Dolar

34,8744

Euro

36,7427

Altın

3.038,47

Bist

10.139,77

Mısır'da kriz: IMF talepleri, kamu varlıkları satışı, orduya özel muafiyet

Mısır ordusu, şirketlerinin imtiyazlarını sona erdiren meclis yasasına rağmen vergilerden muaf tutulacak. Ülkede bir çok kamu varlığı ise satışa çıkarılacak.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-07-19 23:28:42

Mısır'da kriz: IMF talepleri, kamu varlıkları satışı, orduya özel muafiyet

Mısır Parlamentosu tarafından 11 Temmuz 2023'te oylanan yeni yasa tasarısı ile, askeri ve sivil devlet kurumları için vergi muafiyetlerinin sona erdirilmesi hedefleniyor.

Yasa teklifinin Abdülfettah El-Sisi tarafından da imzalanmasına rağmen, çoğunluğu orduya bağlı şirketlerin neye göre vergi muafiyetlerine tabi olacağı ise belirsiz.

Gelişme, Fransız istihbarat sitesi Africa Intelligence tarafından ortaya çıkarıldı.

IMF'NİN TALEPLERİ VE FİNANS ARAYIŞI

Başbakan Mustafa Madbuli tarafından meclise sunulan yasa tasarısı, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF)talep ettiği ekonomik reformların uygulanması konusunda hükümete tavsiyelerde bulunmak üzere oluşturulan komitelerden birini temsil eden Yüksek Yatırım Konseyi'nin tavsiyeleriyle uyumlu.

Ancak yeni yasa tasarısı, uluslararası finans kuruluşlarının istediği düzeyde olmayabilir.

Özel sektörün rekabet gücünü artırmayı ve yabancı yatırımcıları Mısır'a çekmeyi amaçlayan yasa tasarısı, emlak ve gümrük vergisinin kaldırılması, devlet kurumları ve Savunma Bakanlığına bağlı olanlar için çeşitli muafiyetler öngörüyor.

Böylece çoğu askeri şirket, yasa geçse bile vergi muafiyetlerini uygulayabilecek.

Önümüzdeki altı ay içinde yayınlanacak olan yasayı uygulamak üzere bir kararnamenin, altyapı işleri, savunma ve ulusal güvenlikle ilgili işletmeler için vergi muafiyetlerini belirlemesi bekleniyor.

MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMALAR

Yasa onaylanırsa, sözkonusu özel muafiyetler, Silahlı Kuvvetlerin Mühendislik Otoritesi tarafından yönetilen, özellikle Kahire ve Kuzey Sina'daki birçok yol projesi için geçerli olacak.

Vergi sistemindeki değişikliklere ek olarak, Madbuli'nin yine de özelleştirme programını sürdürmesi gerekiyor. Parlamento'nun bu değişiklikleri oyladığı gün, Madbuli, ayrıntıları henüz belirsiz olan 1,9 milyar dolar değerinde yaklaşan anlaşmaları duyurdu.
Planlama Bakanı Hala Al-Said, anlaşmaların 3 şirketteki azınlık hisselerinin Abu Dabi Devlet Varlık Fonu'na (ADQ Holding) 800 milyon dolara satılması ve Mısır'da bir otel zincirine sahip şirketin sermayesini 700 milyon dolar artırma anlaşması içerdiğini söyledi.

MISIR'DA DÖVİZ KITLIĞI VE KAMU VARLIKLARININ SATIŞI

Mısır hükümeti, ülke sürekli bir döviz kıtlığıyla karşı karşıya olduğu için devlete ait varlıkları satma programını hızlandırmaya çalışıyor.

Program, geçtiğimiz aylarda gecikmelerle karşılaştı. Bu durum, geçen yılın başından bu yana dolar karşısında değerinin yaklaşık yarısını kaybeden Mısır poundu üzerindeki baskıyı artırdı.

Mısır Başbakanı Madbuli, Kahire'de bir dizi bakanın katıldığı basın toplantısında, hükümetin geçen yıl hisselerini satacağını açıklayan 32 kamu şirketinin listesinin neredeyse dörtte birini aştığını ve bu şirketlerin hisselerini satmaya hazırlandığını söyledi.

Madbuli, Kahire'nin 2026 yılına kadar döviz girişlerini yılda 70 milyar dolar artırmayı beklediğini de sözlerine ekledi.

Başbakan, hükümetin dolar gelirlerini yılda yaklaşık 70 milyar dolar artırmak için çalıştığını belirterek, şöyle devam etti:

"Mısır devletinin döviz gelirlerinin 2026 yılına kadar 191 milyar dolara ulaşmasını hedefliyoruz. Mısır devletinin 2026 yılına kadar dövizden elde edeceği gelirler, emtia ihracatından 88 milyar dolar, turizm gelirlerinden 20 milyar dolar, Mısırlıların yurtdışındaki havalelerinden 45 milyar dolar, doğrudan yabancı yatırımlardan 13 milyar dolar ve Suveyş Kanalı'ndan 17 milyar dolar, denizcilik hizmetlerinden elde edilen gelirler ve dış kaynak hizmetlerinden 9 milyar dolar olacak."

ArapPostası

Haber Ara