Dolar

34,8665

Euro

36,6229

Altın

3.048,96

Bist

10.058,47

ANALİZ: Mısır batıyor mu?

2019'da, mevcut gidişatı göz önüne alındığında Mısır'ın yakında iflasla karşı karşıya kalacağını ve devletin vatandaşlarına temel hizmetlerde başarısız olacağını yazmıştım.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-01-17 23:25:31

ANALİZ: Mısır batıyor mu?

Bu görüş, Mısır'ın önemli bir gelişme geçirdiğine inanan bazıları tarafından sorgulandı. Yabancı hedge fonlar, Mısır resmi kuruluşlarına yatırım yapmaya devam etti ve IMF, temelde koşulsuz destek sunmaya devam etti.

Ancak son üç ayda Mısır lirası darbe aldı, çoğu ithalatçı için döviz bulunamıyor ve hayat pahalılığı hızla artıyor. Enflasyonun sürdürülemez biçimde yüzde 88'e yükseldiği tahmin ediliyor.

Mısır'ın toplam borcu sadece beş yılda yüzde 93 arttı ve borç servisinin 2020/2021 mali yılından 2023/2024 mali yılına kadar yüzde 62 artması bekleniyor. 2022/2023 bütçesinde borç, harcamaların yaklaşık yüzde 50'sini oluşturuyordu.

Başka bir deyişle, Mısır sadece hayatta kalmak için borç alıyor ve bu borç yükümlülüklerini yerine getirmenin tek yolu daha fazla borç almak.

Mısır parlamentosunun faaliyet gösterdiği sınırlı kısıtlamalar içinde bile, göz boyamanın bittiği açıktır. Bir milletvekilinin yorumuna göre, "Hükümetin borçlanmayı durdurma veya açığı kapatmak ve kaynakları artırmak için borçlarını sınırlama vizyonu yok."

Boşa harcanan fırsatlar

Peki ya ekonominin temelleri? Cevap şu ki, bu temel unsurlar, ülkenin askeri olarak ele geçirilmesinden bu yana geçen 10 yılda sistematik olarak yok edildi.

Mısır'ın döviz kaynakları sınırlıdır. Geleneksel olarak, iki ana kaynak Süveyş Kanalı geliri ve dış turizm olmuştur. Her ikisi de önce istikrarsızlıktan, ardından Covid-19 salgınından ve şimdi de Ukrayna savaşından ağır darbe aldı.

Bu arada hükümet, ekonomiyi geliştirmek, modernize etmek ve büyütmek için büyük fırsatları çarçur etti.

Özel sektörü büyütmek yerine -gerçek GSYİH üzerindeki olası etkileriyle birlikte - hükümet, tüm ekonomik faaliyetleri ordunun elinde toplamayı seçti. Bugün ordu, medya, eğlence, yemek, konaklama, inşaat ve esasen her şey dahil olmak üzere Mısır ekonomik yaşamının her sektöründe faaliyet gösteriyor.

Sonuç? Mısır ticarete açık değil. Aslında, özel sektör zaten etkin bir şekilde ölmemişse, yaşam desteği kullandığından.

Ordunun ekonomiyi yönetmesi ve aşırı harcamalar

Bu arada, Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi'nin doğrudan ve kişisel rehberliği altındaki ordu, ekonomik büyüme üzerinde hiçbir etkisi olmayan mega projelere odaklandı.

Çölde yükselen yeni “İdari Başkent” hazineden 55 milyar dolar çekti. Süveyş Kanalı'nın gereksiz bir şekilde genişletilmesi, gelirlerde neredeyse hiç bir artış olmadan 9 milyar doları aştı.

O noktaya nasıl geldiğimizi anlamak zor değil. Birincisi rejim, hem parasal hem de mali açıdan ekonomiyle alakası olmayan bir yol izledi. İkincisi, IMF'den ve diğer uluslararası güçlerden büyük ekonomik destek aldı.

