Dolar

32,5818

Euro

35,0262

Altın

2.458,27

Bist

9.796,56

'Çocuk Gelin Müzayedesi' öfkeye yol açtı

500 inek, iki lüks araba, 10 bin dolar, iki bisiklet, bir bot ve birkaç telefon Güney Sudan’da bir çocuk gelin için yapılan açık arttırmada sunulan son mal varlığı oldu. Facebook üzerinden yayınlanan “müzayede” ise hızla yayılırken öfke patlamasına da yol açtı. İç savaşla boğuşan ülkede hükümet verilerine göre bu “çeyiz” şimdiye kadar ödenen en yüksek rakamı oluşturdu.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-22 13:04:23

'Çocuk Gelin Müzayedesi' öfkeye yol açtı

TİMETÜRK ÇEVİRİ

En yüksek teklifi veren kişi ise 17 yaşındaki “gelin”den üç kat yaşa daha büyüktü. Eastern Lakes bölgesindeki müzayedeye ise en az dört adam katıldı. Katılımcılar arasında resmi görevde bir vali yardımcısı da vardı. Geçtiğimiz ay yapılan açık arttırmayı durdurmaya çalışan kişi ise insan hakları avukatı Philips Anyang Ngong'tu.

KATILIMCILARDAN BİRİ RESMİ GÖREVDEKİ VALİ YARDIMCISIYDI

Ngong, "Çocuk sadece bir mal varlığına indirgendi. Bu çocuk istismarının, kaçakçılığının ve insan üzerinden açık arttırmanın en büyük denemesidir. Dahli olanlar hesap vermelidir” diye konuştu.

Bu ayın başında ise Nyalong adlı kız çocuğu “açık arttırmayı” kazanan adamın beşinci eşi oldu. Facebook'ta paylaşılan fotoğrafta damadın yanında oturan kız şatafatlı bir elbise içinde ve umitsizce yere bakıyordu. Damat ise açıklama taleplerine cevap vermedi.

Güney Sudan gelinlere verilen çeyizlerle ilgili kökleşmiş bir kültüre sahip. Çeyizler genellikle ineklerden oluşuyor. Çocuk evliliklerinin ise uzun bir tarihçesi var. Halen bu uygulama yasadışı olsa da BM verilerine göre kız çocuklarının yüzde 40'ı burada 18 yaşından önce evleniyor.

FACEBOOK'TAN DA AÇIKLAMA GELMEDİ

Öte yandan Facebook'taki videonun silinmesi süreci günler alırken yayınlanmasından itibaren yerel ve uluslararası düzeyde infiale yol açtı. Facebook da bu videonun yayınlanması ile ilgili etik ve yasal manada bir açıklamada bulunmadı.

Güney Sudan hükümeti ise çocuklarla evliliği yasaklamasına rağmen özellikle de ulaşılması zor bölgelerde toplulukların kültürel kurallarını düzenleyemediklerini itiraf etti.

HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: BİNLERCE YILLIK GELENEK AMA İNGİLZİCE'DE KARŞILIĞI YOK

Hükümet Sözcüsü Ateny Wek Ateny, "Buna bir müzayededeki gibi açık arttırma diyemezsiniz. Bu bir ihale değil. Avrupalı gözüyle görürseniz müzayede dersiniz. Afrikalı gözüyle bakarsanız bu binlerce yıl geriye giden bir gelenek. Bunu İngilizce'de tanımlayabilecek bir ifade yok” diye konuştu.

Bazı yerli milletvekili ve eylemciler ise bu konuda onunla hemfikir değil. Güney Sudan Kadın Avukatlar Ulusal Birliği, hükümeti 2030'da çocuk evliliğini sona erdirme planına uymaya davet etti. Çocuk evliliğinin sonlandırılması ile kızların müzayedeye konulması eylemi de sona ermiş olacak.

Kaynak: News 24

 

Haber Ara