Dolar

32,3923

Euro

34,7785

Altın

2.402,96

Bist

10.208,65

Kim Jong Un'un kız kardeşi: ABD ile yeni bir zirveye gerek yok

ABD ve Güney Kore basınında çıkan Kuzey Kore ile ABD liderleri arasında yeni bir zirvenin yapılacağı haberlerine Kim Jong Un'un kızkardeşi tepki gösterdi. Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo Jong, Washington yaklaşımda 'belirleyici bir değişiklik' önermedikçe ABD ile başka bir zirveye 'gerek yok' dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-10 11:11:43

Kim Jong Un'un kız kardeşi: ABD ile yeni bir zirveye gerek yok

ABD ve Güney Kore basınında çıkan Kuzey Kore ile ABD liderleri arasında yeni bir zirvenin yapılacağı haberlerine Kuzey Koreli lider Kim Jong Un'un kızkardeşi tepki gösterdi.

Kuzey Koreli lider Kim Jong Un'un güçlü kız kardeşi Kim Yo Jong, Washington yaklaşımda "belirleyici bir değişiklik" önermedikçe ABD ile başka bir zirveye "gerek yok" dedi.

“Eğer bir zirve yapılırsa, ‘sadece birinin gururundan gelen sıkıcı övünme olarak kullanılacağı çok açıktır” diyen Kim Jong Un'un kız kardeşi, "Şu anda ABD ile aynı masada oturmamıza gerek yok" dedi.

Kuzey Kore Dışişleri Direktörü Kwon Jong-goon da, Pyongyang'ın resmi medyasına yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore'nin müzakereleri reddetmesine ilişkin konumunu açıkça belirttiğini" söyledi.

Açıklamada, ABD'nin yeni bir şey sunmaya hazır olmadığı ve "iç siyasi krizi" çözüme kavuşturmak için konudan faydalandığı ifade edildi.

Pyongyang ayrıca Güney Kore'ye "diğerlerinin iç işlerine karışmaması" konusunda uyarılarda bulundu.

Kuzey Koreli yetkili, Seul'un Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki muhtemel toplantı hakkında "uygunsuz söylentilerden" faydalandığını da sözlerine ekledi.

ABD ve Güney Kore medyasında, Pyongyang ve Washington'un yakın zamanda üst düzey bir zirve gerçekleştireceği iddia edilmişti.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, önümüzdeki kasım ayında yapılması planlanan ABD başkanlık seçimlerin öncesinde Trump ve Kim arasında yeni bir zirve umduğunu söylemişti.

ABD Başkanı Trump, geçtiğimiz yılın haziran ayında Japonya'da düzenlenen G20 Zirvesi'nin ardından Güney Kore'ye geçerek burada Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile bir araya gelmişti.

Trump ve Kim, Güney Kore ve Kuzey Kore arasında bulunan 'silahsızlandırılmış bölgede' buluşmuştu. Sınırda tokalaştıktan sonra Kim'in daveti üzerine Kuzey Kore topraklarına geçen Trump, böylelikle ülkeye ayak basan ilk ABD Başkanı olmuştu.

Kuzey Kore lideri Kim ve ABD Başkanı Trump ilk kez iki yıl önce Singapur'da bir araya geldiler, ancak Hanoi zirvesi 2019'un başlarında çöktüğünden beri Pyongyang'ın nükleer cephanesi ile ilgili görüşmeler durduruldu.

Pyongyang yönetimi, olası bir ABD işgaline karşı caydırmak için nükleer cephaneliğine ihtiyaç duymakta ısrar ediyor.

ABD Başkanı Trump ise, hafta içinde Gray TV'den Greta Van Susteren'e verdiği röportajda Kuzey Kore için, ‘'Görüşmek istediklerini anlıyorum ve bunu kesinlikle yapacağız. İşe yarayacağını düşünürsem görüşürüm'' diye konuştu.

Gazeteci Greta Van Susteren, böyle bir görüşmenin faydası olacağını düşünüp düşünmediğini sorduğunda Trump, ‘‘Belki. Onunla (Kim Jong Un) çok iyi bir ilişkim var, muhtemelen faydası olur'' diye konuştu.

Görüşmeler neden tıkanmıştı?

Trump ve Kim ilk kez 2018 yılının Haziran ayında Singapur'da yüz yüze bir araya gelmiş ve yapılan ortak açıklamada Kore Yarımadası'nın nükleerden tamamen arındırılması için birlikte çalışma sözü verilmişti.

Uzmanlar iki liderin kendine özgü iletişim biçiminin ve liderler düzeyinde temasının ileride çalışma düzeyinde müzakerelerin yolunu açmasını umuyordu.

Trump ve Kim 2019 yılının Şubat ayında Vietnam'ın başkenti Hanoi'de yeniden görüştü. Ancak zirve Kuzey Kore'nin nükleer programını devre dışı bırakma adımları atarken eş zamanlı olarak yaptırımların hafifletilmesi konusunda liderlerin anlaşmaya varamamaları sebebiyle kısa sürdü.

2019 yılının Haziran ayında Trump ve Kim iki Kore'yi birbirinden ayıran askerden arındırılmış bölgede bir araya geldi. Ekim ayındaysa taraflar çalışma grubu düzeyinde görüşmeler yürüttü, ancak bunlar da uzun sürmedi. O zamandan bu yana Kuzey Kore görüşmeleri boykot ediyor.

Kuzey Kore ABD'den nükleerden adım adım arınma sürecini kabul etmesi karşılığında yaptırımların hafifletilmesini ve güvenlik garantileri verilmesini istemişti. Trump yönetimiyse Pyongyang'ın önce nükleer programını tamamen terk etme konusunda hemfikir olmasını istiyor.

Trump ve Kim arasında görüşmelerin başlamasından bu yana Kuzey Kore nükleer ve uzun menzilli füze denemesi gerçekleştirmedi ancak ülke nükleer silah üretimine devam ediyor. Bazı tahminlere göre Kuzey Kore'nin elinde 40 nükleer bombaya yetecek nükleer malzeme bulunuyor.

Kaynak: Wionews, Amerikanın basını

Çeviri: Feyza Akyıl

 

Haber Ara