Dolar

32,2640

Euro

34,7185

Altın

2.399,40

Bist

10.336,50

CHP: Tezkereye destek veriyoruz

Meclis'te CHP adına konuşma yapan Öztürk Yılmaz, 'Tezkereye destek veriyoruz' dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-23 17:53:35

CHP: Tezkereye destek veriyoruz

Meclis'te CHP adına söz alan Öztürk Yılmaz, hükümeti ve Barzani ile temasını eleştirerek tezkereye ilişkin partisinin görüşünü paylaştı. Yılmaz, "Tüm bu kaygılar ve görüşelr çerçevesinde tezkereye destek verdiklerini" söyledi. IKBY Başkanı Mesut Barzani'ye de seslenen Yılmaz, "Sizin attığınız tek taraflı adım bölgeyi taşeronlaştırıyor. Siz bağımsızlığa gitmiyorsunuz, bu referandumdan sonra bağımlılığı açacak bir sürece giriyorsunuz" dedi.

İşte Yılamz'ıın konuşmasının satır başları:

Bu referandum girişimi 3 açıdan sorunlu. Uluslararası hukuka ve meşruiyete uymuyor. Bu referandum girişimi Irak Anayasası'na da aykırı. 3. konu, bu referandum girişimi Bölgesel Kürt Yönetimi'nin kendi yazdığı anayasaya da aykırı.

Öncelikle Barzani güçlendi, neden? AKP'nin Irak Merkezi Hükümeti'ni öteleyen anlayışı merkezi hükümeti zayıflattı. Habur'daki ticaretten Bölgesel Kürt Yönetimi kazanç sağladı. AKP Barzani'yi siyasi olarak da güçlendirdi. Barzani'nin ayağına neden kırmızı halı serdiniz? Neden bayrağını çektiniz?

DIŞ POLİTİKADA İFLAS YAŞANMIŞTIR

Barzani'yi ikinci olarak güçlendiren konu 2010'dan sonra IŞİD belasıyla başladı. Başika'da kurulan kamp bugün peşmergeye fayda sağlıyor. Bugün Kerkük konusu oluyor, Kerkük valisi görevden alınıyor ama kabul etmiyor. Irak Parlamentosu referandumu iptal ediyor ama kabul edilmiyor. Irak bugün uluslararası toplumun bir üyesidir. Barzani güçlendi, Türkiye ve Tahran da zayıfladı. Dış politikada bir iflas yaşandı.

TATBİKAT YAPIYORSUNUZ TIR'LAR VIZIR VIZIR GEÇİYOR


Demek ki uluslararası alanda sizin sözünüzün gücü zayıflamış durumda. İran da zayıfladı. Çünkü ABD'deki yeni yönetim nükleer anlaşmayı tehdit olarak dayatmakta ve İran'ın elini kolunu bağlamakta. Dün toplandınız, ne konuştunuz? Ne yaptınız, ne karar aldınız, bilen var mı?

BİZİ Mİ OYALIYORSUNUZ?

Daha İran ile koordine edilmemiş. Ne yapacaksınız? Orada tatbikat yapıyorsunuz oradan TIR'lar vızır vızır geçiyor. Barzani'nin Ankara'daki ofisi hala duruyor. Siz bunu ciddiye alıyor musunuz, bizi mi oyalıyorsunuz?

Bölgemizde savaş olmasını asla istemiyoruz. Barzani'nin attığı adım bölgeyi taşeronlaştırıyor. Uluslararası meşruiyeti olmayan girişime kesinlikle karşı olmak lazım. İsrail, Barzani'yi İran'a karşı kullanmak istiyoruz. Biz savaş için değil bölgenin iyiliği için referandumun iptal edilmesini istiyor ve tezkereyi destekliyoruz.”

Haber Ara