Dolar

32,4267

Euro

34,8210

Altın

2.431,13

Bist

9.992,45

Kırgızistan-Özbekistan arasında su savaşları

Kırgızistan ve Özbekistan arasında sınırdaki yerleşim bölgesi Chalsat’ın hakimiyeti yüzünden çatışmalar yaşandı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-28 16:48:37

Kırgızistan-Özbekistan arasında su savaşları

TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL

Kırgızistan ve Özbekistan arasında geçtiğimiz hafta sınırdaki yerleşim bölgesi Chalsat'ın hakimiyeti yüzünden çatışmalar yaşandı. Özbekistan'ın ihtilaflı bölgeden askerlerini çekti. Ancak iki ülke arasında ihtilaflı bölge üzerindeki hakimiyet iddialarının geçmişi çok eskiye dayanıyor.

Chalsat bölgesine dair çekişmelerin geçmişi iki ülkenin de Sovyetler Birliği'ne bağlı olduğu 1930'lu yıllardan beri devam etmekte. Özbekistan'ın Fergana Vadisi'nde pamuk endüstrisinin önem kazanmasıyla, Sovyet hükümeti Kırgızistan'dan komşusuna su kaynaklarını açmasını istedi. 1940'lı yıllarda 660 hektarlık Kırgız arazisi su rezerv kaynağı inşası için Özbekistan'a terk edildi.

1972 yılında Özbekistan bu rezervuarı genişletti. 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılması ile birlikte iki ülke arasındaki bölgesel hak iddiaları yeniden alevlendi.

Özbekistan, rezervuarı kendine ait kaynaklarla inşa ettiğini iddia ederken Kırgızistan ise rezervuarın kendi toprak üzerinde inşa edilmiş olduğunu söyledi.

İki ülke arasında geçen hafta başlayan çatışmalar şimdilik durulmuş görünse de rezervuarın aslında kime ait olmasına dair net bir karara varılamadığından çatışmaların her an yeniden başlaması muhtemel görünüyor.

Kırgızistan devlet başkanı Almazbek Atambayev, sınırda çözülmeyi bekleyen çok sayıda sorun olduğunu ve bunlardan herhangi birinin çatışma fitilini yeniden ateşleyebileceğini söyledi.

Atambayev “Savaşa gerek yok. Savaşı başlatan taraf biz olmayacağız. Ancak her zaman karşılık vermeye hazırız” dedi ve ekledi “Bir kez daha belirtmek isterim ki meselenin sabırla ele alınması gerekiyor. Sınırda buna benzer çözüm bekleyen 50 kısım daha var”.

Kırgızistan'ın sınırlardan sorumlu özel temsilcisi Kurbanay Iskandarov, Özbekistan'ın askerlerini sınırdan çekmesinin ardından ülkesinin, komşu ülkeye bağımlı kalmayacak önlemler aldığını söyledi. Iskandarov yaptığı açıklamada “Sınır tespiti meselesinde ülkemizin 2000'li yıllardaki Kırgızistan olmadığını söyleyebiliriz. Yollar inşa etti, enerji geçişine ihtiyacımız yok, suyumuz var” dedi.

Konu hakkında Özbek tarafı herhangi bir resmi açıklamada bulunmadı.

Haber Ara