Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Çocuğunuzun erken öğrenmesi gereken 5 temel beceri

Çocukların erken yaşlardan itibaren öğrenmesi gereken beceriler ve yaşam değerleri vardır. Çocuğunuza bu becerileri genç yaşta öğretmeye başlarsanız, ona büyük bir iyilik yapacaksınız ve hayatı boyunca onunla birlikte devam edecek; bu da onu hayatındaki birçok sorun ve krizden kurtaracaktır.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-27 10:15:55

Çocuğunuzun erken öğrenmesi gereken 5 temel beceri

Çocukların erken yaşlardan itibaren öğrenmesi gereken beceriler ve yaşam değerleri vardır. Çocuğunuza sorumluluk, nasıl kararlar alacağını veya parayı iyi idare etmeyi öğretmeyi ertelememeli ve bunun henüz çok erken olduğunu söylememelisiniz.

Çocuğunuza bu becerileri genç yaşta öğretmeye başlarsanız, ona büyük bir iyilik yapacaksınız ve bunlar kişiliğinin ayrılmaz bir parçası olacak ve hayatı boyunca onunla birlikte devam edecek; bu da onu hayatındaki birçok sorun ve krizden kurtaracaktır. Aşağıdaki satırlarda, çocuğunuza erken yaşlardan itibaren öğretmeniz gereken bazı temel becerileri ve değerleri bulacaksınız.

1. Karar verme ve seçme yeteneği

Sorumlu karar verme, öğrenme ve eğitimle birlikte gelen ve çocuğunuzun erken yaşlardan itibaren öğrenmesi gereken edinilmiş bir beceridir. Karar verme , seçenekleri ve diğer alternatif olasılıkları değerlendirerek bir seçeneğe karar vermenin öncesindeki prosedür veya süreçtir. Bu nedenle, karar verme becerileri birden fazla seçenek arasından seçim yapabilme becerisiyle ilgilidir.

Çocuğunuza "Çikolata mı, dondurma mı?" gibi sorular sorabilirsiniz. Veya "Beyaz mı, yoksa kırmızı çorap mı giymek istiyorsunuz?" Bu basit durumlar aracılığıyla, seçimi öğrenmesine ve karar vermesine yardım edersiniz; ancak ona sunduğunuz alternatiflerin, onlara karşı hiçbir itirazınızın olmaması ve onlara zararlı hiçbir şeyin olmaması gerektiğinin farkında olun; çünkü ona sunduğunuz şeylerden birini seçtikten sonra onu engellemeye hakkınız yoktur. .

Çocukların aldıkları kararlar, zihinsel sağlıklarını ve refahlarını etkiler. İlişkileri ve başarıları büyük ölçüde karar verme yeteneklerine bağlıdır. Bu beceri, onların sorumlu ve bağımsız olmalarına yardımcı olur. Ayrıca dürtüsel davranışlarını kontrol etmelerine yardımcı olur.

İlk başta çocuklar bazen yanlış kararlar verebilirler ama hatalarından ders çıkarırlar ve gelecekte daha iyi kararlar almaya çalışırlar. Çocuklarınıza doğru karar verme becerisini öğretmenin bazı basit yolları vardır. Bunlardan bazıları:

Bebekleri Gerçek Dünyaya Açığa Çıkarma: Çocuğunuzun belirli bir eylemin sonuçlarının kötü olduğunu anlamasını istiyorsanız, aslında canlı örnekler göstererek çocuğu sonuçlara maruz bırakmalısınız. Örneğin, sıcak olmanın ne anlama geldiğini bilmesi için gözetiminiz altında hızlıca sıcak bardağa dokunabilir.

Çocukların hata yapmasına izin vermek: Çocuğunuzu olası risklerden korumak yerine hata yapmasına izin vermelisiniz. Elbette, bu hataların bir şekilde güvenli olması koşuluyla, örneğin hatalarından ders çıkarmak için pencereden atlamasına izin vermeyin. Çocuklar hatalarından zor bir ders öğrendiklerinde, onlara içgörü sağlar ve kendi deneyimlerinden öğrenmelerini sağlar ve bir daha asla tekrarlamaz.

Çocuklarınıza kendilerini tanımayı öğretin: Çocuklara hayatta daha iyi kararlar verebilmeleri için güçlü ve zayıf yönlerini ayırt etmeleri öğretilmeli ve yenilgiyi, aksaklıkları ve verebilecekleri yanlış kararları kabul etmeleri öğretilmelidir.

Bebeğinizle konuşun: Açık iletişim ebeveynlik için çok önemlidir. Çocuğunuzla gerçek bir tartışma yapıyorsanız, onun kararlarını önceden tahmin etmenizi ve ona göre onu uyarmanızı sağlayacak yakın ve sağlam bir bilgi edindiğinizden emin olabilirsiniz.

