Dolar

32,4398

Euro

34,7333

Altın

2.440,94

Bist

9.926,44

Cittaslow: Türkiye’de Bulunan 9 Huzur Dolu Yavaş Kasaba

Sizin de benim gibi emekli olduktan sonra hayallerinizi sakin ve huzur dolu bir yaşam süslüyorsa buyrun bu yazımı okuyun efendim.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-17 10:59:52

Cittaslow: Türkiye’de Bulunan 9 Huzur Dolu Yavaş Kasaba

Bahçenizde domatesinizi, biberinizi yetiştirirken, komşularınızla güzel ilişkiler kurup, akşamları kağıt oynayıp gündüzleri denize girebileceğiniz bir kasaba mı arıyorsunuz? Türkiyenin en huzurlu köyleri, sakin kasabalarını koruma altına almak için başlatmış olduğu bir proje var. Bu proje esasında dünyanın çeşitli ülkelerinde uygulanıyor. Meraklandınız değil mi? O zaman açıklıyorum, projenin ismi: CittaSlow.

Salyangoz simgesiyle şehrinizin “yavaş şehir” olduğunu belirten bu ünvan nelere göre verilmekte gelin birlikte bakalım.

1999'da kurulmuş olan oluşumun amacı, metropolleşen şehirlerin tam tersine kendisine has sakinlikteki yerleri korumak. İtalya'da başlayan akım ağında bizim ülkemizden 9 yeri ağına katmış durumda. Cittaslow olabilmek için, nüfusun 50 binden az olması, taşıt trafiğinin azaltılarak genel bir yavaşlama hareketinin hakim olması, özel ve alışılmış mimarinin korunması, zincir restoranlara değil yerel işletmelere yer verilmesi, hava ve gürültü kirliliği için önemler alınmış olması gibi özelliklerinde olmak gerekmektedir. Dünyadaki sakin şehirler hangileridir cittaslow'un sitesinden bakabilirsiniz.

Türkiye'deki Cittaslow'lar

Seferihisar

Hem havası ve deniziyle bir turizm merkezi hem de kültürel değerlerini iyi koruyan bu bölge Türkiye'de Cittaslow ünvanını ilk alan yer. Özellikle Sığacık bölgesi tanımlara eksiksiz olarak uyuyor. Mavi bayraklı plajları, sessiz sakin sokakları ile neden bu ünvanı aldığını anlayabiliyoruz. Emeklenince buraya gidip organik tarım yapabilir, bisikletinizle ufak turlara çıkarak yaşlılığın tadının bir başka olduğunu düşünebilirsiniz. Egenin sakin köyleri yaşlılık için birebir değil mi. Bu yaz keşfettiğim ve gerçekten sakinliği ve huzuru yaşadığım bir yer.

Vize

Merkezinde nüfusu 12.000 olan Vize'nin köyleri de hesaba katılınca toplamda 28.000 kişilik ufak bir yerleşim çıkıyor karşımıza. Tarihi milattan önce 400 senesine kadar dayanan bölgenin kendisine has samimi bir kültürü var. Hamamlar, çeşmeler, camiiler ve bir antik tiyatroya ev sahipliği yapan ilçe bozulmamış doğası ve insan ilişkileri ile de gidenleri kucaklıyor. Marmara bölgesinde, İstanbul ve Edirne arasında yer alan Vize yaşamak ve gezmek için muhteşem bir lokasyon.

Gökçeada

Türkiye'nin en batısında yer almakla birlikte ülkemizdeki en büyük adadır Gökçeada. Issız bucaksız sahilleri, yerel butikleri ve dükkanları ile kendisine has bir havası olduğunu gittiğiniz an siz de göreceksiniz. İnsanlarına da sirayet etmiş olan bu huzur, yaşlanınca orada yaşamak istemenizi sağlayacak kadar sizi etkileyebilir. Bir ada şehir olmasının tüm avantajlarını yaşamanın yanında, ulaşım sıklığı ve kolaylığı ile de sizi büyülecek olan Gökçeada'yı bugünkü gezi planlarınıza, yaşlılıktaki hayat planlarınıza mutlaka almalısınız!

