Dolar

34,8648

Euro

36,7217

Altın

3.047,06

Bist

10.058,47

'Suudi casuslar' skandalından sonra Twitter CEO'su Jack Dorsey, Muhammed bin Selman'la görüştü

Twitter CEO'su Jack Dorsey'in 2016 yılında Muhammed bin Selman'la görüştüğü ortaya çıktı. Görüşmeden kısa bir süre önceyse Twitter'da 'Suudi casuslar' vakası patlak vermişti.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-13 17:56:52

'Suudi casuslar' skandalından sonra Twitter CEO'su Jack Dorsey, Muhammed bin Selman'la görüştü

TIMETURK | HABER MERKEZİ
ÇEVİRİ 

Geçen ay, ABD'nin Kaliforniya eyalet mahkemesinde gerçekleşen bir şikayete göre, Twitter Aralık 2015'te, Ali Alzabarah isimli çalışanını işten çıkarmıştı.

Gerekçe Alzabarah'ın binlerce kullanıcıya ait bilgiye yetkisiz şekilde ulaşım sağlamasıydı.

Ahmad Abouammo da işten çıkarılan bir diğer Twitter çalışanıydı. Abouammo, 2015 yılının başlarında Suudi kraliyet ailesini eleştiren bir hesabın sahibine ait bilgilere ulaşmıştı.

ABD HÜKÜMETİ BU HAFTA ŞİKAYETÇİ OLDU

Her iki isim de Suudi vatandaşıydı. Twitter her iki isim ve Suudi kraliyet ailesinin hizmetinde çalışan Ahmed Almutairi adlı kişi hakkında geçtiğimiz hafta (7 Kasım) Amerika Adalet Bakanlığı casusluk suçlamasında bulundu. Devlet destekli bir casuslukla suçlanan çalışanların Twitter'daki işlerinden kovulmadan önceki 7 ay boyunca, 6 binden fazla hesabın verilerine eriştikleri düşünülüyor.

Almutairi adlı şahsın Suudi hükümetiyle eski Twitter çalışanları arasındaki bağlantıyı sağlayan kişi olduğu iddia edildi.

İki eski Twitter çalışanın Suudi yönetimine verdikleri bilgiler karşılığında nakit para ve değerli hediyeler almıştı.

TWİTTER'DAN KULLANICILARA UYARI

Aralk 2015'te yaşanan olaydan bir hafta sonra Twitter, tehdit altında olduğunu düşündüğü bazı kullanıcılarına mesaj göndererek, devlet destekli grupların kullanıcıların elektronik posta adresler, telefon numaraları ve ağ bağlantılarını ele geçirmek için çalışmalar yaptığı uyarısında bulundu.

MUHAMMED BİN SLEMAN İLE GÖRÜŞTÜ

Bu olaydan aylar sonra (Haziran 2016) Twitter CEO'su Jack Dorsey'in o zamanlar milletvekili olan Muhammed Bin Selman ile New York'ta görüştüğü belirtildi.

Görüşmede Suudi kadroları eğitmek, teknolojik yatırımlar ve ülkenin şirketle nasıl bir işbirliği yapabileceği konuları görüşüldü.

İki ismin görüştüğü ise Muhammed bin Selman'ın ofisinin başındaki Bader al-Asaker'in 25 Haziran 2016 tarihli Instagram ve Twitter gönderisiyle ortaya çıktı.

2019-11-21_13h43_41

2019-11-21_13h43_07

DAHA FAZLA KİŞİNİN BİLGİLERİNE ERİŞİLMİŞ OLABİLİR

Middle East Eye'den Dania Akkad'ın haberine göre ABD hükümeti tarafından yapılan son şikayette yer alan ayrıntılara göre Alzabarah'ın bilgilerine ulaştığı küçük bir kullanıcı grubu değildi.

Kanada'da yaşayan Suudi muhalifi Omar Abdulaziz'i temsil eden avukat Mark Kleiman, konuyla iligli "Bu adam Haziran ayında 5 bin 500 kişinin hesabına erişim sağlayarak rekor kırmış. Bu küçük bir sayı değil" dedi.