2. Kişisel hijyen ve sağlık

Çocuklarınız sağlık ve kişisel hijyen kavramlarını erken yaşlardan itibaren öğrenmeye başlamalıdır. İyi hijyen, ellerinizi yıkamaktan daha fazlasını içerir. Çocuklarınıza sağlıklı bir kişisel hijyen rutini izlemeyi öğretin. Hijyenin önemini açıklayın ve ona bağlı kalmamanın olumsuzluklarını açıklayın; bu, yaşamları boyunca kalıcı olacak alışkanlıklar yaratacaktır ve bu alışkanlıklar şunları içerir :

Saç yıkamak: Küçük çocukların çoğu saçlarını haftada iki veya üç kez yıkayabilir. Saç derisini kurutmamak için şampuanla yıkamamalısınız, bu da saçı kepeğe daha duyarlı hale getirir.

Banyo Yapma: Yıkanmayı eğlenceli ve eğlenceli hale getirebilirsiniz. Örneğin, çocuğunuza mayo giydirin ve bir kase ılık sabunlu suya koyun.

Ağız hijyeni: Dişlerin ve diş etlerinin temizlenmesi, ağız kokusu ve çürükler de dahil olmak üzere çok çeşitli sağlık sorunlarına karşı koruma sağlayabilir. Çocuğunuz, her yemekten sonra olmasa da, günde en az iki kez dişlerini fırçalamalı ve diş ipi kullanmalıdır.

El yıkama: Mikropları yok etmenin en iyi yolu yemeklerden önce ve sonra, kir içinde veya evcil hayvanlarla oynadıktan sonra ve hasta biriyle temas ettikten sonra ellerinizi yıkamaktır. Çocuğunuza 40 saniye sabunla ovmanın önemini öğretin.

Tırnak bakımı: Tırnaklar, bakteriler için bir üreme alanıdır ve çocuğunuzun tırnaklarının altında yaşayan mikroplar kolayca gözlerine, burnuna ve ağzına yayılabilir. İyi bir tırnak fırçası satın alın ve yatmadan önce çocuğunuzun tırnaklarının altındaki kiri temizlemesine yardımcı olun.Haftalık kesimler de kirden kurtulmanıza yardımcı olur.

3. İyi para idaresi

Paranın iyi işlenmesi ve yönetimi birçok yetişkinin özleyebileceği bir beceridir ve çocuğunuza parayı sorumlu bir şekilde yönetmeyi öğretirseniz hayatında çok yardımcı olursunuz, böylece para kazanmaya başladığında daha iyi başa çıkmaya hazır olur. Ayrıca, ona her zaman akıllıca harcaması gerektiğini öğretin.

Bunu başarmak için yapabileceğiniz bazı basit alışkanlıklar var:

Parayı çocuğunuzun günlük yaşamına dahil edin: Çocuğunuzu aile parasının yönetimi ile ilgili bazı faaliyetlere dahil edin, örneğin: çocuğunuza yiyecek satın almak için eşlik etmek, önündeki iki benzer ürünün fiyatlarını karşılaştırın ve fiyatlardaki farkın nedenini tartışın. Çocuğunuzun faturaları izlemesine veya ödemesine katılmasına izin verin ve gerektiğinde miktarları açıklayın. Çocuğunuz her ay ne kadar para geldiğini ve ne kadar harcandığını bilir. Bu dersler çocuğunuzun parayı daha iyi anlamasına yardımcı olacaktır.

Çocuğunuza iyi mali davranışta bir model gösterin: Çocuklarınız için bir modelsiniz, bu nedenle faturalarınızı ve mali yükümlülüklerinizi ödemede olabildiğince gecikmemelisiniz ve cömertçe ve sorumluluk almadan harcamamalı, mali önceliklerinizi belirlememeli ve çocuklarınıza karşı dürüst olmalısınız. Onlara yaptığınız şeyi neden yaptığınızı bildirin ve bir aile olarak sağlam finansal yönetim ilkelerini aktarın.

Çocuğunuza paralarını yönetirken sahip oldukları seçenekleri öğretin: Çocuğunuzun parasıyla ilgilenirken sahip olduğu tek seçenek harcama değildir. Para biriktirmek, yatırım yapmak veya hayır kurumlarına bağış yapmak da uygulanabilir seçeneklerdir ve önceki seçeneklerin her biri çocuğunuza hayatını olumlu bir şekilde idare etmesine yardımcı olan bir yaşam ve ahlaki değer taşır.

