Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Rus uzmandan analiz: 'Türkiye istese de istemese de kilit oyuncu'

Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki zaferi, Ankara'nın dış politikasında süreklilik olacağı anlamına geliyor. Bununla birlikte, izlenecek yaklaşım içerikte geçerli değildir: Büyük olasılıkla, fırsat arayışında sürekli manevra.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-06-04 14:28:19

Rus uzmandan analiz: 'Türkiye istese de istemese de kilit oyuncu'

Tecrübeli lider Moskova'yı iyi tanıyor ve Kremlin onun gündemini anlıyor. Peki bu sefer nasıl sonuçlanacak?

Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki zaferi, Ankara'nın dış politikasında süreklilik olacağı anlamına geliyor. Bununla birlikte, izlenecek yaklaşım içerikte geçerli değildir: Büyük olasılıkla, fırsat arayışında sürekli manevra.

Sonuç olarak, bu tercihler, koşullar değiştikçe veya mümkün olmadığı netleştiğinde oldukça dramatik bir şekilde değişebilir.

İktidarda olduğu 20 yılda, Türk cumhurbaşkanının hedefleri, Avrupalılaşmadan Osmanlı ideallerine, Ortadoğu'da devrimleri teşvik etmekten aktif olarak ilişkileri yeniden inşa etmeye kadar birçok kez, bazen taban tabana zıt olarak değişti.

Türk meslektaşları, yabancıların Ankara'nın “neo-Osmanlıcılığı” hakkında yüzeysel ve genellikle abartılı olarak nitelendirdiği argümanlarından hoşlanmama eğilimindedir. Bu muhtemelen doğrudur. Ancak, tüm bölge için en önemli olayların, Osmanlı etkisinin tarihsel kuşağında gerçekleştiği yadsınamaz bir gerçektir. Ve asırlık ilişkileri tamamen göz ardı etmek mümkün değil.

Batı Asya ve Kuzey Afrika artık birbirinden farklı ancak birbiriyle bağlantılı sorunlardan oluşan yamalı bir yapıya sahip. Şimdi Sudan'ın da katıldığı Libya ve Yemen'deki çatışmalar çok az olumlu ivme gösteriyor. İsrail, güvenliğine yönelik tehdit olarak gördüğü her şeyi kontrol altına almak için mücadele ediyor. İran çevresindeki ve içindeki gerilimler giderek artıyor.

Nükleer program ve Tahran ile Azerbaycan'daki komşuları arasında giderek karmaşıklaşan ilişkilere ek olarak, İran-Afganistan sınırında yeni çatışmalar yaşandı. Aynı zamanda, Güney Kafkasya'da devrimci değişimler yaşanıyor; uzun süredir devam eden Karabağ çatışması, çok farklı güç dengesiyle yeni bir aşamaya giriyor gibi görünüyor. Gürcistan'ın davranışı ilginç ve oldukça beklenmedik. Suriye diplomatik izolasyondan çıkıyor ancak topraklarının bir kısmında güç konuşlandıran Türkiye ile normalleşmesi ana sorun olmaya devam ediyor. Buna Karadeniz bölgesindeki şiddetli çatışmayı, Balkanlar'daki kargaşayı, Orta Asya'ya artan ilgiyi ve Pakistan'daki huzursuzluğu eklediğinizde, mozaik endişe verici olmaktan öteye gidiyor.

Korkular çok ama bizi rahatlatacak bir şey var mı? Bir şey var. Daha önce de tartıştığımız gibi, dünyanın bu farklı ve gürültülü bölgesi, sorunlarına kendi çözümlerini bulmak için artık her zamankinden daha fazla kendine güvenmek zorunda kalıyor. Yabancı güçlerin hem girişimlerini hem de etkilerini azaltıyor.

İlk nokta, küresel olarak o kadar çok endişe var ki, en büyük güçler bile yeteneklerini ve arzularını dengelemek zorunda. İkincisi, genel olarak ve özellikle son yıllarda dış güçlerin faaliyetlerinin sonucudur.

Bölge dışı oyuncuların tamamen ortadan kalkmayacağı açık ama güç dengesi onların lehine değişmiyor.

Bölgenin önde gelen devletleri ve halkları arasındaki ilişkiler artık daha önemli. Bu yüzden Osmanlı dönemine ait hatıralar havada uçuşuyor, kökleri o döneme kadar uzanıyor. Tabii ki, paralellikler kurmak anlamsız değil, sadece tamamen konunun dışına çıkma tehlikesi var. Ancak sorunların yelpazesi, en azından kısmen, her zaman orada olanlarla yankılanıyor.

Arap dünyasındaki ve Arapların İran'la ilişkilerindeki eğilimler normalleşme için umut veriyor. Rusya ve Çin'in rolleri -liderlik değil, destek- olumlu eğilimler için bir katalizör olabilir. Güney Kafkasya'nın hikayesi henüz bitmedi ve çok fazla insanlık dramı vaat ediyor, ancak uzun süredir içinde bulunduğu çıkmaz geçmişte kaldı. Ve böylece yeni fırsatların ortaya çıkışını takip ediyor.

"TÜRKİYE, İSTESE DE İSTEMESE DE KİLİT OYUNCU"

Türkiye, istese de istemese de tüm bu bulmacanın kilit oyuncusu. Burada tek soru, kapasitesinin ve sınırlarının tam olarak nerede olduğu. Erdoğan'ın meşgul olması gereken ilk ve en önemli konu ekonomi. Mevcut oldu kasvetli durum, yeniden seçilmesini engellemedi, ancak nüfusun neredeyse yarısı değişim için can atıyor ve ekonomik büyüme olmadan olmayacak. Dış politika hedefleri ile bunların bedelini ödeyebilme gücü arasında karmaşık bir karşılıklı bağımlılık var. Ancak Türkiye gibi transit geçiş odaklı ve doğaya bağımlı bir ülkenin kaynakları, karmaşık ve çok yönlü olarak iddialı bir politika izleyebilmesine bağlıdır.

Erdoğan, yıllar içinde hem ileri atılan bir oyuncu hem de hata yaptığını anladığında geri adım atmasını bilen ihtiyatlı bir politikacı olduğunu gösterdi. Seçim kampanyasına bakılırsa, bu niteliklerini kaybetmedi. Rusya, Ankara ile ilgili hayallere kapılmaması gerekirken, bu durumdan memnun. Aramızdaki etkileşim sadece samimi bir anlaşma değil, birbirimizden kaçış olmadığının farkındalığıdır. Ancak bu sağlıklı bir farkındalıktır ve pratikte zaten çözüldü.

Fyodor Lukyanov

Kaynak: RT

*Bu makaledeki görüşler yazarına aittir, TİMETURK'ün editoryal politikasını yansıtmayabilir

Haber Ara