Dolar

34,8931

Euro

36,6241

Altın

3.010,73

Bist

10.058,63

Dünyada ki açlıkla mücadele için Eski SSCB'den sinekler uçuyor

Dikkatlice seçilmiş sinek larvalarının organik atıkları, gübre ve hayvan yemi olarak geri dönüştürülüyor. Sonunda ekolojik düzeni bozmadan yeni bir verimli bir sistem meydana getiriliyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-28 14:29:27

Dünyada ki açlıkla mücadele için Eski SSCB'den sinekler uçuyor

TİMETÜRK|ÇEVİRİ HABER

Japon start-up Musca'nın konsepti, soğuk savaş zemininde retro-fütüristik bir kutuptan çıkmış gibi görünüyor. Dikkatlice seçilmiş bir üreme sistemi sayesinde, Mars'taki yolculuklar için SSCB bilim adamları tarafından seçilen bir musca domestica sinek türü sayesinde, dünyadaki gıda krizlerini çözmeyi amaçlıyor.

Organik atıkları parçalamak için larva sağlayan bu böcekler, çiftlik hayvanları ve balıklar için yeme dönüştürülüyor. Ehme Üniversitesi'nde yapılan çalışmalara göre, Musca larvalarından beslenen kırmızı çipuraların daha parlak bir renge sahip olduğu ve ortalama % 40 daha büyük olduğu tesbit edildi. Larvaların dışkıları gübre olarak kullanılıyor. Miyazaki Üniversitesinin büyüyen turp ve salatalık çalışmalarına göre oldukça etkili oldukları gözlemlendi. Bitkilerin büyümesi dikkat çekici boyutlarda ulaşmakla beraber vitamin-şeker seviyelerinde de bir artış olduğu tespit edildi.

Bu sonuçlara göre Musca firması, birçok araştırmacının ortaya çıkardığı endişe verici bir bulguyu yanıtlarken, mahsullerin verimini artırmak istediğini açıkladı. Mevcuttaki dünya gıda üretimi ekolojik bir felakete dönüşmüş durumda bulunmaktadır. Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte, kirlilik ve iklim ciddi şekilde risk taşıyor. Gelecek yıllarda gezegeni beslemek için, özellikle en savunmasız popülasyonları, döngüsel ekonomiye kazandıran Japon start-up ​​sistemi, atıkları tekrar kullanmanın faydalarını görecek.

Kaynak: Carcenac, Paul, Le Figaro

SON VİDEO HABER

Polis memuru, ölümüne neden olduğu gencin ailesinden af diledi

Haber Ara