TIMETURK | ÇEVİRİ
Kanadalı yetkililer olayı doğrularken, daha önce Monsanto'nun genetiği değiştirilen ürün deneylerinde test alanı olarak kullanılan yerin ise bu vahşi alanı çok uzağında olduğu aktarıldı.
Genetiği değiştirilmiş tarım ürünlerinin insan sağlığına nasıl bir etki yapacağı bilnmediği için tüketimi tüm dünyada yasadışı kabul ediliyor.
ARKASINDA GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ TARIM ÜRÜNLERİ ÜRETİCİSİ MONSANTO VAR
Kanada Gıda Denetim Ajansı'ndan verilen bilgiye göre kaynağı belirsiz bu tahıl geçtiğimiz yıl Alberta'da bir bağlantı yolunda keşfedilmişti. Buğday türü, bölgeye zararlı otları öldürücü tarım ilaçlarının sıkılmasının ardından yaşamaya devam etti. Bulunan buğdaylar üstünde yapılan deneyler sonucu buğdayın “genetiği değiştirilmiş ve bitki öldürücü ilaçlara dayanıklı” olduğu tespit edildi. Aynı zamanda Kanada'da ticari kullanım ve üretim için asla onaylanmadığı aktarıldı. Ajans bu türün üreticisinin ise kimyasal tarım ve biyoteknoloji devi Monsanto olabileceğine hükmetti.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ BUĞDAYLA AYNI TÜR ÇIKTI!
Ajanstan yapılan açıklamada, “CFIA Alberta'da bulunan buğday türünün 1990'ların sonu ve 2000'lerin başında Kanada ve Amerika'daki yalıtılmış tarım araştırma sahalarında yapılan çeşitli deneylerde kullanılan Monsanto genetiği değiştirilmiş buğday türü (MON71200) ile uyuştuğunu doğrulamaktadır” denildi.
CIFA'nın tarımsal üretim bölümü yöneticisi David Bailey, “Genetiği değiştirilmiş buğdayın güvenlik endişeleri nedeniyle dünyanın hiçbir yerinde ticari olarak kullanılması onaylanmazken, Kanada ve Amerika'da genetiği değiştirilmiş buğday tarımı denemeleri yapmıştır” dedi.
KANADA: İHRACATIMIZA ZARAR GELMEMESİNİ UMUYORUZ
Genetiği değiştirilmiş buğday başaklarının eski deney saha alanından 100 km ötede bulunan vahşi alana nasıl geldiği ise gizemini koruyor. Bu tür tarafından kirletilmiş alanın büyüklüğü ise henüz bilinmiyor. Kanadalı yetkililer ise genetiğiyle oynanmış buğdayın ülkenin ticari sistemine girmediği konusunda eminler. Dünyanın en büyük buğday ihracatçılarından biri olan Kanada'nın ihracatına zarar vermemesini umuyorlar. Bu amaçla ticari ortaklarını bilgilendirerek Kanada'yla ticaret yapmaları yönünde bilimsel temelli kararlar almalarını sağlayacaklarını söylüyorlar.
2016'DA AMERİKAN BUĞDAYINI BOYKOT ETMİŞLERDİ
2016 yılında ise Japonya ve Güney Kore, Monsanto tarafından geliştirilen genetiği değiştirilmiş buğday ürtiminin ortaya çıkması nedeniyle Amerikan buğdayını geçici olarak almayı durdurmuştu.
“Yalıtılmış sahanın” dışında Kanada'nın herhangi bir ticari üretim sahasında bu tür başaklardan bulunmadığını vurgulayan CFIA da gelecek üç yıl için alanı kontrol edeceğini belirtti. Genetiği değiştirilmiş buğdaylar imha edirken Kanadalı yetkililer “bulguların gıda güvenliği oluşturmayacağını” söyledi.