Burma ordusu Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing, BM'nin Müslüman azınlığa karşı şiddet suçlamaları hakkında BM toplantısında konuştu.
Le Monde Asie-Pacifique bugünkü yazısına göre; Burma ordusu Genelkurmay Başkanı, soykırım iddialarına ilk kez tepki gösterdi ve yaptığı açıklamada “BM'nin müdahale hakkı olmadığını savundu.
Burma'nın demokratik çok partili sistem yolunda ilerlediğini belirten Min Aung Hlaing, ülke çapında çok sayıda etnik isyanla çatıştıklarını ve bu yüzden ordunun hakimiyetinin devam edeceğini açıkladı.
Geçtiğimiz hafta açıklanan BM raporunda, soykırım suçlamalarını cevaplarken aynı zamanda Birmanya sivil hükümetine, daha güçlü bir ordu için, orduyu siyasetten çıkarma sürecine devam etme çağrısında bulundu.
BM müfettişleri, Genel Kurmay Başkanı dahil olmak üzere altı üst düzey ordu yetkilisinin “ soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamında yargılanmaları konusunda talepte bulundular.
700.000'den fazla Rohingya'lı 2017'de Birmanya ordusunun ve Budist milislerin şiddetinden kaçtı. O zamandan beri, derme çatma kamplarda yaşadıkları komşu Bangladeş'e kaçtılar.
2016 yılında Nobel Barış Ödülü sahibi Aung San Suu Kyi'nin sivil hükümetinin iktidara gelmesine rağmen, ordunun Birmanya siyasi rejiminde çok etkili olduğunu söyledi. Savunma, iç işleri, sınırlar olmak üzere üç bağımsız bakanlıkları ordu kontrol ediyor ve parlamentoda dörtte birinin temsil edilmesini denetliyorlar. Böylece yetkilerini kısıtlayan anayasa değişikliklerini engellediklerini belirtmişti.
Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı Fatou Bensouda geçtiğimiz hafta, bu davada bir ön incelemenin yapılmasını söyledi.
Lahey'de bulunan mahkemenin resmi soruşturmasına yol açabilecek bir sürecin ilk adımını böylece atabileceklerini açıkladı.
Kaynak: Le Monde Asie-Pacifique