Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

“Savaş cehenneminden çıktım koronavirüs beni korkutamadı”

Doktor Muhammed Kajuj, Suriye’den onlarca insanın kurtuluş ümidiyle doluştuğu derme çatma botlardan biriyle Akdeniz’e açıldığında akibetini bilmiyordu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-17 10:26:36

“Savaş cehenneminden çıktım koronavirüs beni korkutamadı”

Bir yığın mücadeleden sonra İngiltere sağlık sistemine girerek orada doktor olmayı başardı. Koronavirüs koğuşunun savaş cehenneminden sonra onu korkutmadığını söyleyen doktor, her şeye rağmen bir süre sonra “herkesin vatanı” deyip ülkesine dönmek istiyor.

Daha önce kimsenin görmediği yaralanmalar gördüm

Koronavirüs İngiltere'de 40 binden fazla cana mal oldu. Bir doktor, 30 yaşında, adı Mahmud Kajuj… Suriye'de savaş bölgelerinde virüsün yapamayacağı çapta dramatik insan durumlarına tanık oldu. İngiltere'de virüse karşı ön cephede çarpışan göçmenlerden sadece biri ama onlarcasını hikayesi gibi onun da Suriye'den dünyaya açılan yürek yaralayıcı bir hikayesi var. Suriye'de kulak burun boğaz cerrahı olan genç doktor, York Hastanesi'nde Kovid 19 hastalarına nöbetleşe hizmet veriyor. “Bu süreç kimse için zor değil ama ben savaş bölgelerinde daha önce kimsenin göremeyeceği hayal edemeyeceği yaraları ve insanları görmüş birisi olarak biraz faklıyım” diyor.

İsyan bölgesinde çalışan altı doktordan biriydi

“Akıl sağlığında travma yaratacak yolcululardan geçmek daha stres vericiydi. Daha dayanıklı oluyorsunuz” diyen Kajuj'un hayali Almanya'da eğitimine devam etmekti. Ancak olmadı… 2012'den itibaren isyancıların Beşar Esed'e karşı savaş alanı olan bölgesinde doktor olarak göreve yapmaya başladı. Daha önce hükümet kontrolündeki alanda insanları tedavi ederken isyancıların bölgesindeki yoğun bombardımanlar sonrası oradaki sivil halkın halini düşünerek diğer tarafta çalışmaya karar verdi ve bölge değiştirdi. Bombalar günübirlik tepelerine yağarken Suriye, İngiltere ve Pakistanlıların da aralarında bulunduğu isyan bölgesindeki altı doktordan biriydi. Binlerce hastayı bu durumda tedavi etti ancak oradan sağ çıkamayan meslektaşları da oldu.

Hala kulaklarında bombalama seslerinin yankılandığını ve bu seslerin peşini bırakmadığını onunla birlikte kulaklarında bugün bile çınladığını söyleyerek, “Kitaplarda göremeyeceğiniz, nasıl tedavi edeceğizi bilemeyeceğiniz, kimsenin öğretmediği yaralanmalarla karşılaştım. Bir insan vücudunun başka zamanda alamayacağı yaralar” dedi.

Vizesi reddedildi denize açıldı

18 ay da isyancılar bölgesinde çalıştıktan sonra ailesini ve evini geride bırakarak ülkeden ayrılmaya karar verdi. Bir süre Suriye Türkiye sınırında gönüllü kuruluşlarla mesleğini yaptı. Ancak vize başvuruları üst üste reddedilince, Türkiye'de bir yıldan sonra artık kamplarda kalamadı ve Suriye'ye de cezalandırılmak korkusuyla geri dönemedi. Kalan seçeneklerden biri beraberindekilerle zorlu yolculuk Akdeniz'e açılmak ve Yunanistan'a varmaktı.
Bütün belgelerini yanına alarak yola koyuldu. Kendini yol ortasında batmaya karşı yüzmeye de psikolojik olarak hazırlamıştı.

İleri seviye İngilizce testini geçti

Dalga geçilecek kadar zayıf İngilizcesine, beş parasız kalışına ve mücadelesine aldırmadı ve pes etmedi. 2 senede zor geçilecek dil sınavını 7 ayda verdi. Azmiyle bu ülkedeki diğer mültecilere örnek oldu. Şu anda akıcı bir şekilde İngiliz diliniş konuşan Kajuj, buradaki insanlara borcunu ödedikten ve hayatlarına virüsle mücadelelerinde katkı sağladıktan sonra ülkesine dönmek ve ne pahasına olursa olsun yeniden insanlara yardım etmek istiyor.

SON VİDEO HABER

Iğdır'da AK Parti İl Başkanlığı binasına molotoflu saldırı

Haber Ara