Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan Mesut Özil'e sansür ve Doğu Türkistan daveti

Mesut Özil'in Doğu Türkistan'daki soykırım politikalarını kınadığı paylaşım büyük ses getirdi. Çin, Arsenal maçını iptal ederken, takımı Özil'in paylaşımına destek vermediğini söyledi. Ayrıca Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan Mesut Özil'e Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne ziyaret için davet geldi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-17 14:16:22

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan Mesut Özil'e sansür ve Doğu Türkistan daveti

Pekin'de gazetecilere konuşan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Şuang, "Sayın Özil'in bizzat Sincan'a gelip gelmediğini bilmiyorum. Ama yalan haberlerle kandırılmış gibi duruyor. Anlaşılan bu hükme de gerçek dışı açıklamalardan etkilenerek varmış" dedi.

Alman yayın organı DW Türkçe'de yer alan açıklamaya göre Şuang "Sayın Özil'in fırsatı olursa, Sincan'ı ziyaret edip etrafa bakmasından memnun olacağız" ifadelerini kullandı.

Çinli sözcü, "Vicdanı olduğu takdirde, doğru ve yanlış arasında net bir ayrım yapabilecektir. Objektiflik ve hakkaniyet ilkeleri doğrultusunda farklı bir Sincan görecektir" ifadesini kullandı.

ÖZİL'E SANSÜR

Öte yandan Çin hükümeti, ülkede hizmet veren web arama motoru şirketlerine “Mesut Özil” aramalarını bloke etme talimatı verdi. İngiliz basınında yer alan haberlerde Sosyal medya ağlarında da Mesut Özil'in resmi sayfalarının görüntülenmesinin engellendiği aktarıldı.

Ayrıca Çin'in yerel sosyal medya mecrası Baidu'da da Mesut Özil'in geçtiği paylaşımların bloke edildiği belirtiliyor.

MESUT ÖZİL NE DEMİŞTİ?

Özil iki gün önce Instagram'dan yaptığı paylaşımda, Çin'in binlerce Uygur'u tuttuğu gözaltı merkezlerini ve asimilasyon politikalarının yanı sıra bu duruma tepki göstermeyen Müslüman ülkeleri eleştirdi.

2019-12-15_16h10_36

2019-12-15_16h10_43

ARSENAL'DEN AÇIKLAMA

Arsenal ise Özil'in şahsi görüşlerini paylaştığı ve kurumun ‘apolitik' olduğu yönünde bir açıklama yapmıştı.

MAÇ YAYINLANMAYACAK

Çin Komünist Partisi'nin İngilizce yayın organı Global Times'ın haberine göre "Özil'in yanlış tutumunun Çinli taraftarları ve futbol yöneticilerini rahatsız etmesi" nedeniyle maç yayınlanmayacak.

Çin Devlet Televizyonu (CCTV), Premier Lig'in bu hafta en merak edilen maçı yerine, Tottenham ile Wolves arasındaki karşılaşmayı yayınlayacak.

ÇİN FUTBOL FEDERASYONUNDAN AÇIKLAMA

Çin Futbol Federasyonu da ayrı bir açıklama yaparak, Özil'in ‘sözlerinin yanlış olduğunu ve futbol yetkililerini hayal kırıklığına uğrattığını' savundu.

Haber Ara