İngiliz The Guardian gazetesi, yeni bir kan naklinin yaşlanmamızı durdurabileceğini dair bir haber yayınladı.
Gazetinin haberine göre; 2000'lerin başlarında, Kaliforniya, Stanford Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı, 1950'lerde parabiyoz olarak bilinen şok edici bir deneyi yeniden canlandırdı.
Yaşı küçük olan yaşlı fareleri eşleştirdiler, derilerini soyup yanlarını diktiler, böylece iki hayvan aynı kan dolaşım sistemini paylaştılar. Bir ay sonra, eski farelerin kaslarında ve karaciğerlerinde gençleşme belirtileri buldular.
2005 yılında yayınlanan bulgular, bilim insanlarının, girişimcilerin ve halkın zihinlerini yaşlanan insanları gençleştirmek için genç kan potansiyeline çevirdi.
Gazetenin haberinde, bu sonuçların bilim insanlarının ve iş adamlarının zihinlerinin genç kanın yaşlılara canlılık kazandırabileceği fikrine dönüştüğü belirtildi.
Birçok girişimcinin bir arada yaşamanın sırlarını keşfetmeye çalıştığını ve bunları plazmada yaşla birlikte değişen faktörleri belirleyerek yaşa bağlı hastalıkları tedavi etmek için kullandığını belirtti.
Kâr amacı gütmeyen Sens Vakfı'nın başkanı Aubrey de Gray, “Sonuca ulaşmak için hâlâ uzun bir yol var. Kan kompozisyonu çok karmaşık, ancak buna odaklanan birçok mükemmel laboratuvar var, bu yüzden çok iyimserim" dedi.
Vakıf, üretilen plazmanın bu bölümlerinin nörolojik hastalıkların semptomlarını etkileyebileceğine ve ilerlemelerini yavaşlatabileceğine inanmaktadır.
Şirket, on yıl içinde plazma işlemcilere sahip olmayı umuyor.
Alkahist Laboratuvarı da, genç kanın canlandırıcı etkisini gösteren bir makale yayınladı. Genç kan nakli yapılan yaşlı farelerde, bilişsel görevlerinde iyileşme gösterdi. Yeni nöronlar büyüdü ve çalışması kan plazmasındaki proteinler büyük ölçüde sorumlu olduğundan genç plazmanın faydalı bir etkiye sahip olduğunu gösterdi.
Alkahist Laboratuvarı geçen yıl Ağustos ayında, hafif ila orta derecede Alzheimer olan 40 hastanın altı aylık bir çalışmasının sonuçlarını bildirdi. İnsan plazmasının "bir kısmı" implante edildi ve beklenen zihinsel bozulmayı durdurduğu ortaya çıktı.