Dolar

34,9104

Euro

36,6001

Altın

3.007,90

Bist

10.058,63

Harvard Üniversitesine ırk ayrımcılığı davası açıldı

Harvard Üniversitesi, Asya-Amerika kökenli olarak üniversiteye başvuran öğrenci adaylarına ayrımcılık yaptığı iddiasıyla dava edildi. Mahkemede bir grup avukat adına konuşan temsilci avukat, üniversitenin bünyesine aldığı öğrenci sayısını yasa dışı bir şekilde sınırlandırmak istediğini öne sürdü.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-16 17:34:18

Harvard Üniversitesine ırk ayrımcılığı davası açıldı

TIMETURK | ÇEVİRİ

Harvard Üniversitesi, Asya-Amerika kökenli olarak üniversiteye başvuran öğrenci adaylarına ayrımcılık yaptığı iddiasıyla dava edildi. Mahkemede bir grup avukat adına konuşan temsilci avukat, üniversitenin bünyesine aldığı öğrenci sayısını yasa dışı bir şekilde sınırlandırmak istediğini ileri sürdü. 

Boston'da fedaral mahkemedeki davada Ivy League Okulu ve Students for Fair Admissions (Adil Kabuller için Öğrenciler) grubuyla karşı karşıya geldi. Grubun 2014 yılında açtığı dava da üniversiteye kabul kararlarında ırkın bir faktör olarak görülmesini eleştiriyordu.

Trump yönetimi tarafından da desteklendiği belirten dava nihai olarak temyiz mahkemesine taşınabilir. Muhafazakarlar ise ırkçı ayrımcılığın tarihi kökenlerini kazımak isteyen pozitif ayrımcılığın akademik ölçüde diğer azınlık gruplardan daha başarılı olan beyazlar ve Asya Amerikalıları incitebileceğini düşünüyor.

Pozitif ayrımcılık karşıtı eylemci Edward Blum ve ekibi SFFA ise Harvard'ın yasadışı bir şekilde “ırk dengesi” sağlamaya giriştiğini ve bu nedenle okulda Asya-Amerika kökenli öğrencilerin sayılarını doğal olmayacak bir şekilde sınırlandırdığını öne sürdü.

SFFA avukatlarından Adam Mortara'nın yaptığı açıklamada, Harvard kampüsünde tam anlamıyla doğruluğu kanıtlanmasa da istatistikler Asya-Amerika kökenli öğrenci adaylarının akademik sıralamada diğer azınlık gruplara üstün çıktığını gösteriyor.

Mortara, Harvard, “kişisel” sıralamada başvuran Asya-Amerikalı öğrenci adayının kabul edilebilirliğini, cesaret ve olumluluğunu gösteren puanları aşağı çekerek uygunsuz bir şekilde ırkın bu sıralamalarda bir faktör olarak yer almasına neden oluyor derken, “Bunun başka muhtemel bir izahı yok” diye ekledi.

Ancak Harvard Üniversitesi avukatlarından William Lee, bölge mahkemesine SFFA'nın iddialarının ağır şekilde çarpıtılmış verilere dayandığını belirterek “tahkir edici suçlamalar ve imalar” olarak değerlendirdi. Lee'ye göre “Harvard asla hiçbir başvuranın ırkını negative olarak değerlendirmez. Şayet ırkı değerlendirmeye alsa bile olumlu bir değerlendirme olur.”

Asya-Amerikalı öğrenciler Amerikan nüfusunu yüzde 6'sını oluşturuyor ancak Harvard Üniversitesinin birinci sınıf öğrencilerinin yüzde 23'ünü teşkil ediyorlar. Adalet Bakanlığı'nın ise geçtiğimiz ay aynı konuda Yale Üniversitesini de benzer bir soruşturmaya tabi tuttuğu belirtildi. Yale Üniversitesi de ırk ayrımcılığını reddetti.

SON VİDEO HABER

Polis memuru, ölümüne neden olduğu gencin ailesinden af diledi

Haber Ara