Dolar

32,3191

Euro

34,8444

Altın

2.391,45

Bist

10.276,88

Sudan, Güney Sudan sınırını kapatıyor!

Sudan, Güney Sudan’ı sınırları kapatmakla tehdit etti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-18 20:07:29

Sudan, Güney Sudan sınırını kapatıyor!

TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL

Sudan, Güney Sudan sınırını ayrıldıkları 2011 yılından sonra ilk kez iki ay önce açtı. Şimdilerde ise Güney Sudan'ı sınırı yeniden kapatmakla tehdit ediyor.

Güney Sudan, 2011 yılında halkının %99'unun bağımsızlığa evet dediği bir referandumla Sudan'dan ayrıldı. İki ülke arasındaki sınır, Sudan devlet başkanı Ömer Hassan El Beşir'in emriyle geçtiğimiz Ocak ayında, ayrılmadan sonra ilk kez açıldı.

Beşir hükümeti Güney Sudan'ı Darfur'daki, Mavi Nil ve Güney Kordofan bölgelerindeki asileri desteklemekle suçlamış ancak Güney Sudan hükümeti bu suçlamaları reddetmişti.

Darfur'daki savaş 2003 yılından beri devam etmekte olup Sudan devlet başkanı Beşir hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından düzenlenmiş bir tutuklama emri bulunuyor. Beşir hakkındaki tutuklama emri 2009 yılında Darfur'da işlenmiş insanlık suçları, savaş suçları ve soy kırım suçlarını içeriyor.

Darfur savaşı süresince 400 bin insan hayatını kaybetti ve 2,5 milyon insan yerinden oldu. Amerikalı yetkililer işlenen tüm suçları “soykırım” kapsamında değerlendiriyor. Beşir ise Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin tarafından kendine yüklenilen hiçbir suçu kabul etmiyor.

Beşir'in yardımcılarından İbrahim Mahmud, Güney Sudan'ı asileri desteklemeyi bırakmadıkları takdirde sınırı kapatmakla tehdit etti.
Sudan'ın sınır kapatma tehdidi Etyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Sudan hükümeti, ana muhalefet partisi ve bazı silahlı direniş gruplarının da katılacağı barış görüşmelerinin hemen öncesinde gerçekleşti.

Haber Ara