TWITTER'I ABD'Lİ BİR ŞİRKET UYARDI

Kleiman, Middle East Eye'e kendisinin ve Abdulaziz'i temsil eden ikinci bir avukat olan Ben Gharagozli'nin "ABD'deki üç harfli acentelerden birisinin Twitter'ı, Aralık 2015'te işten çıkarma adımını atmadan önce, Azabarah hakkında uyardığını" anladıklarını söyledi.

Kleiman, Haziran 2016'da Muhammed bin Selman ile görüşen Twitter CEO'sunun bunu bilmemesinin imkanı olmadığını söyledi.

JACK DORSEY NE BİLİYORDU?

Dorsey ve bin Selman arasındaki buluşma, güvenlik ihlalinden sadece aylar sonra Twitter CEO'sunun o sırada sızıntı hakkında ne bildiğiyle ilgili soruları akıllara getirdi.

Katar'daki Hamad bin Khalifa Üniversitesi'nde yardımcı doçent ve aynı zamanda sosyal medya analisti olan Marc Owen Jones'a göre, Jack Dorsey'in Suudi desleti destekli bu ihlallerle ilgili bir şey bilmiyor olması "ihtimal dışı."

TWITTER SORULARI CEVAPLAMADI

Öte yandan Middle East Eye (MEE) Dorsey'in Suudi casusları hakkındaki bilgisi kousunda Twitter'da sorular yönetti. Fakat şirket cevap vermeyi reddetti ve FBI ve ABD Adalet Bakanlığı'na soruşturmaya destekleri için teşekkür içeren genel bir açıklama yayınladı.

Açıklamada "Şirketimiz hassas hesap bilgilerine erişimi, sınırlı sayıda eğitimli ve deneyimli çalışanlarla sınırlandırıyor. Twitter'ı, dünyayla bakış açılarını paylaşmak ve iktidarda olma sorumluluğunu üstlenmek için kullanan birçok kişinin karşılaştığı inanılmaz riskleri anlıyoruz. Bu hesapların gizliliklerini koruyacak araçlarımız var. Hizmetimizi, eşitlik, bireysel özgürlükler ve insan haklarını savunmak için kullananları korumak konusunda kararlıyız" denildi.

Omar Abdulaziz'i temsil eden avukatlardan biri olan Gharagozli'ye göre bu açıklama yetersiz.

İKİ CASUS SUUDİ ARABİSTAN'A DÖNÜNCE BİLGİLERİ SATTI

Twitter'da yaşanan casusluk skandalının aktörlerinden Alzabarah, şirket tarafından idari izinle işten uzaklaştırıldıktan sonra Suudi Arabistan'a geri döndü ve Muhammed bin Selman'ın ofisinin başındaki Bader al-Asaker'in başkanlığındaki MiSK Vakfı'nın CEO'su oldu.

2015'in başlarında, casusluk yapmakla suçlanan ikinci bir Twitter çalışanı olan Ahmad Abouammo'nun, birisi anonim Twitter kullanıcısı Mujtahidd olduğu düşünülen ve ikincisi Suudi kraliyet ailesinin bir üyesinin kimliğiyle hesap açan iki kullanıcının verilerini 20 bin dolarlık altın saat ve 300 bin dolar karşılığında sattığı iddia ediliyor. Paylaşılan verilerin, isimsiz kullanıcıların yerini ve kimliğini bulmak için kullanılabilecek şifreleri, doğum günlerini ve IP adreslerini içerdiği belirtiliyor.

OMAR ABDULAZİZ, TWITTER'I SUÇLUYOR

Abdulaziz adına 18 Ekim'de aynı Kaliforniya mahkemesinde açılan ayrı bir şikayet, sosyal medya şirketini, mahremiyeti ihlal etmekle suçluyor.

Twitter'ın kovduğu casus çalşanlardan Abouammo'nun sızdırdığı bilgilerden bir çoğu da Omar Abdulaziz ile ilgiliydi. Omar Abdulaziz, 2 Ekim 2018'de İstanbul'un Suudi Başkonsolosluğu'nda Suudi casuslar tarafından katledilen Cemal Kaşıkçı'nın yakın arkadaşıydı.

SON VİDEO HABER

Kassam, İsrail askerlerini araçlarıyla birlikte imha etti

Haber Ara