TIMETURK | ÇEVİRİ
Filistin'in toprağı ve Bugün niçin bu toprak değerli?
Nakba, ya da Felaket 1948, 700.000 Filistinli evlerinden kasabalarından ve şehirlerinden sürülmeye başlandığı yıl ve sürgün halen devam ediyor.
1976'dan beri her 30 Mart günü Filistinliler Toprak Günü'nü topraklarını kaybetmemek için verdikleri mücadelenin ve milli kimliklerinin anısına anmalar gerçekleştiriyorlar.
TOPRAK GÜNÜ, ALTI FİLİSTİNLİYİ ÖLDÜRDÜKLERİ GÜN BAŞLADI
Tarihi bağlamda Toprak Günü İsrail vatandaşı 6 Filistinli'yi vurup öldürdükleri gün olarak biliniyor. Öldürülen Filistinliler ise kendilerine ait mülk olan 2000 hektarlık topraklarının Galilee'de İsrail tarafından kamulaştırılmasını protesto etmişlerdi.
O günden beri Filistinliler, Galilee'den Negev'e Batı Şeria'da, Gazze'de ise mülteci kamplarında protestolar gerçekleştirerek topraklarına el koyulmasını reddediyorlar.
UMM AL-HİRAN'IN NİSAN AYINDA YIKIMI PLANLANIYOR
Bugün ise Filistinliler İsrail'de ve Batı Şeria'da kendi topraklarının sahibi olabilmek için mücadeleye devam ediyor. Filistinli mültecilerin ise evlerine dönme hakları inkar edilirken dünyanın herhangi bir yerinden, bölgedeki topraklarla bir alakası olmayan Yahudiler İsrail'de ve Batı Şeria'daki yahudi yerleşimlerinde vatandaşlık ve yerleşim talep edebiliyor.
Bu yıl, Güney İsrail'de Umm al- Hiran'daki Bedevi kasabasının tamamının 15-29 Nisan arası yerle bir edilmesi planlanıyor. Hiran'daki Yahudi toplumu ise yıkıntıların üzerine yerleşim kuracak. Buradaki yerleşimler ise 350 Filistinliyi evinden edecek.
KHAN AL-AMAR HEDEFTEKİ BEDEVİ KASABASI
Batı Şeria'daki Kudüs yönetiminde olan Khan al-Ahmar da yine yıkımla karşı karşıya olan bölgelerden biri. Buradaki Bedevi kabilesi tarihi olarak burada yerleşik durumda ve iki yahudi yerleşimi tarafından etrafları sarılmış; Maale Adumim ve Kfar Adumim. Maale Adumim, İsrail'in Batı Şeria'daki en büyük yerleşimlerinden biri. Buranın işgal altındaki Kudüs'e bağlanması planları Bedeviler için yeni bir tehdit oluşturuyor. Kudüs'ün Amerikan Başkanı tarafından İsrail'in başkenti ilan edilmesi ise Nakba'yı hatırlatan bir başka etken oldu.