Dolar

34,9493

Euro

36,6369

Altın

3.003,29

Bist

10.011,07

Bu şehirler hızla denize gömülüyor

Dünya genelinde gittikçe gömülen şehirler somut manada iklim değişikliğinin en uyarıcı göstergeleri. Yükselen deniz seviyesi ve diğer çevresel faktörler nedeniyle birçok dünya şehri yavaş yavaş okyanusa gömülüyor. Ancak hiçbir kıta bundan kurtulacak gibi değil.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-12-06 10:15:59

Bu şehirler hızla denize gömülüyor

TİMETÜRK ÇEVİRİ

“Batan Şehirler” adlı araştırmanın başyazarı Dr. Katherine Kramer, hızlı gelişmenin de aynı zamanda birçok şehrin sele karşı korunmada doğal yollarını zayıflattı; cılız şehir planlaması ise işi daha da kötüleştiriyor. “Küresel şehirler belki güçlü ve istikrarlı görünebilir ancak bu bir serap” diye konuştu.

İşte Amerika'dan afrika ve Asya'ya su tarafından yutulma tehlikesi altındaki şehirlerden bazıları

1. Jakarta

Endonezya'nın başkenti Jakarta dünyanın en hızlı batan şehri olma özelliğini taşıyor. Şehrin yüzde 40'I halen denzi seviyesinin altında ve her yıl 10 inç gibi alarm verci bir hızla batıyor. Şehrin yapılanmasına bağlı olarak da Jakarta çok iyi bir atık su gider sistemine sahip değil. Bu nedenle insanlar yeraltı suyuna yöneliyor. Bu da şehri altındaki adeta yastık niteliğindeki haznelerin boşalmasına ve tehlikeye davetiye çıkarıyor.

2. Londra

Londra'nın denize gömülmesinin nedeni ise gökdelenler ya da zayıf şehir yapılanması denilemez.Dr. Kramer'e göre şehir İskoçya'ya baskı yapan 11 bin yıllık buzulların ağırlığı nedeniyle gömülmekte. Eriyen buzullar kuzeyi yukarı kaldırırken güneyin okyanusa batmasına neden oluyor. Thames nehrindeki bariyerler ise mühendisler tarafından Londra'yı taşkınlardan korumak için üretilmiş. Halen bu mekanizma yılda altı yedi kez sele karşı kullanılıyor.

3. Dhaka

Benngladeş'in başkenti Dhaka her yıl yarım inç hızında gömülüyor. Bengal Körfezi'nde ise deniz seviyesi dünya ortalamasının 10 katı üstünde yükseliyor. Şehrin sahil kesimlerindeki milyonlarca insan sele maruz kaldığından sahil keimindekiler iç bölgelerdeki kalabalık bölgelere göç ettiler. Değişen tektonik plakalar ve yeraltı suyunun azalması da bir etken. Yeraltı suyu kullanım sorununu önlemek için yetkililer şehrin su ve kanalizasyon ağını geliştirmeye çalışıyor ancak yeterli olur mu bilinmez.

4. Bangkok

Bangkok halen deniz seviyesinin beş adım üstünde bulunuyor ve her yıl bir inç hızla gömlülüyor. Sıkı önlemler alınmazsa 2030 yılında şehrin tamamen sular altında kalacağı tahmin ediliyor. Jakarta ve Dhaka benzeri bir yeraltı suyu sorunu yaşamasa da Bangkok'un da yükselen gökdelenleri şehrin suya gömülmesinde başlıuca etken. Tayland Ulusal Refom Meclisi şehrin etrafına yüksek deniz duvarları örerek sorunu sona erdirmeye çalışıyor.

5. New Orleans

2016 NASA çalışmasına göre New Orleans 2040 yılı itibarıyla 14.5 inç hızında deniz seviyesinde yükselme yaşayacak. Bu ise dünyada en yüksek seviylerden biri. NASAharitası şehrin bir kısmının Mississippi nehri civarı ve endüsrti bölgeleri olan Norco ve Michoud'un yılda iki inç hızla gömüldüğünü gösteriyor. Diğer büyük şehirler gibi burada da yeraltı suyu kullanımı, su, petrol ve gazın insanlar tarfından tüketimi ve buzullar nedeniyle karanın sürekli hareket etmesi başlıca sebepler. İnsanların daha kuru bölgelere yerleştirilmesi için bütçe ayrılış durumda.

Kaynak: Matador Network

 

Haber Ara