Zaman yönetimi ve kullanım

Zaman aynı zamanda erken yaşta ondan nasıl yararlanılacağını ve nasıl organize edileceğini öğrenmesi gereken önemli bir kaynaktır; bu beceri, küçük çocuklara zamanı nasıl ölçeceklerini, bir görevi tamamlanana kadar sürdürmeyi ve bir programa bağlı kalma becerisini öğretmeyi içerir. Küçük çocuklarla onlara vermek için atılabilecek bazı basit adımlar vardır. Etkili zaman yönetimi becerisi:

Çocuklarınıza zamanı nasıl ölçeceklerini öğretin: Çocuklarınızın, bir görevi tamamlamaları gereken bir süre boyunca bir zamanlayıcı ayarlayarak zamanı ölçmeyi öğrenmelerine yardımcı olun. Bir saati size yakın tutun ve dakikalar geçtikçe onlara sözlü bir geri sayım verin, böylece bu zaman dilimlerinde içten hissetmeye başlayabilirler. Küçüklerinizi strese sokmazsınız, zamanın geçmesi fikriyle onları korkutmazsınız, amacınız basitçe bir saat, 15 dakika ve hatta beş dakikanın nasıl geçtiğini anlamalarına yardımcı olmaktır. Bir dahaki sefere "Beş dakika içinde gidiyoruz" dediğinizde bunun oyunlarını oynamaya, televizyon seyretmeye ve önce odalarını temizlemeye zamanları olduğu anlamına gelmediğini anlayacaklar.

Zaman Yönetimini Eğlenceli Hale Getirin: Zamanı yönetmeyi öğrenmek çocuklar için eğlenceli olmalıdır. Takvimleri renklendirmek için boya kalemleri kullanın. Özel günleri kutlamak için çıkartmalar ekleyin. İlk önce evde kimin basit görevleri tamamlayabileceğini, çocuklarınız için daha eğlenceli zaman yönetimi, zamanın önemini ve onu nasıl yöneteceklerini anlamalarını sağlamak için aralarında bir yarışma yapın.

Çocuğunuzdan kendi yapılacaklar listesini oluşturmasını isteyin: Çocuğunuzla birlikte, ne yapması gerektiğini ve ne yapması gerektiğini anlamasına yardımcı olmak için yapılacaklar listesine okul sonrası etkinlikleri eklemek için çalışın. Ayrıca, sabit bir uyku saati ayarlamak ve tüm aile üyeleri için düzenli yemek saatleri ayarlamak da gereklidir, bu, gün için sabit bir rutin oluşturmaya yardımcı olur; ayrıca bu, çocuğunuzun kendisi için gerekli olan görevleri ve yapmak istediği şeyleri yerine getirmesi için ne kadar zaman ayırabileceğini bilmesine yardımcı olur.

5. Sorumluluk

"Sorumluluk" kelimesi çocuğunuza göstermek isteyeceğiniz birçok özelliğin anahtarı olabilir. Ona yatağını düzenlemesini, odasını temizlemesini, okul çantasını hazırlamasını ve kendisi için basit yemekler hazırlamasını ve seyahat ederken eşyalarını ve ihtiyaçlarını tek başına toplayabilmesini istiyorsanız, tüm bunların yolu, ona “sorumluluk” öğretmektir ve bu, çocuğun büyüdüğünde okulda ve hayatta başarısının anahtarıdır . Çocuğunuza sorumluluğu öğretmek için atabileceğiniz bazı adımlar vardır:

Çocuğunuza her zaman bizim mahvettiğimiz şeyi düzeltmemizin beklendiğini öğretin, böylece çocuğunuz bir bardak su dökerse, ona neden olan şeyi temizlemeli ve yeri kurutmalıdır.

Çocuğunuzun, ev temizliğinde size yardım ederek, küçük kız kardeşine bakarak ve onunla oynayarak ya da ona ustalaşabileceği bir şey öğreterek, etrafındakilere yardım etmeye katılmasını sağlayın .

Kendi başına yapabildiği şeyleri yapmasına izin verin, eğer kendi başına yiyebiliyorsa o zaman onu yaptırsın Küçük çocuklar çaresizce kendi fiziksel dünyalarını kontrol etmek isterler ve biz de bunu yapmalarını desteklediğimizde onları öğrenme sorumluluğu yoluna koyarız.

Sadece emir vermek yerine çocuğunuzdan şöyle düşünmesini istemeyi deneyin. Örneğin: 'Dişlerinizi fırçalayın! Çantanı hazırladın mı? Öğle yemeğini unutma! ”Sadece“ Okula hazırlanmak için yapmanız gereken bir sonraki şey nedir? ”Diye sorabilirsiniz. Amaç, çocuklarınızın kendileri için gerekli olan görevlere odaklanmasını sağlamaktır.

Kaynak: Sasapost

SON VİDEO HABER

Iğdır'da AK Parti İl Başkanlığı binasına molotoflu saldırı

Haber Ara