TIMETURK | ÇEVİRİ
Konseyde 2019'a kadar kalacak olan Suudi Arabistan ise Yemen çatışmasındaki rolü nedeniyle uluslararası kınamayla karşılanmıştı. Ülke aynı zamanda politik muhaliflere baskı, eşcinsel ve kadın hakları konularındaki kanunlarıyla da suçlanıyor.
HAK İHLALLERİ YAPAN BİR HÜKÜMET BURADA OTURAMAZ
Londra merkezli avukatlar Rodney Dixon QC ve Lord Kenneth Donald John Macdonald, Suudi Arabistan'ın konseyden uzaklaştırılmasının “hükümetin eylemlerini temizlemesi ve düzgün bir başlangıç yapması için büyük bir araç olacağını” söyledi. Avukatlar tarafından, geçen yıl Eylül ayında tutuklanan 60 politik eylemci ve barış kampanyası yapanların durumları da hatırlatıldı.
Al Jazeera'ye konuşan Avukat Dixon, “Raporta vurguladığımız gibi sistematik olarak hak ihlalleri yapan bir hükümetin konseyde oturması hatta öncesinde konseye başkanlık etmiş olması çelişkili ve ironik” dedi.
Avukatların hazırladıkları raporda, "Hapsedilenler herhangi bir suçla yargılanmadı, tutuklanmalarına sebep olan mazeretler ve hapishanelerdeki durumlarına dair bilgiler de çok sınırlı” ifadelerine yer verildi.
HASTANELERİ VE CENAZE TÖRENLERİNİ VURUYORLAR
Yemen, Suudi destekli hükümet ve Husi'ler arasındaki çatışmalar nedeniyle üç yıldır savaş halinde. 10 binden fazla insan ölürken ülke dünyanın en geniş kolera salgını, açlık ve diğer hastalıklarla boğuşuyor. Suudi hava saldırıları ise hastane ve cenaze törenlerini de bombalayarak binlerce sivilin ölümüne neden oldu. İnsan Hakları Gözlemevi de daha önce Suudi Arabistan'ın UNHCR'de kalmasını eleştirmiş, grubun birliği hakkında şüphe uyandırıyor demişti. UNHCR ise bölgeye dağılmış 47 üyeden oluşmakta. 13 üyeliğin de yine insan hakları konusunda eleştiriler alan Çin ve Filipinler'e ait olduğu dillendiriliyor.