TIMETURK | ÇEVİRİ
Güney Kore'deki 51 milyon nüfusun sadece yüzde 0.2'si Müslüman ve KTO kış olimpiyatları süresince “Müslüman Dostu Kore” imajını geliştirmek için bir mobil mescit planladı ancak artan sayıda Müslüman ziyaretçi için yapılacak olan bu girişim karşıt gruplar tarafından engellendi.
TURİZM İDARESİ: PLANIMIZI İPTAL ETMEK ZORUNDA KALDIK
Şehrin resmi turizm idaresi başkanı Kang Suk-ho El Cezire'ye, "Projeye karşı çıkan bazı gruplardan ciddi muhalefet aldık ve turizm olimpiyatlarını protesto etmekle tehdit ettiler. Onlarla konuşmak için girişimde bulunduk ama sonunda planımızı iptal etmek zorunda kaldık” dedi. Kang, bu gruplardan “böylesi aşırı bir ters tepki” beklemediklerini de ekledi. “Gangneung civarında bir mescid sunmanın güzel olacağını düşünmüştük ancak şimdi muhalefetin buna karşı çıkmasını ‘çok ayıplanası' buluyoruz” diye konuştu.
Gangneung ise kapalı mekanlarda oynanan sporlara ev sahipliği yapıyor.
MÜSLÜMAN TURİST SAYISI ARTIYOR
Öte yandan Güney Kore'de son birkaç yıldır Müslüman turist sayısında bir artış gözlemleniyor. KTO'ya göre 2016'da önceki yıla oranla turist sayısında yüzde 33'lük bir artış var ve bu rakam 2017 sonunda 1.2 milyona ulaştı.
Ekonomik imkanlarından yararlanmak için ülkede helal sertifikası olan restoranların sayısı ve ibadet yerleri arttırıldı. Seul Turizm Organizasyonu ise Müslüman dostu restoranlarla ilgili bir dizi video çekerek şehirde videolar yayınlanmaya başladı. KTO geçen yıl yaptığı basın açıklamasında memnuniyeti ve tekrar ziyaretleri arttırmayı amaçladıklarını belirtmişti.
KORE MÜSLÜMANLARI FEDERASYONU: EV SAHİBİ ÜLKE OLARAK ANLAYIŞTAN YOKSUNUZ
Kore Müslümanları Federasyonu (KMF) ise karar karşısında hayal kırıklığı yaşadıklarını dile getirirken “Olimpik oyunlar bir harmoni yaratmak için tek bir millet, ırk, kültür ve dinin ötesine geçebilmeli” açıklamasını yaptı.
KMF yetkilisi Lee Ju-hwa El Cezire'ye, “Bu karar, ev sahibi ülke olarak bizim nazik bir anlayıştan yoksun olduğumuzu gösteriyor” diye konuştu.
"Belirli bir dine yönelik seçici bir muameleyle bir ibadet yeri inşa edileceğini öne sürmek yerine farklı inanç ve anlayışları dikkate almaya yönelik duyarlılığı arttırmamız gerekiyor” diye ekledi.
"ORTAK BİR İBADET YERİ OLACAKSA NEDEN ABDEST ALMA YERİ VAR"
KTO'nun Halkla İlişkiler Yöneticisi Kim Yeong-ju ise açılacak mekanın çok dinli bir ibadet yeri olarak planlanmış olduğunu söyledi. Ancak muhalif grup Pyeongchang Olimpiyatları Gangwon Halkı İslam Karşıtı Önlemler Birliği özellikle Müslümanlara yönelik bir protesto gerçekleştirdi.
Birliğin sekreteri Seo, "Bütün insanlar için bir ibadet yeri olacaksa neden bir abdest alma yeri var” diye konuştu.
"Mısırlılardan duyduğuma göre Müslümanların ibadet etmediği bazı özel durumlar var. Mesela uçakta iken veya araba sürüyorlarsa ibadet etmiyorlar. Aynısı Kış Olimpiyatları'nda da uygulanabilir” dedi.
"PARAMIZI BURAYA HARCAMAMALIYIZ"
Muhalif grubun açıklamasında, "Hükümet vergi ödeyenlerin parasını zaten büyük oranda olimpiyatlara harcadı. Bir ibadet yeri açmak için daha fazla harcamamalıyız” denildi.
Muhalifler internet üzerinden ibadet yeri inşasına karşı bir dilekçeyle 56 binden fazla imza topladılar.