Üçüncüsü, herhangi bir belirgin jeopolitik risk veya ihtiyaç olmadan, tahminen 45 milyar dolar silah alımına gitti. 2015-2019 arasında, ciddi bir yoksulluğa sahip, ağır borçlu bir ülke olan Mısır, dünyanın en büyük üçüncü silah ithalatçısı oldu. Tersine, sağlık ve eğitim gibi temel sektörlere yapılan harcamalar, sürekli olarak anayasal olarak garanti edilen asgari tutarların bile altındadır.

Tüm bu kararların temelinde, Sisi'nin en başından beri sahip olduğu tek bir vizyon vardı: Mısır'ın hem ülke içinde hem de bölgesel olarak çekebileceği bol miktarda para olduğu. Bu , devam eden ve amansız, acımasız ve benzeri görülmemiş bir baskıyla birleşti.

Ve böylece hükümet politikası, para devalüasyonunu açıklarken etkili bir şekilde negatif getiri sağlayan kamu tahvili teklifleri veya vergilendirme yoluyla nüfusun servetini tüketmenin yollarını bulmaya odaklandı.

Körfez'le ilişkiler

Borç üzerindeki yüksek faiz oranları, yatırım firmalarının kısa vadeli ihtiyaçlarını artırdı. Ve Körfez ülkeleri gibi bağışçılar, askeri rejimin başarısını bölgedeki kendi projeleri için gerekli gördüler.

İşte buradayız. Yüz milyarlarca dolar boşa gitti. Özel sektör yıkıldı. Devlet hazinesi borca ​​battı. Ve yükselen hayat pahalılığı. Halkın hissettiği ile resmi politika arasında neredeyse tamamen bir kopukluk var.

Mısırlıların neredeyse yüzde 70'i hükümetin "insanların kabul edilebilir bir hayat standardına olan ihtiyacını karşılamak için çok az şey yaptığına" inanıyor.

Umutsuzluk yaygın, öfke büyüyor

Ancak rakamların ötesinde, Mısırlıların sokaktaki ruh hali gözle görülür şekilde değişti.

Umutsuzluk çok. Korku elle tutulur oldu. Ülkenin Mısırlıların gözleri önünde çökmekte olduğu duygusu çok yaygın. Sisi'nin veya hükümetin bu yıkıma giden yolu yeniden değerlendirdiğine dair hiçbir ipucu yok.

Bugünün öfkesi, Mısır'ın yakın geçmişindeki herhangi bir noktadan farklı bir duyguya sahip. Bu mutlaka kitlesel bir seferberlik olacağı anlamına gelmez, ancak halkın öfkesi sokaklara taşacak ve acımasız, ölümcül bir baskıyla karşılaşacak bir noktaya ulaşacak. Ancak başka bir çare olmaksızın durum öngörülemez hale gelecektir.

Mısır'ın uluslararası destekçileri, muhtemelen batık bir maliyet ve rejimi “reforma” doğru itebilecekleri yanılsamasıyla birbirine bağlanan can simidi sunmaya devam edecekler. Ama şimdi Mısır'ın felaketle karşı karşıya olduğuna inanıyorum.

Hükümet çöküşü geciktirebilir, ancak engelleyemez ve Mısır'ı bu felaket noktasına götürenin hükümetin ve liderinin vizyonu olduğu herkes için acı verici bir şekilde açık olmalıdır.

Mısır için ileriye dönük tek yol, yürütme otoritesi olarak Sisi'yi veya orduyu içermeyen bir yoldur ve bu değişiklik olmadan, Mısır bilinmeyen, karanlık bir geleceğe doğru ilerliyor.

Mısır'ın batmak için çok büyük olduğu söylendi ama kurtarılamayacak kadar büyük de olabilir. Erken cumhurbaşkanlığı seçimlerinin olmayışı, rejimin baskıcı ve acımasız yaklaşımında büyük ve köklü bir sıfırlama ile birleştiğinde, felakete doğru hızla ilerlemeye devam edeceğiz.

Yehia Hamed, Mısır'ın eski yatırım bakanı

Kaynak: Middle East Eye

Fotoğraf: The New Arab

Bu yazıda ifade edilen görüşler yazara aittir, TİMETURK'ün yayın politikasını yansıtmayabilir.

SON VİDEO HABER

İstanbul'dan Halep'e giden Suriyeliler konuştu

Haber Ara