Dolar

32,4655

Euro

34,7249

Altın

2.438,63

Bist

9.894,34

CNN: Kushner’in, BAE’ye gizli F-35 satma çabaları ABD’yi karıştırdı

İsrail ile BAE arasında imzalanan ’Normalleşme Anlaşması”ndaki gizli “F-35” detayı Washington’u karıştırdı. CNN haber ağı, “Başkan Trump’ın damadı ve danışması Kushner, BAE'ye F35 satma konusundaki gizli çabalarıyla ortalığı kasıp- kavuruyor” dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-22 11:17:20

CNN: Kushner’in, BAE’ye gizli F-35 satma çabaları ABD’yi karıştırdı

İsrail ile BAE arasında imzalanan 'Normalleşme Anlaşması”ndaki gizli “F-35” detayı Washington'u karıştırdı.

Amerikan haber ağı ‘CNN', “Başkan Donald Trump'ın danışmanı ve damadı Jared Kushner, BAE'ye F-35 savaşçıları da dahil olmak üzere gelişmiş silahlar satmak için gizli çabalar gösterdi ve bu, genellikle bu tür anlaşmalarla uğraşan ilgili kurumları ve Kongre komitelerini karıştırarak hayal kırıklığına uğrattı” yorumunda bulundu.

CNN, resmi bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Kushner'in imzalanan normalleşme anlaşmasıyla ilgili ABD'deki partilerin sorularını karanlıkta bıraktığını dikkat çekti.

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve Kongre'deki bazı yardımcıların sözlerini aktaran CNN; BAE ile yapılan görüşmelerle ilgili ayrıntılara getirilen katı kısıtlamaların, ABD hükümeti genelinde kaos ve tepki oluşturduğunu söyledi.

ABD Başkanı Trump ise, iki gün öce BAE'ye F-35 savaş uçaklarının satışları planlarının yeniden gözden geçirildiğini" açıklayarak, “BAE'nin silahları ödemek için yeterli fonu var” dedi.

BAE Dışişleri Bakanı Anwar Gargash ise, ülkesinin F-35 avcı uçağı satın alma isteğini belirterek, "İlk satın alma siparişini 6 yıl içinde verdik ... elde etmesi kolay olmalı" dedi ve satın alma ile ilgili görüşmelerin normalizasyon anlaşmasıyla ilgili olduğunu ise yalanladı.

CNN'e göre, New York Times'ın birkaç gün önce, Birleşik Arap Emirlikleri ordusunun, İsrail ile normalleştirme anlaşmasındaki gizli bir maddeyle, gelişmiş silahlar elde etmek için ABD yönetim yetkilileri tarafından dünyanın en yeni savaş uçakları hakkında gizli bir brifing aldığının ifşa edilmesi öfkeye yol açtı.

ABD yasalarına göre, herhangi bir silah satışı, İsrail'in niteliksel askeri gücünü dikkate almalıdır.

CNN'e göre; Normalleşme anlaşması ile BAE'ye gelişmiş silah satılması yönündeki konuşmaya herhangi bir destek gelmemesine rağmen, ABD yönetim yetkilileri, tartışmaların önünü açan anlaşmaya işaret etti.

İki Amerikan Kongre yardımcısı ise, herhangi bir gizli savaş uçağının satışının konsey tarafından ciddi bir incelemeye tabi tutulması gerektiğini belirterek, devam eden resmi incelemeye ek olarak F-35 uçakları da dahil olmak üzere BAE'ye silah satışı konusunda ilgili komitelere bildirimde bulunulmadığını vurguladı.

Her iki partiden Kongre'deki partiler, yönetimin kendileri ile bu tartışmalar hakkında iletişim kurmamasından duydukları hayal kırıklığını dile getirdiler.

Demokrat bir Senatörün, Trump yönetiminin İsrail'in itirazlarını görmezden gelmesi ve anlaşmaya devam etmesi durumunda Kongre'nin BAE'ye uçak satışını kesinlikle "engellemeye" çalışacağını söylediğini ve "bu uçakların İsrail'in niteliksel askeri üstünlüğünü tehdit eden başka bir teknoloji seviyesi" olduğunu vurguladı.

Kaynak: CNN

Çeviri: Feyza Akyıl

Haber Ara