İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, "Salgının zirvesine henüz ulaşmadık, önümüzdeki haftalarda en büyük tehlikeyi göreceğiz" diyerek, İtalyan halkını koronavirüsüne karşı uyardı.
Çin'den sonra koronavirüs salgının odak noktası haline gelen Avrupa'da büyük panik yaşanırken, birçok Avrupa ülkesindeki şehirler adeta hayalet şehirlere döndü. İlan edilen acil durum yüzünden halk evlerine kapandı.
Salgının Avrupa'da en çok ekilediği ülkelerin başında gelen ve 2 bine yakın kişinin hayatını kaybettiği İtalya'da ise tehlikeli durum sürüyor.
“EN BÜYÜK TEHLİKE GELİYOR”
En büyük tehlikenin geldiğini doğrulayan İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, "Salgının zirvesine henüz ulaşmadık, önümüzdeki haftalarda en büyük tehlikeyi göreceğiz" diyerek, İtalyan halkını uyardı.
İtalya'daki sağlık otoriteleri, ülkede hastalık patlak vermesinden bu yana ölüm oranındaki en yüksek günlük artışın dün gerçekleştiğini belirterek, dün 368 kişinin daha koronavirüsünden hayatını kaybettiğini açıkladılar.
Ülkenin sivil koruma yetkilisi, toplam ölüm sayısının günlük yüzde 25 artışla 1810'a yükseldiğini, vaka sayısının da 25 bine yaklaştığını açıkladı.
İtalya dünyada, 3200 ölüm ve 80 binden fazla korona vakasının yaşandığı Çin'den sonra ölümcül virüs salgınından en çok etkilenen ikinci ülke.
“FRANSA'DA DURUM ÇOK ENDİŞE VERİCİ”
Ölümcül koronavirüsü Fransa'yı da etkiliyor.
91 kişinin öldüğü Fransa'da ise, restoranlar, kafeler, sinemalar ve gece kulüpleri kapanırken, yiyecek dükkanları, eczaneler, bankalar, tütün ürünleri satan büfeler ve benzinlikler açık kalacak.
Fransa Sağlık İşleri Genel Müdürü Jerome Salomon bugün yaptığı açıklamada ise, koronanın yayılmasının bir sonucu olarak ülkedeki durumun çok endişe verici ve kötüleştiğini söyledi.
Koronavirüsünün en yüksek kapasiteye çıktığını belirten Saloman, "Vaka sayısı her üç günde bir iki katına çıkıyor. Zor durumdayız. Yoğun bakımda hastalar var ve bunların sayısının yüzlerce olduğu tahmin ediliyor" dedi.
Başbakan Edouard Philippe de, yoğun bakımdaki hasta sayısının arttığını ve halka daha önce yapılan tavsiyelerin dikkate alınmadığını söyledi.
Philippe ayrıca, insanlardan şehirlerarası seyahati azaltmalarını istedi.
63,5 milyon nüfusa sahip Fransa'da ise 4400 vaka bildirildi.
İSPANYA DA HALK EVLERİNE KAPANDI
İtalya'dan sonra Avrupa'da ikinci en büyük koronavirüs salgının yaşandığı İspanya'da da önlemler artırıldı.
OHAL ilan edilen İspanya'da, vatandaşların çok gerekli alışveriş ve ilaç ya da iş dışında nedenlerle dışarı çıkması yasaklandı.
OHAL iki hafta sürecek ve gerekirse parlamentonun da onayıyla uzatılabilecek.
Bankalar ve benzinlikler açık kalacak. Okullarsa ülke genelinde kapalı.
Tüm müzeler, kültür merkezleri ve spor tesisleri kapanırken, restoranlar ve kafeler sadece evlere servis yapabilecek.
Koruyucu giysiler giymiş askeri uzmanlar da, trenlerde sterilizasyon kampanyası başlattı.
Ülkede ölü sayısının artmasından sonra polisler de maske takarak sokaklardaki halkı evlerine dönmesi için uyarılarda bulunuyor.
Hükümetin açıkladığı resmi ölü sayısı ise 153'ten 288'e yükseldi. Okullar ülke çapında kapatıldı ve topluluklar yasaklandı.
46,7 milyonluk nüfusa sahip İspanya'da bilinen 6300'den fazla vaka var.
Bu arada İspanya Başbakan Pedro Sanchez'in eşi Begona Gomez de virüs kapanlar arasında. Çiftin başbakanlık konutunda kaldıkları ve durumlarının iyi olduğu belirtildi.
İspanya'da Cuma akşamından bu yana, bir çoğu başkent Madrid'de olmak üzere 1800'den fazla vaka bildirildi.
ALMANYA VE HOLLANDA'DA ÖNLEMLER
Almanya'da yetkililer de, koronavirüsünü kontrol altına almak için beş ülke ile sınırları kısmen kapattılar.
Hollanda'daki koronavirüs salgını nedeniyle tüm camiler 6 Nisan'a kadar kapatıldı. Karar, Hollanda'daki İslami kuruluşların ortak kararı ile alındı.
Hollanda'daki mahkemeler de salı gününden itibaren kapanacak. Acil davalar dışında hiçbir dosyaya bakılmayacak. Utrecht'te 18 Mart 2019'da meydana gelen tramvay saldırısının zanlısı Gökmen Tanış'ın 20 Mart'ta sonuçlanacak olan davası ise devam edecek.
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ UYARDI
Dünya Sağlık Örgütü Cuma günü yaptığı açıklamada, Avrupa'nın yeni korona salgınının "sıcak noktası" haline geldiğini ve virüsün ne zaman küresel olarak zirveye ulaşacağını bilmenin "imkansız" olduğunu dikkat çekmişti.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanum Gebriissos, "Bugün Avrupa, küresel Covid 19 salgının merkez üssüdür" diyerek, günlük olarak kaydedilen vaka sayısının hastalığın Çin'de kaydedilen günlük vaka sayısını aştığını belirtti.