Akyaka

Muğla'nın eşsiz ikliminden payını almış olan Akyaka, buz gibi sularıyla Azmak Nehri ile ünlüdür. Burada tekne turları yapabilir, denize girebilir, deniz kenarında yer alan restoranlarda kahvenizi yudumlayarak keyfinize keyif katabilirsiniz. Yaşlılığınızı geçirmek için eşsiz bir yer. Diğer tatil yerlerine de yakın oluşuyla muhteşem bir bölge.

mavi-bir-hayal-akyaka

Yenipazar

Cittaslow hareketiyle yavaş şehir seçilmiş bir başka bölge de Yenipazar. Aydın'ın en küçük ilçesi olan Yenipazar, topraklarında barındırdığı kalıntılar ile büyük değere sahip. 18 mahallesi bulunan Yenipazar ilçesi, memleketinden fazla uzağa gitmek istemeyen Egeliler için emeklilik hayatlarını geçirecekleri alternatif bir yer olabilir.

Yalvaç

Yalvaç o denli eski bir ilçe ki, Tokmacık yöresinden çıkarılmış fosiller bulunuyor. Neolitik döneme ait bulgulara da sahip olan Yalvaç, yavaş şehir olmasının yanı sıra hem de tarihi bir şehir. Oldukça aktif bir belediyesi olan Yalvaç'ın web sitesinden ilçenin gelişimini takip edebilir, isterseniz bu gelişmelere siz sebep olabilirsiniz. Bir bölgeye bir şeyler katmak emeklilik için muhteşem bir plan olabilir. Tarih sever Timetürk okuyucuları mutlaka Isparta'da bulunan bu sakin ilçeyi ziyaret etmeli.

Perşembe

Karadeniz'in serin ve oksijeni bol havasının insanları gençleştirdiği artık kabul edilen bir gerçek. Yoksa Karadenizli teyzelerin boyları kadar hasadı sırtlarında taşımalarının diğer bir açıklaması olamazdı. Burada bulunan Vona Limanı, Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde bile bahsi geçen bir yer. Çevre yolu ilçenin arkasından dolarak ve bu ilçeyi sahilleriyle bir bütün haline getiriyor. Yeşilin ve mavinin en güzel tonlarını yaşamak için Perşembe'den çok daha iyi bir seçenek var mıdır bilemiyorum. Hazır Karadeniz'i yeni dolaşıp dönmüşken ve çok beğenmişken buradan bahsetmeden olmaz değil mi? Karadenizli emekliler planlarını Perşembe'ye yerleşmek üzere yaparlarsa, Karadenizin en güzel yerleri içinde yaşamış olurlar benden söylemesi.

Taraklı

Sakarya'da yemyeşil bir coğrafyada yer alıyor.Alışılmış evleri uzun senelerdir ayakta olan Taraklı da sakin şehir kriterleri için uygun. Eski yapılarıyla dar sokakları bir araya gelerek kendisine has tatlı bir şehir oluşturuyor. Taraklı'da eski bir konakta yaşamaktan mutlu olmayacak hiçbir insan yoktur diye tahmin ediyorum. Sakarya'nın en sakin yeri desem doğru olur. Merkezde yer alan 700 yaşlarındaki çınar ağacı bölgeye değer kazandırıyor. Bu yaşlı ağacı korumayı başarmış olan Taraklı, sizin de olgun çağınızın değerini iyi bilecektir diye düşünüyorum.

Halfeti

Kendisinden saklı cennet olarak bahsedilen Halfeti, kendisine has lezzetlere sahip olup bu lezzetleri sunmak konusunda da başarıya ulaşmış sakin bir yer. Fırat Nehri'nin üstündeki restoranlarda huzurla dolarak doyabilirsiniz. Tarih kokulu bu kasabada kendinizi mutlu ve güzel bir yaşam yaşamakta olduğunuz hissine kapılmış halde bulabilirsiniz. Bu hissiniz eğer Halfeti gibi yerel esnafın emeğine önem veren ve insanlarının barış dolu olduğu bir yerdeyseniz tabi ki doğrudur. Emekliliğinizi bölgedeki kurslara katılıp yeni hünerler öğrenerek değerlendirebilirsiniz. Halfeti Şanlıurfa'da Mardin'e çok yakın bir konumda yer almakta.

Timetürk okuyucuları, Türkiye'de Cittaslow hareketi kapsamında yavaş şehir seçilen başka yerler de yok değil. Buradakiler ilginizi çektiyse, diğerlerini de siz araştırıp mutlaka gezi planlarınıza dahil edin derim. Kim bilir gezerken hayatınızı geçirmek isteyeceğiniz yere tesadüfen ulaşabilirsiniz. Bu bölgelerdengezip gördüğünüz varsa kendi anılarınızı yorumlarda bizle paylaşın ve öğrenme aşkımız çoğalarak büyüsün. Mutlu günler, bol seyahatler!

Hazırlayan: Özlem Akçin ( Özlem Keşifte )

Haber Ara