekanizmasını düzenlemek ve güven inşa etmek de dahil bir ticaret reformunu görmek istediğini vurgulayarak, “İnsanlar her şeyin adil olmadığını görebiliyor” dedi.

Bakan Truss, “Küresel ticaret sistemine ve çok taraflılığa duyulan güveni yeniden tesis etmek, Çin dahil herkesin çıkarınadır” şeklinde konuştu. Truss, ikili ticaret anlaşmalarının serbest ve adil ticareti teşvik edebileceğine ve benzer düşünen müttefiklerden güçlü bir siyasi desteğe ihtiyaç duyduklarına dikkati çekti.

Truss ayrıca, 2021 yılında, Bakanlar Konferansı öncesinde küresel ticareti düzenlemek etmek için eşsiz bir fırsatın var olduğunu söyledi.

Haber Ara