Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Çin, Hindistan'ın Ay'a inişini yalanladı

Asya'nın uzayda çalışma yürüten en büyük iki ülkesi Çin ve Hindistan arasındaki rekabet uzaya da sıçradı.

1 Yıl Önce Güncellendi

2023-10-01 22:38:16

Çin, Hindistan'ın Ay'a inişini yalanladı

Hindistan'ın geçen ay Chandrayaan-3 gezici aracını ayın güney kutbuna indiren ilk ülke olması, Ay'ın güneyine iniş rekorunu kıran Çin'de şüpheyle karşılandı.

Üst düzey bir Çinli bilim insanı, Hindistan'ın büyük başarı olarak ilan ettiği gelişme hakkındaki iddiaların abartıldığını söyledi.
Çin'in ay keşif programının babası olarak övülen Ouyang Ziyuan, Çince yayınlanan Science Times gazetesine, 69 derece güney enlemindeki Chandrayaan-3 iniş alanının 88,5 ila 90 derece olarak tanımlanan noktaya yakın olmadığını söyledi.

Ziyuan, "Dünya'da 69 derece güney, Antarktika Çemberi içinde olacaktır, ancak dairenin aydaki versiyonu direğe çok daha yakındır. Bu yanlış!" diyerek Hindistan'ın Ay'a yaptığı çıkarmanın kesinliğini tartışmaya açtı.

Ünlü keşifçi, "Chandrayaan-3'ün iniş alanı ne Ay'ın güney kutbunda, ne Ay'ın güney kutbu bölgesinde, ne de Ay'ın güney kutbu bölgesine yakın." dedi.

Ziyuan, Chandrayaan-3'ün kutup bölgesinden 619 kilometre (385 mil) uzakta olduğunu söyledi.

Hindistan'ın uzay ajansı, Çinli bilim adamının iddialarıyla ilgili yorum talebine henüz cevap vermedi.

Chandrayaan-3'ün inişinden sonra Komünist Parti'nin Pekin merkezli Global Times gazetesi ise, kıdemli uzay uzmanı Pang Zhihao'nun Çin'in çok daha iyi bir teknolojiye sahip olduğunu söylediğini aktardı.

Çin'in uzay programı, "Chang'e-2'nin 2010'da fırlatılmasından bu yana, fırlatma araçlarının sınırlı kapasitesi göz önüne alındığında Hindistan'ın henüz gerçekleştiremediği bir manevra olan, yörünge araçlarını ve iniş araçlarını doğrudan Dünya-Ay transfer yörüngesine gönderme kapasitesine sahip" olduğunu aktaran gazete, “Çin'in kullandığı motor da çok daha gelişmiş.” diye yazdı.

Öte yandan Rusya'nın ayın güney kutbu yakınına uzay aracı indirme girişimi, geçen ay Ay yüzeyine çarpması sonucu başarısızlıkla sonuçlandı.

2019 yılında ayın uzak tarafına ilk inen Çin'in Chang'e 4 aracı, 45 derece güneye inmişti. Mürettebatsız olan NASA sondası Surveyor 7 ise, 1968'de yaklaşık 41 derece güneyde aya ulaşmıştı.

ABD ve Çin, NASA'nın Apollo programının yarım yüzyıl önce sona ermesinden bu yana ilk kez aya astronot göndermeye yönelik planlarıyla bölge üzerinde duruyor.

Kaynak: Time

Haber Ara