Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

'İngiliz olmaktan tiksiniyorum' dedi, madalyasını çöpe attı

İngiliz moda tasarımcısı Katharine Hamnett, 'Gazze'deki soykırımdaki rolümüz nedeniyle İngiliz olmaktan tiksiniyorum' diyerek Kraliyet madalyasını çöpe attı.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-02-24 16:00:55

Moda tasarımcısı Katharine Hamnett, " İngiliz olmaktan ve Gazze'deki soykırımdaki rolümüzden tiksindiğini" belirterek aldığı devlet madalyasını çöpe attı.

76 yaşındaki Hamnett, Instagram hesabında, İsrail'in yaklaşık 30.000 Filistinlinin öldürüldüğü Gazze saldırısına İngiltere'nin tepkisini protesto etmek için evinden çıkıp ödülü çöpe attığı bir video yayınladı.

Üzerinde “İngiliz olmaktan tiksiniyorum” sloganı bulunan siyah bir tişört giyen tasarımcı kameraya şunları söylüyor:
“Gazze'deki soykırımdaki rolümüz nedeniyle İngiliz olmaktan tiksiniyorum. Bu benim madalyam. Sunak ve Starmer'la birlikte çöp kutusuna ait."

Daha sonra izleyicilere, İngiliz parlamento üyelerinin oy verme şeklini kaydeden bir parlamento izleme sitesi olan TheyWorkForYou web sitesini ziyaret etmelerini tavsiye eden sanatçı, şöyle dedi:

"Bu siteye gidin... milletvekilinizi bulun ve onlara, Gazze'de kalıcı ateşkesi desteklemedikleri sürece bir daha asla onlara oy vermeyeceğinizi söyleyin."

Hamnett, 2011 yılında Kraliçe II. Elizabeth tarafından Britanya İmparatorluğu Düzeni'nin (CBE) lideri oldu.

1970'lerden bu yana çalışan Hamnett, Britanya'nın en tanınmış moda tasarımcılarından biri... Aralarında George Michael, Naomi Campbell ve Frankie Goes to Hollywood'un da bulunduğu pop yıldızları ve modeller tarafından giyilen ikonik kıyafetleri üretti.

Ayrıca aktivizmi, çalışma koşullarının kötü olduğu atölyelerin kullanımına karşı lobi çalışması, Britanya topraklarında ABD füzelerinin varlığını protesto eden bir tişört giyip Margaret Thatcher'la buluşması ve 2003'teki Irak işgalinin ardından üzerinde "Savaşı durdurun, Blair dışarı" yazan tişörtler giydirdiği mankenleri podyumlara çıkarmasıyla tanınıyor.

Nükleer Silahsızlanma Kampanyası'nda çalışan Hamnett, "Fuar Yapın", "Geleceği Kurtarın" ve "Savaşa Karşı Kadınlar" sloganı yazılı tişörtler üretti.

Hamnett, Instagram hesabında Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi ve Yaptırımlar (BDS) hareketine desteğini dile getirdi ve insanları Gazze'de ateşkese karşı oy kullanan hiçbir İngiliz siyasetçiye asla oy vermemeye teşvik etti.

Sanatçı, "İngiliz olmaktan tiksiniyorum" tişörtüyle verilen mesajda şu nedenleri sıralıyor:

"Soykırımda suç ortaklığı, Gazze'ye yardımın sona ermesi, mültecilere yönelik korkunç muamele, anti-Siyonizm ile antisemitizmi karıştırma, boykotu yasadışı hale getirme, zayıf siyasi liderlik, Julian Assange'ın kaderi”.

MiddleEastEye

Haber Ara