Veba gibi kaçınmanız gereken sahte sağlık tavsiyelerine dikkat!..
Ölümcül koronavirüs, dünyaya yayılmaya devam ederken, mucize tedaviler ve tuhaf aldatmacalar da insanları etkiliyor.
Son günlerde, milyonlarca insan, genellikle Dünya Sağlık Örgütü (WHO) veya ulusal sağlık bakanlığından geldiğini iddia eden sosyal medya ve WhatsApp'ta dolaşan yanlış sağlık uyarılarına ve tedavi yöntemlerine maruz kaldı.
İşte koronavirüsün tedavisi konusunda doğru bildiğimiz 10 yanlış:
İddia: Sarımsak veya susam yağı tüketmek
koronavirüsü uzak tutabilir
Sarımsak, kalbinizi ve bağırsaklarınızı iyi durumda tutabilen ve hatta kanseri önleyebilecek, savaştırabilecek bazı bileşikler içerir; ancak sarımsakın koronavirüsünü önleyebileceğini uzaktan kanıtlamak için hiçbir kanıt yoktur. Benzer şekilde, uygulanan veya yutulan susam yağının virüs üzerinde herhangi bir etkisi olmayacaktır.
Karar: Yanlış
İddia: Homeopatik ilaç Arsenicum albüm
30 koronavirüsü tedavi edebilir
Hindistan'da kısa süre önce koronavirüs salgını için alınabilecek önleyici ve tedavi önlemleri hakkında iki tavsiye yayınladı. Önerilerden biri, olası koronavirüs enfeksiyonlarına karşı homeopati ilacı Arsenicum (Arsenik) albüm 30'u kullanıyordu. Arsenicum album 30, koronavirüs enfeksiyonunu azaltmak veya önlemek için hiçbir zaman test edilmemiştir veya kanıtlanmamıştır. Hint bilgi kontrol web sitesi Alt News, koronavirüs veya diğer solunum yolu enfeksiyonları için önleyici tedbirler iddialarının doğru olup olmadığını değerlendirmek için tıptaki bileşenlerin her birini inceledi. Hindistan Hükümeti'nin danışmanlığında sağlanan bilgilerin aksine, korona enfeksiyonları veya diğer solunum yolu hastalıkları için ne semptomatik ne de önleyici tedavi sağlayabildiğini buldu.
Karar: Yanlış
İddia: Klor dioksit içmek virüsü iyileştirir
Klor dioksit (endüstriyel ağartıcı) kitleri çeşitli isimler altında satılır; ancak çoğunlukla - Mucize Mineral Çözeltisi (MMS) olarak adlandırılır. Kitler bir şişe sodyum klorit ve bir şişe sitrik asit içerir. Birlikte karıştırıldıklarında, kağıt ürünlerinin üretiminde kullanılan yaygın bir endüstriyel ağartıcı olan klor dioksit yaparlar. Ancak birçoğu kimyasal çözeltiyi koronavirüs için bir tedavi olarak satıyor. Ağartıcı bazlı temizleyiciler yüzeyleri virüssüz tutmak için yararlıdır; ancak koronavirüs için bir tedavi değildir. Aslında, klor dioksit insan sağlığı için tehlikelidir ve kusma, şiddetli ishal ve akut karaciğer yetmezliğine neden olabilir.
Karar: Yanlış
İddia: Kırmızı deniz yosununun koronavirüs için en iyi tedaviyi sunar
Kırmızı deniz yosununun uçuk gibi bazı virüslere yardımcı olabileceğini gösteren bazı bilimsel kanıtlar vardır, ancak koronavirüse karşı iyileştireceğini gösteren kanıt yoktur.
Karar: Yanlış
İddia: Esrar / kokain koronavirüsü öldürür
“Esrarın bakterileri öldürebilen antibakteriyel kanabinoidler içerdiğine dair iyi kanıtlar var” deniliyor. Bu doğru değil. Her durumda koronavirüs, bakteriyel değil, viral bir hastalıktır. Benzer şekilde, kokain gibi yüksek derecede bağımlılık yapan bir maddenin sigara içilmesi solunum hastalıklarına neden olabilir, tedavi etmez.
Karar: Yanlış
İddia: Hindistan cevizi yağı,
koronavirüs için en iyi panzehirdir
Son zamanlarda Filipinler'de bir sağlık görevlisi, hindistan cevizi yağının koronavirüsü öldürmek için iyi geldiğini söyledi.
Çalışmalar, hindistan cevizi yağının farelerde bazı Staphylococcus enfeksiyonlarına neden olan bakterileri öldürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Ama bu insanlar için geçerli değildir. Her durumda, yeni koronavirüs, Staphylococcus ile aynı değildir.
Karar: Yanlış
İddia: Birkaç dakikada bir içme suyu
İçme suyu bedeninizdeki su kaybını önler; ancak kimsenin koronavirüsü yakalamasını engellemez. Sağlık uzmanları, sıvı alımını sürdürmek için iyi olmayan insanlara tavsiyede bulunduklarını; ancak koronavirüs gibi komplikasyonlara karşı birini koruduğunun bir göstergesi olmadığını eklediklerini söylüyor.
Karar: Yanlış
İddia: Cerrahi maskeler koronavirüse karşı korur
Tıbbi maskeler tek başına koronavirüse karşı koruma sağlayamaz. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, maskeler öksürük ve nefes almada zorluk çeken kişiler tarafından giyilmelidir, bu nedenle hastalığı başkalarına yaymazlar. Maskelerin hasta olmayan insanları koruduğuna dair bir kanıt yoktur.
Karar: Yanlış
İddia: Tuzlu su ile ağız gargarası
Tuzlu su ile ağız yıkama mikropları öldürebilir ve tıkalı bir burnu rahatlatabilir; ancak koronavirüsünün yayılmasını engellemez.
Karar: Yanlış
Bunları biliyor muydunuz: Amazon, koronavirüse karşı koruduğunu veya hatta iyileştirdiğini iddia eden bir milyondan fazla ürünü yasakladı.

: